Hopp til innhold

Bryter med egen politikk for å splitte fylket

SV har gått inn for en styreform de egentlig er imot – for å enklere få splittet opp det nye storfylket Troms og Finnmark.

Kirsti Bergstø (SV)

I fylkestingsmøtet i Harstad i dag gikk SV sammen med Ap, Sp og Høyre om parlamentarisme som styreform.

Foto: CHRISTIAN KRÅKENES / NRK

Prinsipielt er SV mot parlamentarisme siden det betyr flere politikere på heltid. I tillegg fordi det styrende flertallet har større mulighet til å overkjøre opposisjonen. Men når SV nå danner flertall sammen med Ap og Sp i fylkestinget, er tonen en annen.

– Slik som situasjonen er nå, hvor Troms og Finnmark er tvangssammenslått, mener vi det var riktig å gå inn for parlamentarisme, sier gruppeleder Kirsti Bergstø (SV).

Hun peker på at det er flertall i fylkestinget for å reversere sammenslåingen.

– I SV har vi programfestet formannskapsmodellen, men dette er ikke et fylke som kommer til å vare. Når vi nå får et fylkesråd vil det gi oss en tydeligere styring av administrasjonen. Det er bra når vi skal jobbe for å reverse sammenslåingen, sier Bergstø.

Ulf Trygve Ballo, Ivar B. Prestbakmo og Tarjei Jensen Bech

Ulf Trygve Ballo (Ap) overleverer oppdraget fra fellesnemnda om nytt fylke til nyvalgt fylkesordfører Ivar B. Prestbakmo (Sp) og vara fylkesordfører Tarjei Jensen Bech (Ap).

Foto: CHRISTIAN KRÅKENES / NRK

Flertall mot storfylket

SVs representant Edvin Eriksen sa fra talerstolen at han ikke hadde tatt på seg slips, siden han mente dette ikke var noen anledning for å hente fram penklær. Men møteleder Ulf Trygve Ballo ga SV-eren en mild reprimande, med beskjed om at man godt kunne kle seg fint selv om man var imot sammenslåingen – av respekt for det folkevalgte organet man satt i.

Jo Inge Hesjevik

Høyre falt ned på å følge eget prinsipp om parlamentarismen.

Foto: CHRISTIAN KRÅKENES / NRK

Høyre sikret parlamentarisme

Før det aller første felles fylkestinget i Troms og Finnmark ble holdt mandag, var det uklart om det ville være stort nok flertall for å innføre parlamentarisme. Dette krever to tredjedels flertall. Forhandlingene skal ha foregått til i firetiden i dag tidlig, og nyheten ble kjent idet politikerne inntok møtesalen i Harstad i formiddag.

Mens SV har gått mot egne prinsipper, har Høyre slitt med samme problem, bare med motsatte fortegn. Som tilhengere av det nye storfylket var det usikkert om Høyre ville gi Ap, Sp og SV fordelen av styringsformen de ønsket.

– Dette har vært en vanskelig sak for Høyre. Prinsipielt anser vi parlamentarismen som den mest styringsdyktige formen. Vi er kommet til at det ikke er vår rolle å drive og stikke tekniske kjepper i hjulene for posisjonen, sier Jo Inge Hesjevik (H).

Flere nyheter fra Troms og Finnmark