Hopp til innhold

– Kun flaks at vi overlevde denne turen

Ekteparet Jeanette og Øyvind Årsund ble nylig kullosforgiftet på telttur. De to rutinerte fjellfolka var begge døden nær.

Jeanette og Øyvind Årsund

Jeanette og Øyvind Årsund hadde så høye verdier av kullos at de var nære ved å omkomme.

Foto: Privat

Øyvind Årsund i sykesenga på Orkdal sykehus

Øyvind Årsund i sykesenga på Orkdal sykehus.

Foto: Privat/Facebook

– Vi var begge litt uvel, og vi satt inne i lavvoen og diskuterte om årsaken kunne være oksygenmangel. Vi tente derfor lighteren for å se om flammen var grei, og det var den, sier Jeanette Årsund til NRK.no.

Hun og ektemannen Øyvind, fra Klæbu i Sør-Trøndelag, var nylig på en av sine mange teltturer da de begge etter ei stund begynte å føle seg dårlige.

– Det som er mest skremmende å tenke på er at vi ikke skjønte hva som foregikk. Tanken på kullosforgiftning slo oss ikke, sier Årsund.

Besvimte på tur til hytta

I utgangspunktet hadde de en plan om å overnatte i lavvoen, men da de ikke ble i bedre form, besluttet de å heller ta turen tilbake til hytta si.

– Da vi kom ut i frisk luft begynte jeg å besvime. I tillegg hadde vi med oss hunden vår Zenta, og hun ble også fryktelig slapp. Da ringte vi legevakta, sier Årsund.

På sykehuset i Orkdal ble det slått full alarm. De tok blodprøver, og prøvene viste så høye verdier av kullos at personalet vurderte å sende ekteparet rett til St. Olavs Hospital.

– De ansatte fortalte oss at de aldri før hadde opplevd folk med så høye verdier som fremdeles var bevisste. Det var kun flaks at vi overlevde dette, sier Årsund.

– Her må man ha kunnskap

Grunnen til kullosforgiftninga er det de kaller en rundbrenner, en primus hvor de fyrer med kull. Dette har de brukt ved flere anledninger tidligere, og visste ikke farene det kunne medføre.

Vakthavende ved 110-sentralen i Nord-Trøndelag, Lars Ole Øie, sier man må vite hva man gjør, dersom man skal bruke primus inne i et telt.

– Karbonmonoksid er en smak- og luktløs gass, og den binder seg til hemoglobinet i kroppen 400 ganger lettere enn oksygen. Oksygenet i kroppen blir fortrengt, og du sovner inn, sier han.

Brigadeleder ved Trøndelag brann- og redningstjeneste, Ole Anders Holmvaag, mener man bør holde seg unna brennere i telt.

– For det første er et telt veldig brennbart, for det andre er kullos svært farlig. Matlaging og slikt bør skje på utsiden, sier han.

Ekteparet sier de er flaue over hendelsen.

– Vi ønsker likevel å dele historien slik at andre ikke gjør det samme. Det kan være med på å redde liv, sier Årsund.

Lavvo

Ekteparet bestemte seg etter hvert for å forlate lavvoen til fordel for hytta.

Foto: Privat

Siste fra Trøndelag

Elisabeth Strand Mølster

Ukas siste Midtnytt med Elisabeth Strand Mølster

Ukas siste Midtnytt med Elisabeth Strand Mølster