NRK Meny
Normal

– Jeg heter Stian og er en velutviklet spontanabort

Hva koster det å tulle med eget handikap? 29 år gamle Stian Foss gjør nettopp det. Han har alltid tullet med at han sitter i rullestol og har cerebral parese.

Stian Foss

– Ofte bruker man humor som en forsvarsmekanisme. Det har vel også jeg gjort, både bevisst og ubevisst, forteller Stian Foss.

Foto: Thomas Kibsgaard Larsen - Stand Up Trondheim

I 2008 trillet Stian Foss inn på scenen for aller første gang. Etter det har han blitt en kjent humorist i standup-miljøet i Trondheim. Helt siden dag én har han tullet med handikapet sitt og fått folk til å le.

– Jeg har nok alltid vært en klovn, sier Foss.

For han er det helt naturlig å tulle med sitt eget handikap. Han har tidligere startet et standup-show med å si: – Jeg heter Stian og jeg er en velutviklet spontanabort.

Stian Foss

Helt siden 2008 har Stian Foss stått på scenen. Han har blitt et kjent fjes i standup-miljøet i Trondheim.

Foto: Camilla Tjønn Thingvoll / NRK

– Rullestolen er det første folk ser. Det er greit å begynne med det fordi den har vært en såpass stor del av meg så lenge.

At han tuller med sitt handikap opplever han som en forventning, både fra publikum og seg selv.

– Se for deg at jeg ikke hadde nevnt det. Hvis jeg hadde vært på en plass der folk ikke visste hvem jeg var – hvis jeg plutselig hadde begynt å snakke om noe helt annet. Da ser jeg for meg at det hadde blitt sånn «når skal han si det? Når skal han ta tak i den store elefanten i rommet?».

Humor som forsvarsmekanisme

– Jeg tror jeg oppdaget det med humor ganske tidlig. Ofte bruker man humor som en forsvarsmekanisme. Det har vel også jeg gjort, både bevisst og ubevisst, forteller han.

For Foss er humor også viktig når han ikke er i topp humør.

– Jeg har også dager som er kjipe, men da er det kanskje noe morsomt der også. Hvis man klarer å finne de få glimtene av gull mellom all dritten, så kan det hende det gjør dritten enklere å bære.

– Jeg kaller en spade for en spade

Ifølge Foss koster det han ingenting å tulle med eget handikap. For han er det viktigste at teksten han fremfører fungerer. Under et stad-up show i Trondheim oppdaget han at en av tilskuerne i publikum satt i rullestol.

– Det var litt interessant. I tre sekunder vurderte jeg å legge om hele løpet.

Likevel bestemte han seg for å fortsette slik han hadde planlagt.

– Heldigvis kjente han seg igjen. Han var en fornuftig mann, så det var ingen grunn til bekymring. Han flirte høyest av alle, forteller Foss.

Han har likevel forståelse for at andre som sitter i rullestol kan reagere negativt på at Foss tuller med det å sitte i rullestol og cerebral parese.

– Men jeg synes det er viktig at folk har forståelse for at ikke alle reagerer negativt.

Stian Foss

– Det virker som mange forventer at folk som sitter i rullestol skal være lit hårsåre, sier Foss.

Foto: Aina Catrine Hammern - Stand Up Trondheim