Fikk torsk fylt med flere fiskehoder - og én ølboks

Ørjan Skogseng og kompisen fikk et overraskende syn da de sløyde torsken de fikk på kroken.

Øltørst torsk

Ørjan Skogeng med torsken som hadde litt av hvert i magesekken.

Foto: Privat

Ørjan Skogseng og kompisen Jan Gunnar Kjoshaug var på fisketur i Malangen da de trakk lina og fikk en stor overraskelse.

– Da vi begynte å trekke opp kjente vi ganske raskt at det var noe stort på kroken. Så fikk vi torsken om bord i båten, og den så egentlig helt normal ut. Helt til jeg tar i siden på den, og kjenner noe som føles som plastikk, sier Ørjan Skogseng til NRK.

Øltørst torsk

Kompisene fikk seg en overraskelse da de så hva som skjulte seg inni denne torsken.

Torsken med det rare i

Skogseng tullet med kompisen om at torsken kanskje hadde svelget en tomflaske, men han skjønte ganske raskt at det var noe som skjulte seg i magen på fisken.

– Derfor bestemte vi oss for å filme mens vi sløyde den. Overraskelsen var stor da det kom ut tre-fire torskehoder. Det største fiskehodet må ha tilhørt en ganske stor torsk.

Overraskelsene i magen til torsken stoppet ikke med torskehodene.

– Når ølboksen kom ble vi i hvert fall overrasket. For at en ølboks skal synke til havbunnen, så må den være fylt med vann. Så når torsken har svelget denne har den vært full av vann. Og når dette har gått i forråtnelse, og det er sikkert fisk i det. Det luktet noe råttent stygt noe, har aldri kjent en slik lukt.

– Har aldri opplevd noe lignende

Øltørst torsk

Ølboksen som ble funnet i torsken overrasket fiskeren Ørjan Skogseng mest.

Foto: Privat

Torsken som kompisene anslår veide rundt 12–13 kilo skal ikke til spille, selv om den hadde et litt uvanlig innhold i magesekken.

– Den er hengt opp til tørrfisk. Den så ikke syk ut. Min far sa at det var ingenting som feilet den. Så derfor skal vi spise den som tørrfisk, og faren min spiste tungen på den allerede i går.

Ørjan Skogseng har fisket mye, men har aldri opplevd noe lignende.

– Jeg har funnet sild i magen til fisker, men aldri så mange fiskehoder. Og i hvert fall ikke en ølboks. Vi fleipet med at han nok var blitt tørst etter alle fiskehodene han hadde spist. Det er jo ikke uvanlig med en pils etter et slikt måltid.

Skogseng tror det var bra at torsken ble fanget av dem.

– Han kan ikke ha hatt det greit. Ølboksen stoppet nok hele fordøyelsessystemet, du så på magesekken at den var helt sprengt av boksen.

– Torsken er glad i øl

Professor i arktisk og marin biologi ved Universitetet i Tromsø, Jørgen Schou Christiansen, forteller at det ikke er uvanlig å finne slike ting i magen på torsk.

– Hovedretten, de fire fiskehodene, er nok fiskeavfall. Det er vanlig at eldre fisk spiser fiskeavfall, så de slipper å jakte maten selv, sier han.

– Når det kommer til ølboksen er det kjent at torsken er glad i øl. En torsk i Bergen ble funnet med en Hansa-boks i magen. Selv har jeg fjernet et par ski fra magen til ei håkjerring, forteller professoren videre, og understreker at avfall i havet er et stort problem.