Du trodde kanskje det var en smal sak å kjøpe deg et lite stykke fisk av fiskebilen? Da må du tro om igjen.
Mattilsynet gir nemlig ikke fiskebileierne lov til å bruke kniv i bilene for å dele opp en fisk, og dermed ender du opp med å må kjøpe en hel fisk.
Vi dro likevel til fiskebilen på torget i Vadsø, for å få innehaver Bjørn Fagerli til å dele opp ueren vi hadde kjøpt.
– Dessverre, det har jeg ikke lov til, jeg kan ikke skjære noe i bilen, er svaret vi får.
Og Fagerli er ikke spesielt begeistret for forbudet. Han mister nemlig de kundene som bare trenger et lite fiskestykke:
Redde for bakterier
Mattilsynet er redde for at skjæring av fisk i fiskebilene kan føre til oppblomstring av bakterier, fordi fiskebilene ikke har det som må til av vaske- og rengjøringssystem.
Faren for at uønskede bakterier skal havne på kundens fisk er for stor, sier May-Tove Iversen, distriktssjef for mattilsynet i Øst-Finnmark:
– De må ha mulighet for å vaske og rengjøre kniver mellom hver gang de brukes. De må kunne reingjøre fjøler og vaske utstyre de har. I tillegg må de kunne vaske fingrene. Dermed må de ha rennende varmt og kaldt vann.
Ikke bekymret over bakterier
Fiskebileier Fagerli har varmt og kaldt vann i bilen, men mangler mulighet til å desinfisere utstyret og bilen.
– Problemet er å få desinfisert og vasket over hele bilen flere ganger for dagen.
Bakteriene tar imidlertid fiskebileier Fagerli med knusende ro:
– At det er så mye bakterier i fisken tviler jeg veldig på. Det er store kontroller der hvor jeg henter fisken.