Bonde Lena Bull, hennes ektemann Birger Bull, og hans bror Kay Morten Bull og åpner i dag Norges største geitefjøs og en toppmoderne rund fjøs for storfe i Grunnfjorden i Karlsøy kommune i Troms.
Åpningen av Vang gård som har kjekjøttproduksjon og av Bull gård som har storfekjøttproduksjon, skal markeres på ordentlig vis.
– Vi skal blant annet ha åpen dag på begge gårdene med smaksprøver av produkter fra gårdene, og låvedans på kvelden som er åpen for absolutt alle som vil ta turen, sier Birger Bull.
– Fjøsstøvlene i taket
Arbeidet med fjøsene som er finansiert av Innovasjon Norge og Karlsøy kommune begynte i 2008. Og drivkraften bak var et ønske om å skape en egen arbeidsplass i Grunnfjorden.
Bull gård som ligger i Grunnfjorden i Karlsøy kommune.
Foto: Lena Bull– Grunnfjorden blir ofte omtalt som et av Nord-Norges beste beiteområder, så det lå allerede et godt miljø for gårdsdrift her.
Og det er ikke så mange andre alternativer, derfor ville vi lage vår egen arbeidsplass.
Birger Bull forteller at det har tatt lang tid, men at han er fornøyd med tanke på at de brukte samme arbeidsgjeng og ressurser på to parallele prosjekter.
– Vi har sett fram til denne dagen siden før vi begynte. Jeg har planlagt takketalen i flere år, fordi det er utrolig mange å takke for at vi har fått dette til. Vi skylder en stor takk til veldig mange, sier Bull.
Han forteller at det skal bli en nytelse å feire at de er ferdige med byggingen.
– Det er mange år som skal feires på èn kveld. Så her blir det fjøsstøvelene i taket. Nå er det selvfølgelig høyt under taket her, men vi skal prøve likevel.
Toppmoderne fjøs med leilighet
Byggene har en spesiell arkitektur, spesielt storfefjøsen som er rund og som er tegnet av Fylkesmannen i Finnmark.
Birger Bull forteller at den runde utformingen gjør at de blant annet får plass til flere dyr.
Foto: Lena Bull– Det er en spentstig satsning, men det er blitt et veldig pent og praktisk bygg. Blant annet får vi flere dyr inn på hver kvadratmeter på grunn av den runde utformingen.
I begge fjøsene er det bygd leiligheter i andre etasje. I Bull gård er det en leilighet på 220 kvadratmeter, og i Vang gård som har plass til 800 geiter, er det en leilighet på 160 kvadrat.
– I rundfjøsen er det meningen at bonden skal bo. Planen er at den blir tatt i bruk fra høsten av når alle godkjenningene og alt er på plass.
De nye byggene er toppmoderne fjøs med utstyr som melkekarusell og helautomatisk foringssystem.
En moderne kran som henger i taket for å fore rundballer med og kan for eksempel brukes til å ut et dødt dyr med.
Foto: Lena Bull– Dette er den andre gården i Norge som har en slik karusell. Melkekarusellen gjør at du får melket 250 geiter på litt over en time, det ville du aldri klart i en konvensjonell fjøs. Og alle dyrene er merket med databrikke som gjør at vi kan lese av kvalitet på melk og all annen data direkte på datasystemet. Så det er veldig moderne og utrolig brukervennlig.
Utlandet som handlekurv
Den runde fjøsen har en norsk prislapp på 10 til 15 millioner kroner, men de har klart å realisere den til fem millioner kroner.
– Vi har lagt i en enorm egeninnsats og reist rundt i hele Europa for å handle materialer. Plukket en bit på hver plass, der vi fikk best kvalitet og best pris. Og sammen med fantastisk dugnadsinnsats fra bygdas folk har vi klart å bygge til en utrolig rimelig pris, sier Birger Bull.
De har allerede gjort seg bemerket med kjekjøtt og fekjøtt av høy klasse.
Med enorm egen innsats og utlandet som handlekurv kom prislappen på Bullgård på 5 millioner.
Foto: Nedzad Zdralovic– Vi har mer kunder enn vi har kjøtt. Et ordentlig luksusproblem.