Hopp til innhold

Rabies påvist i Longyearbyen

Reven som ble drept av en hund i Longyearbyen denne uka hadde rabies.

Det viser veterinærinstituttets analyse av en død rev som ble levert til Sysselmannen denne uka. Det skriver Sysselmannen på sine hjemmesider.

Rev bet kvinne

Mandag ettermiddag ble en kvinne bitt i hælen av en rev i Longyearbyen. Reven hadde vist uvanlig adferd og vært nærgående.

– Vi ser svært alvorlig på dette, siden det dreier seg om en farlig sykdom, som smitter mellom mennesker og dyr, sier Espen Stokke Seniorrådgiver naturforvaltning hos Sysselmannen til NRK.

Rabies er dødelig dersom det ikke blir behandlet. Kvinnen som ble bitt mandag ble behandlet på Longyearbyen sykehus samme dag.

Espen Stokke

Seniorrådgiver naturforvaltning, Espen Stokke, Sysselmannen på Svalbard, ber folk holde avstand til døde dyr.

Foto: Sysselmannen på Svalbard

Reell smittefare

Nå samarbeider Sysselmannen og Mattilsynet om tiltak for å hindre at smitten spres.

Det er en reell fare for at både rev og andre dyr kan bli smittet. Sist det var rabies i Longyearbyen fant man smitte både hos rev, reinsdyr og sel, sier Stokke.

Alle hunder i Longyearbyen vaksineres jevnlig mot rabies. Hunden som drepte reven er satt i 14 dagers karantene. Etterpå skal den testes for rabies av Mattilsynet.

Hold avstand

Sysselmannen ber folk holde avstand til døde dyr og dyr som opptrer unormalt.

– Symptomer på rabies kan være at ville dyr mister sin naturlige skyhet og blir tammere. Tamme dyr kan bli aggressive. men smittede dyr kan også være uten symptomer, advarer Stokke.

Rabies smitter gjennom spyttet, dersom man blir bitt, eller spytt far et smittet dyr kommer i kontakt med en rift eller et sår.

Det er flere polarrever i Longyearbyen, som beveger seg nært folk. Sysselmannen har varslet Longyearbyen lokalstyre, som igjen går ut med informasjon til blant annet skole og barnehager.

Svalbardposten skriver om flere episoder i Longyearbyen der dyr har vist uvanlig adferd. Blant annet ble det funnet en død reinkalv med skum om munnen på Platåfjellet ved byen, og en rev i området oppførte seg unormalt.

Reven ble avlivet, og begge dyrene testes for rabiessmitte.

Rabies på Hopen

Det er reinjakt på Svalbard nå. Stokke forteller at denne ikke blir avlyst.

– Men folk som har spørsmål om håndtering av vilt, kan kontakte Mattilsynet. De kan svare på faglige spørsmål om rabies, sier Stokke.

I januar i år påviste Veterinærinstituttet rabiessmitte hos en polarrev som gikk til angrep på hundene ved Hopen Meteorologiske Stasjon.

Det er første gang siden 80-tallet at det er påvist rabies på dyr i Longyearbyen.

Det er uklart om det var den rabiessmittede reven som bet kvinnen, men den ble drept ved UNIS, kun et par hundre meter fra der kvinnen ble bitt.

Mattilsynet drar til Longyearbyen

Spesialinspektør i Mattilsynet, Harald Os, forteller at de nå skal til Longyearbyen for å blant annet informere og vaksinere.

– Og så må vi varsle. Vi varsler internasjonalt og selvfølgelig oppover i systemet hos Mattilsynet.

Han legger til at dette er en av de farligste sykdommene vi har.

– Den går fra dyr til menneske, men vi har kontroll på situasjonen, sier Os.