Hopp til innhold

Skolen gikk konkurs

Nordlys Montessoriskole i Harstad er konkurs etter nesten tre års drift.

nordlys montessoriskole

Nordlys Montessoriskole i Harstad må legge inn årene.

Foto: Martin Mortensen / NRK

– Fremtidsutsiktene var avgjørende for at vi tok dette valget. Dessuten hadde vi fått en tilsynsrapport som var ganske alvorlig, sier Lena Skau.

Det er hun som har drevet skolen gjennom de siste årene.

– Hva var det med denne tilsynsrapporten som gjorde driften vanskelig?

– Det ble foreslått av bevilgninga vår skulle trekkes tilbake. Vi har laget et tilsvar på det, og dette er fortsatt til behandling hos Utdanningsdirektoratet, svarer Skau.

Elevene omplasseres

Skoleledelsen la fram forslag om å innskrenke drifta og la elevene fullføre skoleåret. Slik ble det ikke, og driften avvikles nå umiddelbart. Elevene vil bli omplassert på offentlige skoler i Harstad.

– Jeg har selv en datter ved skolen, og hun tar det veldig tungt. Det er nok barna dette går hardest ut over, sier Skau.

– Kjempetrist

På skolen tirsdag var det flere foreldre som syntes det var trist at det nå er slutt for skolen.

– Vi har opplevd skolen som veldig bra, både i forhold til undervisning og kontakt mellom skole og foreldre, sier Siri Harr, mor til åtte år gamle Mareno.

– Derfor er det kjempetrist at skolen måtte legge ned.

31 elever som må flyttes

Nordlys Montessoriskole hadde 31 elever fordelt på sju årstrinn. Skolen er basert på legen Maria Montessoris pedagogiske ideer og metoder.

Skolene har vokst seg til å bli en populær konkurrent til de offentlige skolene, og i 2010 ble skolen startet opp i Harstad.

Det finnes i dag 63 barneskoler tilknyttet Norsk Montessoriforbund i Norge, i tillegg til flere ungdomsskoler.

– Kom veldig bakpå

Bestyrer Lena Skau sier til NRK at det var flere ting som gjorde driften av skolen i Harstad vanskelig.

– Da vi åpnet skolen, startet vi med altfor lite elever, og kom veldig bakpå økonomisk. Det har kanskje vært den største utfordringen vår.

– Har levd med konkursspøkelset hele tida

Nå er det usikkert hva som skjer videre med skolen. De ansatte på skolen har fått beskjed om å fullføre papirarbeidet som må unnagjøres før driften er helt avviklet. Skau forteller at hun ikke har noen åpen dialog med foreldregruppa om å eventuelt starte skolen opp på ny senere.

– Hvordan oppleves nedleggelsen når man har jobbet med skoledriften i flere år?

– Det har vært en lang prosess, og spesielt det siste året har vært vanskelig. Vi har levd med konkursspøkelset hele tida, men det er tungt å innse det, sier Skau.