Hopp til innhold

Hva er bak svartsladden?

I 1952 la CIA en UFO-observasjon fra Kirkenes ned i arkivene sine. Rapporten ble frigitt i 1978. Men hvorfor er det fortsatt en svartsladd i dokumentet? Sperr opp øynene, høsten er UFO-tid.

CIA-dokumentet om Kirkenes, fortsatt sladdet
Foto: CIA

Det var den 18. september. Året var 1952, og tre skogsarbeidere utenfor Kirkenes trodde de skulle få en helt alminnelig dag i skogen. Slik gikk det ikke.

Uten forvarsel dukker det opp et rundt, flatt flygende objekt.

Skogsarbeiderne ser den flygende gjenstanden over dem, og de anslo etterpå at den mystiske flygende tingen var rundt fem hundre meter over dem. Diameteren var mellom 15 og 20 meter, fortalte de.

Plutselig skyter gjenstanden fart og flyr vekk i nordvestlig retning. Ingen andre enn disse tre skogsarbeiderne så hva som skjedde, men de sverget at de snakket sant. Historien havnet i Harstad Tidende.

Et annet sted i verden, i de dype, hemmelige korridorene i CIAs hovedkvarter i Langley i USA, sitter en agent. Han eller hun har fått tak i avisartikkelen, skriver den av - og hemmeligstempler avskriften. Det skulle gå 26 år før historien kom opp fra arkivene igjen.

Høysesong for UFO-observasjoner

Nå når de mørke høstkveldene har meldt seg forlengst, er det gode muligheter for å se ting du aldri ville sett, eller kanskje helst ikke skulle se. Så hva gjør du dersom du ser noe uforklarlig? Du ringer UFO Norge  . Der sitter det fagfolk som kan hjelpe deg med å registrere det du har sett, og kanskje starte etterforskning.

Mytebelagt og omstridt

Dersom du trodde at den som ser UFO'er er bebrillede nerder med stjernekikkert og litt for utviklet fantasi, tar du feil.

De fleste som ser uforklarlige himmelfenomener melder aldri fra om det, rett og slett av frykt for ikke å bli trodd.

De aller fleste UFO-observasjoner blir gjort ved rene tilfeldigheter, og mange av dem blir oppklart som fly, vanlige astronomiske fenomener, luftspeilinger og bløff. Men et stort antall UFO'er, altså uidentifiserte flygende objekter, forblir nettopp det: uidentifiserte.

Amerikansk rar nysgjerrighet

Etter at den kalde krigen startet, viste amerikansk etterretning en pussig interesse for alle UFO-observasjoner over hele verden. CIA samlet på rapporter, og noen av dem ble altså lagt i hemmelige arkiver, slik avskriften fra Harstad Tidende ble i 1952. Det store spørsmålet alle stilte seg, var hva spionorganisasjonen skulle bruke alt dette til. Den dag i dag er dette et stort mysterium, og mange av dem som jobbet med dette på femti- og sekstitallet har fortsatt taushetsplikt.

Den såkalte Roswell-saken i 1947 var det som utløste det hele. En rekke vitner i USA hadde sett flygende gjenstander og vrakgods fra en styrtet gjenstand, og total taushet fra amerikanske myndigheter åpnet for en spektakulær teori: Etterretningen skjulte spor fra en UFO-styrt og hadde tatt forulykkede utenomjordiske vesner inn i et lukket laboratorium.

Nedgradert med sladd

Amerikansk offentlighetslovgivning sier at et hemmeligstemplet dokument skal ut i offentligheten etter en viss tid dersom ikke særlige grunner tilsier noe annet. Derfor blir både UFO-rapporter og detaljerte saksframlegg fra den kalde krigen fortløpende nedgradert og lagt ut på  CIAs egne hjemmesider etterhvert som taushetsplikten løper ut. Ved enkelte tilfeller får CIA lov til å sladde særlig viktig informasjon før de legger dokumentene ut til publikum.

Det er derfor vi aldri får vite hva som står bak den svarte firkanten i UFO-observasjonen fra Kirkenes i 1952. Hva er det som fortsatt er så viktig å skjule? Hva var det CIA visste som verken skogsarbeiderne eller Harstad Tidende ante noe om?

  Tips oss om denne eller andre UFO-saker!