– Beklagelsen er et lite plaster på et stort sår

Fiskeriministeren gjorde ikke Rolf Bjørnar Tøllefsen en vennetjeneste da han endret instruksen om kvoteflytting. I dag beklager Fiskeribladet Fiskaren beskyldningene den kom med i forrige uke.

Rolf Bjørnar Tøllefsen

Husøy-reder Rolf Bjørnar Tøllefsen sier Fiskeribladet Fiskaren sine beskyldninger har vært en belastning for familien hans.

Foto: Linda Pedersen / NRK

– Beklagelsen er et lite plaster på et stort sår. Men den er en liten notis som minileder. Hadde de virkelig villet beklage det, kunne de ha brettet den like stort ut som de sakene de har hatt på trykk den siste uka. Det hadde vært på sin plass, sier reder Rolf Bjørnar Tøllefsen fra Husøy på Senja.

I forrige uke publiserte Fiskeribladet Fiskaren publiserte artikkelen hvor det ble antydet at fiskeriminister Per Sandberg hadde gitt en ekstra torskekvote til Tøllefsen. Saka vakte oppsikt, ikke minst på grunn av videoen der redaktørene i avisa bar fiskeriministeren om å kommentere oppslaget.

Både Sandberg og Tøllefsen avviste påstandene.

På lederplass i dag skriver Fiskeribladet Fiskaren:

«FiskeribladetFiskaren har fått mye kritikk for omtalen av den nye instruksen og fiskeriminister Per Sandbergs rolle. Vårt mål har vært å belyse saksgangen rundt den omstridte instruksen. I går fikk vi vite at instruksutkastet Sandberg vedtok forelå 22. desember, seks dager etter han fikk statsrådsjobben. Det viser seg at Sandberg ikke endret forslaget. Det er derfor ikke grunnlag for å beskylde statsråden for en vennetjeneste. Dette er informasjon vi har etterlyst i ti dager, og ikke fått før nå. Samtidig stemmer det ikke at det ble gitt en ekstra kvote til Rolf Bjørnar Tøllefsen. Instruksen medførte kun at det gjorde det mulig for Tøllefsen å flytte en kvote fra en flåtegruppe til en annen. Vi beklager å ha gitt inntrykk av at Per Sandberg har gitt Tøllefsen en ekstra kvote som en vennetjeneste.»

Tror leserne tilgir

Redaktør Øystein Hage ønsker ikke å gi noen ytterligere kommentar til beklagelsen og måten den er utformet på, eller å fortelle noe om hvordan denne feilen ble gjort. Han håper den ikke har skadet Fiskeribladet Fiskaren sitt omdømme.

– Vi har innrømmet denne feilen, men mener fremdeles at det er en viktig sak vi har forsøkt å belyse, som rokker ved norsk fiskeripolitikk og den utfordringen i fiskeripolitikken som har vært. Vi både håper og tror at leserne tilgir oss den feilen vi har gjort, og ser at vi har en viktig rolle i samfunnsdebatten likevel.

Rolf Bjørnar Tøllefsen sier han vil ha et anstrengt forhold til avisa framover.

– Jeg håper tida leger de sårene denne saken har påført meg og min familie, og ministeren og hans familie. Til journalister kan dette være en viktig lærdom: Gjør god research og vit at det er sant det du trykker, sier han.

NRK har ikke lyktes med å få fiskeriminister Per Sandberg i tale i dag. Overfor Nordlys har han gitt denne kommentaren:

– Jeg har en viktig jobb å gjøre, å skape en fremtidsrettet politikk for fremtidens viktigste næring. Det krever endringer for å møte morgendagens utfordringer. Noe mer har jeg ikke å tilføye.