– Veien er ikke kjørbar

En vei i Balsfjord kommune er nå i så dårlig stand at verken buss eller drosje vil frakte med seg elevene til skolen.

Tennes-Middagsbukt

Slik ser skoleveien til ungene som bor i Middagsbukt i Balsfjord kommune.

Foto: Karin Fenes

– Tirsdag denne uka nektet bussen å kjøre ungene hjem fra skolen. De ble kjørt hjem med drosje. I går kveld ga drosjeselskapet beskjed om at heller ikke de ville kjøre mellom Tennes og Middagsbukt, forteller Solveig Fredriksen til NRK.

Onsdag kveld publiserte hun et bilde på NRK Troms og Finnmark sin Facebookside, for å vise hvor ille forholdene har blitt. på veien mellom Tennes og Middagsbukt i Balsfjord kommune i Troms.

Bildet viser en svært gjørmete vei med dype hjulspor, og ifølge Fredriksen er veien i enda verre stand på andre deler av strekningen.

Kjørt av foreldrene

Innlegget førte til flere kommentarer. En av brukerne skriver at «Der e jo bra der før svingen. Men kjør etter svingen og innover så e d helt jævligt.....unnskyld uttrykket. Satt fast og måtte koble inn forhjulstrekk før å komme mæ videre».

Sju elever er avhengige av skoleskyss på strekningen. Fredriksen har selv barn som går på ungdomsskolen og videregående skole.

– En bussjåfør fra Nobina som selv bor her ute plukket opp eldstemann på vei til jobb. De andre elevene ble kjørt av foreldre i dag, men det kan vi ikke gjøre hver dag, sier Fredriksen.

Strekningen inn til skolen på Storsteinnes er på i overkant av to mil, og det er rundt halve strekningen som bussen nekter å kjøre.

Redd for å ødelegge nye busser

De fastboende er vant til det, og Fredriksen sier de fleste har gått til anskaffelse av høye biler som tåler veien. Veien blir verst i vårløsningen

– Vi ønsker oss vei med fast dekke, sier Fredriksen.

Ifølge bussjåførene er det frykt for å ødelegge de nye bussene til Nobina, som gjør at de ikke vil kjøre veien.

– Veien er så dårlig at vi ser det ikke som forsvarlig å kjøre der i frykt for å kjøre oss fast og bli stående der. Det er fort 3–4000 kroner i omkostninger å berge bussen løs, hvis bergingsbilen i det hele tatt kommer til, sier bussjåfør Inge Løvlund i Nobina til NRK.

Han mener det er viktig å gi beskjed om at veien ikke er kjørbar, og at den bare vil bli verre utover i vårløsningen.

Skal utbedres om fire år

I et leserinnlegg i lokalavisa Nye Troms, ble fylkesråd for samferdsel, Terje Olsen invitert til å selv komme og kjøre veien på mandag.

– Det er fryktelig at vi i 2012 har veier man ikke kan kjøre på. Det har sin bakgrunn i dårlig økonomi Vi har et stort etterslep på veivedlikehold etter at vi tok over flere veier fra staten. Disse har vi ikke fått kompensert i rammeoverføringene fra staten, sier Olsen.

Han oppfordrer lokalpolitikerne til å snakke med sine partifeller på Stortinget.

– Hva kan fylket gjøre med veien?

– Jeg har kontaktet vegvesenet for å få satt i gang strakstiltak. Denne vegstrekningen står på fylkesvegplanen, med oppstart i 2016.

Terje Olsen forteller at fylket har 370 kilometer grusvei som trenger opprustning for til sammen 2,5 milliarder kroner.

Olsen vet ennå ikke om han kommer seg ut til Balsfjord på mandag, men sier han synes initiativet er flott.