NRK Meny
Normal

– En massemorder som ble hellig

Dyrkelsen av Olav den hellige er et problem for kirken, mener studentprest.

Olav den Hellige

Olav - massemorder eller hellig? Prost Dag Mysen mener han er hellig, mens studentprest og regissør synes han var både blodig og aggresiv.

Foto: Wikipedia / CC

Studentprest i Trondheim, Gyrid Gunnes, sier til Adresseavisen at kampen for å kristne Norge var for blodig og aggressiv til å kalles hellig.

Det får prost Dag Mysen til å reagere. Han sier at Gynnes tar feil.

– Jeg opplever det som historieløst. Da Olav levde den gangen, så var alle herskere på den måten. Det er historieløst å si at kristendommen ble innført på den måten. Vi vet at kristendommen kom til Norge 200 år før Olav, sier Mysen.

LES OGSÅ:

For frem med voldsomhet

I dag startet Olavsdagene i Sarpsborg, og i dag er det premiere på skuespillet «Sverdet» som handler om livet til Olav Haraldsson.

Og Erik Schøyen er regissør for Sverdet og mener Olav var en massemorder

– Han var ikke hellig før han var død. Han for frem med voldsomhet og var definitivt blodig. Han er kanskje en av få massemordere som er blitt hellig, sier Schøyen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Hadde en god handling

Men han legger til at handlingen Olav Haraldsson gjorde på Stiklestad var en god handling.

– Det at han kastet sverdet fra seg og fikk stoppet krigen er en uomtvistelig god handling - men frem til det for han frem med voldsomhet og grusomhet.

LYD: Hør debatten mellom Schøyen og Mysen

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Lengre distriktssendinger på TV

  NRK forlenger distriktssendingene på TV. Fra og med førstkommende mandag blir sendingen før Dagsrevyen justert opp fra fem til ti minutter. Sendingen før Kveldsnytt består og den totale sendetiden er da tilbake på samme nivå som før omleggingen.

  Bengt-Eigil Ruud NRK Østfold
  Foto: Rune Fredriksen / NRK
 • Mer presise tog i fjor

  Østfoldbanen var mer presis i fjor enn den var året før. Det viser årsstatistikken til Bane NOR. Tog på Østfoldbanen regnes som punktlige hvis det ankommer endestasjonen med mindre enn fire minutters forskjell fra rutetabellen. Og I 2017 var 91,5 prosent av persontogene i rute etter den definisjonen. I 2016 var andelen 86,4 prosent.

  Sentralstasjonen i Oslo
  Foto: Rainer Prang / NRK