Hopp til innhold

Ungdom skaper fryktmiljø i Troms: – Folk er redde

Ungdom helt ned i 12-årsalderen utøver grov vold og sprer det i sosiale medier. – Folk går rundt med en klump i magen, sier elevrådsleder Lotte Vik.

Lotte Vik og Håkon Kristoffersen

Håkon Kristoffersen og Lotte Vik er elever ved Sommerlyst skole og reagerer på trenden blant ungdommer.

Foto: Lisa Rypeng / NRK

– Det har blitt ganske vanlig med voldsvideoer det siste året. Jeg ser mye på sosiale medier hvor uskyldige ungdommer blir banket opp. Folk ser det og de reagerer på det, forteller Håkon Kristoffersen, elev ved Sommerlyst skole i Tromsø.

– Det vi reagerer mest på er hvor unge disse personene som utøver volden er, og at folk legger det ut på nett, sier elevrådsleder Lotte Vik.

Både Vik og Kristoffersen etterlyser tiltak for å få bukt med det de beskriver som et økende problem i Nord-Norges største by.

Folk går rundt med klump i magen og er redd for at noe skal skje med dem. Vi trenger å gjøre noe med det, for sånn skal det ikke være i lille Tromsø, sier Vik.

Politioverbetjent Kenneth Helberg sier det er en skremmende utvikling som politiet har sett mer av det siste året.

– Vi ser flere tilfeller av avtalte slåsskamper. Det kan være blind vold, det kan være trusler, og det er veldig ofte rettet mot tilfeldige personer som er helt uskyldig, sier politioverbetjent Kenneth Helberg i Troms politidistrikt.

Kenneth Helberg

Politioverbetjent i Troms politidistrikt Kenneth Helberg syns det er en skremmende utvikling.

Foto: Fabian Ubeda / NRK

Videoene som er i omløp på TikTok og andre sosiale medier viser unge gutter som går løs på jevnaldrende med spark og slag.

NRK kjenner til at flere av disse ungene går med slagvåpen og kniv på seg, og at de bruker narkotika.

Guttene som sprer voldsvideoene har blitt utestengt fra TikTok flere ganger, men de fortsetter under nytt brukernavn og konto. Og de har opptil flere tusen følgere.

– Jeg har ikke møtt én ungdom i ungdomsskolealder i Tromsø som ikke vet hvem én eller flere av disse personene er, eller er redd dem, sier en av foreldrene NRK har snakket med.

Fryktmiljø

Trenden med ungdom som avtaler slagsmål, filmer og deler på sosiale medier, har spredt seg over hele Norge blant annet Oslo, Drammen og Tønsberg.

I Tromsø med over 76 000 innbyggere har det ifølge politiet utviklet seg et fryktmiljø. Miljøet består av rundt 15 ungdommer helt ned i 12-årsalderen. Flere av dem har problemer på skolen. Ofte møtes de på kjøpesentrene i byen.

Og de utøver til tider grov, alvorlig vold. Så alvorlig at foreldre er redde for å sende barna ut.

NRK har snakket med flere foreldre som kjenner godt til det belastede miljøet, og foreldre som har barn som har blitt utsatt for vold.

De er redde for å stå frem i redsel for at det skal slå tilbake på ungene deres.

– Flere av disse ungene er snille og greie når man møter dem, og man tenker ikke at de kan drive med dette, sier en av foreldrene.

– Den største utfordringen er at voldshandlingene spres i sosiale medier, slik at flere og flere får med seg slåsskampene og er passive tilskuere til det som skjer. Det sprer igjen et fryktmiljø, sier politioverbetjent Helberg.

– Det gjør vondt i en gammel kropp å se på ungdom som denger løs på hverandre uten empati, sier Ørjan Holstad til NRK.

Han deltar, sammen med Helberg, i et nyoppstartet, tverrfaglig samarbeidsprosjekt kalt U16-gruppen. Gruppen forsøker å få ungdommene på rett kjøl.

Holstad sier drivkraften for disse ungdommene gjerne er at de gjennom slåssvideoene oppnår status og respekt. Spredningen i sosiale medier gjør at de når et stort publikum og sanker mange likes.

Kenneth Helberg og Ørjan Holstad

Politioverbetjent Kenneth Helberg og sosiallærer Ørjan Holstad forsøker å få ungdommene på rett kjøl.

Foto: Rune Andreassen / NRK

Får hjelp gjennom foreldrenettverk

Barnevernet i distriktet har den siste tiden mottatt flere bekymringsmeldinger fra foreldre.

– Dette er for mye for foreldrene å håndtere alene. Hele «landsbyen» Tromsø må trå til, mener Leif Ole Haagensen, psykologspesialist i MST Tromsø.

Flere av ungdommene som driver med slåssvideoer og foreldrene deres får i dag hjelp av MST-teamet i Tromsø. MST står multisystemisk terapi og er et alternativ til institusjon for ungdom med store adferdsproblemer.

Teamet hjelper foreldrene blant annet med å lage et foreldrenettverk. Her møtte de foreldrene til andre ungdommer i miljøet.

Nettverket utveksler råd og informasjon, de støtter hverandre og varsler om hvor ungdommene befinner seg. De utviklet et varslingssystem og kontakter også foreldrene til ungdom som er utsatt for vold.

Leif Ole Haagensen

Leif Ole Haagensen, psykologspesialist i MST Tromsø.

Foto: Rune Andreassen / NRK

– Blokker og rapporter til politiet

Politiet oppfordrer alle foreldre i Tromsø til å snakke med ungdommene sine, samt følge med på hvem de følger på sosiale medier.

– Det handler om å ta et ansvar, et bevisst valg om hvem man vil være. Vil man være tilhenger av dette eller blokkere disse kontoene og bidra til at etterspørselen reduseres, sier Kenneth Helberg.

Politiet oppfordrer videre foreldre og brukere til å sende voldsvideoene til dem, samt slette brukerkontoer som inneholder vold.

– Ta kontakt med oss, så skal vi veilede hvordan man sender dem over. Dette vil vi til livs.

Talsperson for TikTok, Jane S. Dou, skriver i en mail til NRK at appen ikke aksepterer videoer med vold. De vil på bakgrunn av NRKs opplysninger undersøke saken nærmere.

I likhet med politiet oppfordrer TikTok brukere til å rapportere upassende videosnutter. Samtidig minner Dou foreldre om at det er mulig å blokkere appen på barnas mobiltelefon.

Respekt i ungdomsmiljøene

Årsaken til at dette fenomenet har oppstått er ifølge Anette Malme sammensatt.

Hun er prosjektleder for positivt ungdomsmiljø i Færder kommune, og står bak rapporten «Beefing, voldsbruk og avtalte slåsskamper blant ungdom i Færder».

– Det å få en type respekt i ungdomsmiljøet ser ut til å være en fremtredende årsak i Færder. Dette har blitt forsterket gjennom sosiale medier, sier Malme.

Rapporten, som ble lansert i september, beskriver en kraftig økning av beefing som er ypping til slåssing, voldsbruk og avtalte slåsskamper blant ungdom i Færder fra høsten 2018.

Anette Malme

Prosjektleder Malme mener dette er et fenomen som veldig mange unge vet mye om, men som veldig mange voksne vet lite om.

Foto: Linn Udnes / NRK

– Mange ungdommer som har deltatt i undersøkelsen mener foreldrene må mer på banen.

Rapporten gir flere anbefalinger som blant annet holdningsskapende tiltak, tiltak for økt foreldreengasjement og tiltak som stimulerer til positive fritidsaktiviteter.