– Det var umulig å få godkjent en amerikansk bil

I år har den landsomfattende organisasjonen American Car Club of Norway 40 års jubileum. Fredagskveld startet årets Amcar-treff i Trondheim sentrum.

Amcar-treff på Torvet i Trondheim

Trondheim torg er igjen fylt med amerikanske biler.

Foto: Hans H. Bjørstad

Det er 40 år siden den landsomfattende organisasjonen American Car Club of Norway (AMCAR) ble startet opp, og det hele start her, i Trondheim.

– Jeg og to kamerater startet den landsomfattende organisasjonen American Car Club of Norway i 1975, forteller Terje G. Aasen.

Terje G Aasen

Terje G Aasen startet den landsomfattende organisasjonen i 1975.

Foto: Ole-Jørgen Finnes / NRK

Strenge bilregler i Norge på 70-tallet førte til at guttene ønsket å starte denne organisasjonen.

– Det var umulig her i Norge å få registrert eller godkjent en amerikansk bil gjennom privatimport, til og med kong Olav fikk problemer. Det var en skipsreder i Bergen som ville gi han en Lingcoln i 70 års gave, den ble ikke godkjent i Norge og sendt tilbake til USA.

Amerikanske biler hadde på denne tiden ABS-bremser, noe ingen på biltilsynet skjønte noe av. Derfor ble det forbudt i Norge.

– Det trigget oss til å ønske å gjøre noe for å virkelig bedre vilkårene for amerikanske biler i Norge, forklarer Aasen.

Organisasjon i vekst

Åsens interesse for amerikanske biler startet allerede da han var ung.

– Jeg vokste opp med amerikanske biler rundt meg i nabolaget på Byåsen og mange kjente av familien hadde amerikanske biler. Det var en golfbane på Byåsen og alle som spilte der kjørte amerikanske biler. Jeg var caddie og fikk sitte på oppover.

Sammen med han var det folk over hele Norge som interesserte seg for Amerikanske biler og Amcar får stadig nye medlemmer. Fredagskveld var 1300 amerikanske biler stilt opp på Trondheim torg.

– Det er 18000 medlemmer i dag. Det er ganske jevnt fordelt over hele landet. Vi har også 109 tilsluttende amcarklubber rundt omkring i landet. Vi er en stor organisasjon og vi er i betydelig vekst.

Saken fortsetter under filmen.

1300 amerikanske biler ble samlet i Trondheim sentrum fredag kveld, og da må man regne med høy kromfaktor

Bra aktivitet

I år feirer foreningen 40 års jubileum og Aasen ser frem mot en helg fylt med motor og amerikanske biler.

– Høydepunktet i helga blir nok cruisingen fredagskveld, samt en veldig stor utstilling vi har på city syd nå på søndag. På lørdag er det fult opplegg med Street legal drag racing på Lade. Der har vi også et dommerteam som går gjennom bilene som ønsker å være med på den konkurransen og da kårer vi den beste bilen.

Aasen mener bil er en god og tiltalende hobby for alle.

– Det er en bilhobby og det er en voldsomt bra aktivitet for ungdommen. Amerikansk bil har et særpreg, de har motor og design som tiltaler folk.