Hopp til innhold

Her kan det bli kaldt

Et hotell, et kjøpesenter og et badeland i Alta blir uten oppvarming om ikke noen vil overta konkursboet etter Finnmark miljøvarme.

Nordlysbadet i Alta

Nordlysbadet er av byggene i Alta som kan bli stående uten varme om ingen tar over konkursboet til Finnmark miljøvarme.

Foto: Rune Berg

Grønn varme ble til blodrøde tall og en dundrende konkurs for Finnmark miljøvarme AS. Selskapet skulle bruke flis til å varme opp private og offentlige bygg.

– Dette er jo helt klart en fiasko for miljøsatsinga. Vi var veldig ivrige med å få dette i gang. Vi fikk også tilskudd fra Enova, sier administrerende direktør Odd Gunnar Knudsen.

Ifølge Altaposten har selskapet gått med et samla underskudd på 27 millioner kroner siden oppstarten i 2001.

Holder en ovn i gang

Tre av fire anlegg i Karasjok, Lakselv og Alta stenges. På grunn av at Thon Hotell, Nordlysbadet og Alta Storsenter kun har fjernvarme, blir den fjerde ovnen på Alta sentrum holdt i drift inntil videre.

– Vi har sagt at vi inntil videre skal bistå bostyret med å holde den ovnen i gang av hensyn til de kundene som ikke har noen annen back-up på leveranse av varme. Det sier regiondirektør Per Trygve Holmgren i Sparebank1 Nord-Norge, som er største aksjonær.

– Kan det være aktuelt til over sommeren?

– Det kan jeg vanskelig si her og nå, men vi vil jo tro at bostyret ei stund etter påske vil ha en oversikt over situasjonen og alternative muligheter.

– Bransjen er ikke ulønnsom

Håpet er nå at noen står klar til å drifte selskapet videre, men det blir dyrt å holde kun det ene anlegget i gang for Alta sentrum, mener Knudsen i Finnmark miljøvarme.

– Om det går i null, skal man være veldig glad, sier han.

Seniorrådgiver Roar Grønhaug i Enova er ikke med på at bioenergi ikke er lønnsomt.

Statlige Enova har som oppgave å få i gang produksjon av alternativ og miljøvennlige energi. Bransjen som helhet går med overskudd selv om de er små.

– Sektoren vokser og vi tror dette skal bli en lønnsom næring.

Ikke flinke nok

Holmgren i Sparebank1 Nord-Norge, sier de ikke har vært flinke nok i denne bransjen.

– Jeg vil tro at det å drifte denne typen anlegg krever en spesiell form for kompetanse som vi ikke har hatt tilstrekkelig av i forbindelse med Finnmark Miljøvarme.

– Hvilken type kompetanse dreier det seg om?

– Jeg tror ikke jeg kan gå i detalj på det, men vi vet at det har vært drevet fjernevarmeanlegg i Midt- og Sør-Norge i mange tiår. Jeg tror nok at den kompetansen der har vi ikke hatt når det gjelder valg av anlegg blant annet, sier Holmgren.

– Vil ikke kritisere de ansatte

Mandag formiddag sendte Sparebanken Nord-Norge ut en pressemelding der de presiserer at de ikke ønsker å kritisere de ansatte.

I pressemeldingen heter det.

«Med henvisning til dagens oppslag i NRK Finnmark, vil vi presisere at de ansatte har gjort en god og kompentent jobb for selskapet i denne vanskelig tiden»

«Styret har de siste to år jobbet intenst med å få inn en stor aktør i bransjen med industriell kompetanse som ny hovedeier i selskapet. Dette i erkjennelse av at nåværende eiere ikke har tilstrekkelig kompetanse til å drive virksomheten videre på en god måte.»