NRK Meny
Normal

100-års jubilant hjemme igjen

4. august 1908 ble den nybygde båten fra Trondhjems mekaniske verksted sjøsatt i Trondheimsfjorden. Nå er den tilbake for å feire 100-års dagen.

 D/S Børøysund
Foto: Hans Martin Hauge / NRK

En liten fanskare har samlet seg ved Brattøra i Trondheim for å ta imot æresgjesten. Hu har fraktet både folk og last fram til hu ble pensjonert i 1969.

Hu gikk på Trondheimsfjorden i mange år, i Bergen, i Nordland, og nå har hu en tilværelse som museumsbåt i Oslo hvor hu tøffer rundt med turister på Oslofjorden.

Men på tross av alderen, holder hu seg godt. Entusiastene i Norsk Veteranskibsklub har tatt godt vare på henne, og nå i sommer har hu seilt langs norskekysten i hele to måneder for å feire 100 fine år.

Mårten Ervik, formann i klubben forteller at turen har gått bra. Det ble nemlig bygd kvalitet for 100 år siden.

- Jeg synes alle trøndere skal være stolte av kvaliteten fra Trondhjems mekaniske verksted. Hehe.

Endelig ferdig restaurert

Da de overtok båten startet de arbeidet med å restaurere den tilbake til sånn den så ut i 1935 da den gikk i lokalrutetrafikk i Lofoten og Vesterålen. Men det er først nå i år den er helt ferdig.

- Jeg er sikker på at det er få av oss som tenkte at det skulle ta 39 år å restaurere båten. Men det fine er at den er ferdig til 100 års jubileumet. Nå kan man se båten ferdig restaurert fra kjøl til mastetopp.

4. august er selve bursdagen hennes, og den feirer hu hjemme i Trondheim.

En liten fanskare har samlet seg ved Brattøra i Trondheim for å ta imot æresgjesten. Også ordfører Rita Ottervik har tatt turen.

- Det er helt spesielt å være her i Trondheim, og det er høydepunktet på turen.

Fikk prøve seg i Hollywood

Etter et så langt liv er det klart at D/S Børøysund har opplevd mye, men et av høydepunktene var nok da hu var med i en Hollywoodfilm.

- Hu var med i "The call of the wild" som ble tatt opp i Oslo, med Charlton Heston i hovedrollen. Han ble så begeistret for båten at han meldte seg inn i klubben vår.

100 år er ingen alder. Det mener i hvert fall Ervik som tror og håper at D/S Børøysund kan gi sine passasjerer fine turer på sjøen i mange år framover. Nå er den jo endelig ferdig restaurert også.

- Min spådom er at dette ikke blir hennes siste tur langs norskekysten.

Mårten Ervik, formann i Norsk veteranskibsklub

Mårten Ervik, formann i Norsk veteranskibsklub er i fyrrommet og prøver å kommunisere med kapteinen.

Foto: Ellinor Hansen / NRK

Video fra Trøndelag

Lørdagens forestilling ved Kystens arv regnet nesten bort
Foto: Tom Modell Alte
Se vår "timelapse" av juliværet i Trøndelag
Promo folkemøte fra Kimen på Stjørdal