Hopp til innhold

– Troms Høyre kan ha lurt seg selv

Mye tyder på at Troms Høyre har lurt seg selv da partiet bidro til å skape kaos i fylkespolitikken, og ofret sine to fylkesråder i Troms.

Skilt skolenedleggelse
Foto: Stine Hommedal

Lars Egil Mogård

Politisk journalist i NRK Troms og Finnmark, Lars Egil Mogård, kommenterer:

Det var en oppsiktsvekkende pressemelding som ble sendt ut fra Troms Høyre seint onsdag kveld. Hovedbudskapet var at partiets fylkestingsgruppe ikke kunne stemme for helheten i budsjettet som fylkesrådet hadde presentert. Og fylkesrådet i Troms besto av Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti og Høyre.

Jordskjelv

Disse tre partiene hadde presentert et budsjettforslag som resulterte i et politisk jordskjelv i Troms. Reaksjonene på forslag om skolenedleggelser, kutt i tilbud og nei til nye store prosjekter i samferdsel skapte et opprør. Jeg tror vi må tilbake til EU-striden i 1994 for å finne et større engasjement. Fylkesrådet har blitt æreskjelt. Tilliten til fylkeskommunen er på et bunn-nivå.

Også i fylkesråds-partiene har det vært mange reaksjoner på forslaget.

Magnus Mæland

Magnus Mæland (H) fikk en kort karriere som fylkesråd.

Foto: Are Kristoffersen / NRK

Mæland i krigen

En av de ivrigste forsvarerne av budsjettet, var Høyres fylkesråd Magnus Mæland. Etter få uker som fylkesråd for utdanning presenterte han et forslag som mange oppfattet som en rasering av den videregående opplæring, særlig i distrikts-Troms. Men Mæland slåss for sine standpunkter. Han mente det var nødvendige med drastiske grep. Han sto i stormen. Han utfordret mange.

Nå hadde riktignok fylkesrådet sagt at de var åpne for justeringer av forslaget. Den oppgaven måtte fylkestinget gjennom forhandlinger ta seg av.

Høyre ville si i fra

Men i Troms Høyre var det sterke krefter i fylkestingsgruppa som følte behov for at det var nødvendig å si i fra før behandlinga startet i komiteene i fylkestinget. Derfor gjorde gruppa på onsdag sitt vedtak. Deres fylkesråder Magnus Mærlad og Terje Olsen visste ikke om møtet, og vedtaket som ble gjort på Finnsnes.
Alt tyder på at Troms Høyre med sitt vedtak ønsket å sende et signal om at de ikke var helt fornøyd med fylkesrådets forslag. De ønsket større forhandlingsvilje. Det var ikke noe uttrykt ønske å gå ut av fylkesrådet.

Pia Svensgaard

Fylkesrådsleder Pia Svensgaard (Ap) ble overrasket over Høyres vedtak.

Foto: NRK

Konsekvenser

Men vedtaket i Høyres fylkestingsgruppe fikk konsekvenser allerede seint onsdag kveld. Da fylkesrådsleder Pia Svensgaard og Arbeiderpartiets fylkespartileder Bjørn Inge Mo fikk oversendt vedtaket fra Høyre, tolket de dette som at den skriftlige avtalen om samarbeid med Høyre var brutt. Høyre gikk ikke god for helheten i budsjettforslaget. Dermed måtte partiet ut av fylkesrådet. Basta.

– Vi mente det ikke slik

Den kontante reaksjonen fra Arbeiderpartiet skal ha kommet overraskende på både Høyres fylkespartileder Geir Inge Sivertsen og gruppeleder Håvard Gulliksen.

– Vi mente det ikke sånn, skal reaksjonen ha vært da deres to fylkesråder fikk avskjed på grått papir fra Arbeiderpartiet. Høyre kan ha lurt seg selv. De hadde ikke tatt inn over seg hvordan parlamentarismen fungerer i praksis.

Geir-Inge Sivertsen

Fylkespartileder Geir-Inge Sivertsen og Høyre-ledelsen kan ha lurt seg selv, mener NRKs kommentator.

Foto: Bjørnbakk,Jan-Morten / NTB scanpix

– Ofret av våre egne

Derfor kan det stilles spørsmål om den politiske håndteringa fra ledelsen i Troms Høyre.

Den personalmessige behandlinga av fylkesrådene til Høyre er det mange som reagerer på. Terje Olsen sa rett ut til NRK at de ble ofret av sine egne. Etter det vi forstår kan det brygge opp til bråk i partiet på grunn av måten Høyre har opptrådte. Det kan bli tøft for både fylkespartileder Sivertsen, og gruppeleder Gulliksen. Hans posisjon er også tynnslitt etter å ha vært leder av valgkomiteen i Troms Kraft, og som tidligere styreleder i Troms fylkestrafikk.

Ap stolte ikke på Høyre

Reaksjonen fra Arbeiderpartiet var ikke uventet. Partiet følte ikke at de kunne stole på Høyre. Og mistilliten fra Høyre kunne kanskje flytte vekk søkelyset mot Svensgaard, som har fått unngjelde også fra egne partifeller. Det bør ikke utelukkes at hun kaster kortene dersom det blir flertall i fylkestinget for å vedta bygging av Bjarkøyforbindelsen. Det mener Svensgaard og mange i Arbeiderpartiet at Troms fylkeskommune ikke har økonomi til, selv om dette standpunktet kan føre til avskalling og velgerflukt, særlig i Sør-Troms.

Svar om to uker

De kommende to ukene gir svaret. Men Troms Høyres fylkestingsgruppe satte i gang et kaos som partiet ikke hadde beregna, og som de ikke ante konsekvensen av. Partiet har nå to tidligere frustrerte og oppgitte fylkesråder som kanskje ble ofret på en utilsikta måte. Det kan oppfattes som politisk amatørisme av Troms Høyre.