NRK Meny
Normal

- Det skal koste å gi av hjertet

Marit Aslaug Johansen (60) hadde kreft i ti år. Nå bruker hun all sin tid på å selge personlige eiendeler for å samle inn penger til kreftsaken.

Marit Aslaug Johansen

Marit Aslaug Johansen ved noen av tingene på verandaen utenfor leiligheten.

Foto: Pål haugbro / NRK

I fjor var Marit ferdig med alle behandlinger etter å ha hatt brystkreft. Av takknemlighet over å ha blitt frisk bestemte hun seg for å selge ting hun hadde til overs på nettet, til inntekt for Brystkreftforeningen. Men da hun leste at en gutt på fire år døde samme dag som hun hadde hatt sin siste behandling, ville hun heller gjøre det hun kunne for å hjelpe barn og unge som har kreft.

–Det var så forferdelig, det gikk sånn inn på meg. Jeg tenkte at jeg ville gi av hjertet, ikke bare selge ting som ikke betydde noe for meg.

Hva mener du med å gi av hjertet?

–Det skal koste å gi av hjertet. Når jeg blant annet skal gi til forskning på barnekreft, så må det kjennes.

Marit forteller at en ting som betyr noe for henne er ubetydelig i forhold til det å miste et barn i kreft. Derfor er det så viktig at det skal kjennes i hjertet når hun selger noe. Det viser også hvor viktig saken er for henne, mener hun.

Har solgt 2000 gjenstander

Til nå har Marit solgt cirka 2000 gjenstander på nettet til privatpersoner. Alt fra gamle dukker, til lysestaker og servise. Og fortsatt har hun verandaen full av ulike ting som hun vil selge. De som kjøper det hun selger vet ikke hva pengene går til på forhånd. På den måten vil ikke kjøperen føle seg tvunget til å betale mer enn han eller hun har råd til.

Du gjør mye for andre. Hva får du igjen for å gjøre dette?

–Bare å få et smil er nok. Samfunnet har blitt så grådig. Hvis jeg gjør dette, så skal jeg ha noe tilbake. Hvorfor skal det være sånn?

Men et smil vil du ha?

–Det elsker jeg. Hvis noen smiler til meg, så lyser det opp hele dagen.

Håper flere vil engasjere seg

Marit gjentar flere ganger at hun ikke vil være i fokus, men at saken hun brenner så sterkt for skal være det viktigste. Hun mener at det ikke bevilges nok penger til forskning på barnekreft, og håper nå at salgsprosjektet hun har satt i gang vil være til hjelp.

–Jeg håper at dette skal være starten på noe større. At stafettpinnen nå sendes videre.

Pengene som kommer inn skal gå til tre organisasjoner; Barnekreftforeningens forskningsfond, Sykehusklovnene på St. Olavs Hospital og Vilde Wedø Jektviks minnefond.

Video fra Trøndelag

Han har seksten verdensrekorder i skøyteløp og er regjerende verdensmester i tre distanser. For å holde seg i form, trener Arne Kjell Foldvik (83) med unge Falken-skøyteløpere i Trondheim.
Fotballfesten på Ranheim ble avlyst i tolvte time. Frustrerte Brann-supportere raser mot avgjørelsen.
Tellefsen antyder at Liv Ullmann duppet av under den nye Trondheims-filmen. - Det beste i meg kommer herfra, sier Liv Ullmann etter å ha sett filmen på Kosmorama.