Vil ha kampanje mot hundeeiere som ikke plukker opp bæsj

Dugnadsgruppa «Gutta på skauen» har sett seg lei på hundeeiere som ikke plukker opp etter seg i lysløypa. Per Rein ønsker nå en kampanje mot slike hundeeiere.

Bæsj i Tromsdalen

Det er svært mye hundebæsj i lysløypa i Tromsdalen for tida. Dugnadsgruppa 'Gutta på Skauen' har sett seg lei på late hundeeiere som ikke plukker opp etter hundene sine.

Foto: Tove Jensen/NRK

– Mengden hundeeiere på tur i Tromsdalen har økt de siste årene, og de har fått en dårligere holdning til å plukke opp hundebæsj. Nå ser det helt forferdelig ut her, noe må gjøres, sier Per Rein, tidligere leder i dugnadsgruppa «Gutta på Skauen».

I 14 år har denne pensjonistgruppa stått for mye av arbeidet i lysløypa i Tromsdalen. Tidligere i dag kom det fram at TUIL ski vurderte å avlyse ukas onsdagskirenn på grunn av for store mengder bæsj i løypene.

Per Rein

Per Rein er svært engasjert i 'Gutta på Skauen'. De har blant annet bygget en lavvo ved lysløypa, og deler ut kaffe, saft og boller her hver søndag.

Foto: Ørjan Hansen / NRK

– Det hadde vært veldig bra om hundeeiere kunne ta en kveldstur i løypa for å fjerne hundeskitt. Det kunne også hjulpet hvis noen delte ut forebyggende brosjyrer til hundeeierne ved gravlunden en kveld, og snakket med dem, foreslår Rein.

Snøen berget skirenn

Saken om at onsdagsskirennet kanskje måtte avlyses har engasjert stort blant NRK Troms' lesere på Facebook.

Én påpeker at hundeeiere betalte en «hundeskatt» til kommunen før i tida, som gikk til å fjerne hundedritt. Vedkommende mener at dette bør innføres igjen. «Hunder bør generelt forbys i skiløyper og turstier», skriver en annen.

Kommunaldirektør Bjarte Kristoffersen inviterte nettopp arrangøren av dagens skirenn til et utviklingsmøte for Tromsdalen.

– Det gjorde han på grunn av NRK-artikkelen i dag tidlig. I 14-tida begynte det i tillegg å snø, dermed er kveldens skirenn berget, sier Magnar Slåtto fornøyd.

Pål Jørgensen

Pål Jørgensen, leder i TUIL ski, sier at det er mange små barn i skiløypa under onsdagsrennene. – Noen av dem ramler, noen spiser kanskje litt snø, derfor diskuterte vi om vi skulle droppe rennet, sier han.

Foto: Tove Jensen / NRK

Ønsker kampanje velkommen

Åse Hansen, styremedlem i Tromsø Hundeklubb, er enig i at det er for mye hundebæsj i lysløypa.

– Alle bør bli flinkere til å plukke opp etter seg, jeg ønsker en kampanje mot late hundeeiere velkommen. I fjor gikk kommunen og Tromsø veterinærsenter sammen om å arrangere en lignende kampanje, som fungerte veldig bra, sier hun.

For to år siden tok kommunen over ansvaret for å tømme boksene med hundebæsj i lysløypa, ifølge Rein. Før det hadde Gutta på Skauen dette ansvaret i seks år.

Løypemaskin i gang i Tromsdalen

I 14-tida begynte det å snø kraftig i Tromsø, dermed blir hundebæsjen i løypene begravet for en stund. Her er løypemaskinen i gang.

Foto: Magnar Slåtto

– Den gang la vi ut gratis hundeposer i et stativ ved lysløypa. Etter at kommunen tok over har de ikke fylt på med slike poser, og det har gjort situasjonen verre. Vi ønsker å få disse posene på plass igjen, sier han.

Plukket hundebæsj i en time

Gutta på Skauen har blant annet laget en egen trasé for hundeeiere inn til lavvoen i Tromsdalen, men ifølge Rein brukes ikke denne så mye. Åse Hansen tror grunnen til det er at hundestien ikke er en del av lysløypa.

Magnar Slåtto plukket nylig bæsj i én time i lysløypa.

– Jeg fant også to hundeposer med bæsj i på en benk her – helt utrolig, sier han.

Bydrift kjører opp løypene i Tromsdalen. Leder Jan Kåre Larsen mener at det ikke er mer hundebæsj her i år enn tidligere.