Hopp til innhold

Fem turister har druknet på fem år

Siden 2010 har fem utenlandske turister på båtferie i Finnmark mistet livet. SV-politiker vil ha et nasjonalt register over selskaper som driver fisketurisme.

Ulykker i Finnmark

Lørdag kveld druknet tre tyske fisketurister, da båten deres kantret nord for Gjesvær i Finnmark.

Hovedredningssentralen i Nord-Norge fikk inn melding om at en båt hadde kantret like etter klokken 20.00. Da redningsmannskaper kom til stedet, like øst for Gjesværtappan, ble de tre fiskerne funnet omkommet.

Båtkantring utenfor Gjesvær

UNDERSØKES: Båten som kantret lørdag skal nå undersøkes av havarikommisjonen og politiet.

Foto: Allan Klo

Mange dødsfall

Langs finnmarkskysten ligger flere små fiskevær som har spesialisert seg på å tilby turister opplevelser til havs, som sightseeing eller fiske.

Men slik turisme er ikke ufarlig. En gjennomgang NRK har gjort viser at minst fem båt- og fisketurister har mistet livet i Finnmark siden 2010:

Vil ha nasjonalt register

SV-politiker og fylkesråd i Finnmark, Johnny Ingebrigtsen, mener det er på tide at Norge får på plass et register over selskaper som driver med fisketurisme.

Ingebrigtsen er selv fra Gjesvær, fiskeværet som lørdag opplevde at tre turister mistet livet på havet. Og han understreker at selskapet som eier båten som kantret lørdag, tar sikkerheten på det største alvor.

Johnny Ingebrigtsen

REGISTER: Johnny Ingebrigtsen, SV.

Foto: Privat

Utfordringen er at ingen riktig vet hvor mange, eller hvem, som leier ut båter til fisketurister, sier Ingebrigtsen.

– Politikerne har ikke klart å bli enige om å opprette et register for slike bedrifter som driver med fisketurisme. Det er Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) som skal kontrollere selskapene. Men DSB har ikke en oversikt over hvem de skal kontrollere. I dag føres det kun tilsyn ved selskaper som har vært involvert i ulykker, sier Ingebrigtsen til NRK.

Fra stille til kuling på tre minutter

Ingebrigtsen er selv fisker og kjenner kysten utenfor Finnmark godt. Fem dødsfall på fem år knyttet til hav- og fisketurisme er altfor høyt.

– Vi vet at det er mange selskaper som tilbyr fisketurisme, og at dette tallet stadig øker. Dette er en næring som omsetter for rundt to milliarder kroner årlig. Denne ulykken viser bare at staten må gjøre dette på en annen måte. Vi må ha mer fokus på sikkerhet, og da snakker jeg ikke bare om et redningsvestpåbud. Mange tilreisende har ikke den lokale kunnskapen om naturkreftene, sier Ingebrigtsen.

Gjesvær

IDYLL: Mange turister kommer til Gjesvær på Magerøya for å fiske.

Foto: Knut-Sverre Horn

– Hva er det som er utfordrende med kysten utenfor Magerøya?

– Tidevannsstrøm skaper skarpe og bratte bølger. Det er mange undervannsskjær her, og været kommer fort på deg. I løpet av tre minutter kan vi gå i fra helt stille til stiv kuling.

– Kan det være aktuelt å pålegge turistselskapene å ha med kjentmann i båtene?

– Det vil innebære en kostnad, men vil helt klart være en positiv sikkerhetsfaktor, sier Ingebrigtsen.