Hopp til innhold

– Kommer til å bli verre i Haiti

Norsk hjelpearbeider i Haiti frykter tiden som kommer.

Ingvill Konradsen Ceide

Ingvill Konradsen Ceide i Haiti.

Foto: privat

Nå er det litt over en måned siden Haiti ble rammet av jordskjelv. I Vancouver er det OL, og det er lenge sidene forsidene ble preget av den store katastrofen.

Men i Haiti er det ikke mye som er forandret.

Der har befolkningen nylig hatt tre dager fri til faste og bønn, innvilget av presidenten til minne om katastrofen.

Ingvild Konradsen Ceide fra Finnsnes i Troms er fortsatt i Haiti, og forteller at folk har gjort brukt helga ute i gatene hvor de har bedt til og takket Gud for hans visdom.

– Staben vår og alle foreldrene i leiren var ute og ba i helga. Bare barna var igjen i leiren. Vi forsøkte å overtale staben til å fortsette å jobbe, ettersom de norske legene bare er her noen dager til. Men alle ville dra til kirken, og slik ble det.

– Kommer til å bli verre

Konradsen Ceide forteller at pasientene de behandler lider av underernæring, parasitter, diaré, hodepine, magevondt, søvnproblemer, utslett, skabb og så videre.

– Når regntiden kommer i slutten av mars og begynnelsen av april, kommer til til å bli mye, mye verre.

Nasjonal sørgjedag i Haiti 12. februar.

Titusenvis av menneske deltok i minnemarkeringa for dei som miste livet i jordskjelvet, på dagen ein månad etter katastrofen ramma 12. januar.

Foto: Rodrigo Abd / Scanpix/AP

Skjør sikkerhet

Hun forteller at sikkerhetssituasjonen i Port au Prince er skjør.

– Se for deg en by med mer enn 700.000 mennesker som lever i leire, og som har mistet alt. Samtidig er hundrevis av politifolk omkommet i jordskjelvet, og de er nervøse for at noen av de 4000 rømte fangene skal hevne seg på de som fengslet dem.

Spesielt er situasjonen vanskelig for kvinner og jenter, forteller Konradsen Eide. Voldtekt ble først kriminalisert i Haiti i 2005.

– Det var et mareritt å straffeforfølge voldtektshandlinger før jordskjelvet. Nå er det ikke noe poeng i det hele tatt.

Gruppevoldtatt

Hun forteller at en 13 år gammel jente ble gruppevoldtatt utenfor deres leir forrige uke.

– Hun skammet seg for mye til å fortelle hva som hadde skjedd, men fikk nødvendig medisinsk behandling etter at en venn av henne sa fra. Etterpå fikk hun juling av moren sin, som ga datteren skylda, forteller Konradsen Eide.

Evakuerer

Med et samfunn i ruiner, hvor ufattelig mange ikke har et hjem – og regntiden er på trappene – er det også et annet mindre synlig problem som på lang sikt kan gjøre seg merkbart. Det som på engelsk så beskrivende kalles «brain drain» – hjerneflukt.

– Nå evakuerer USA og Canada titusenvis av sine borgere. Alle vil dra herfra. Hjerneflukt er et konstant problem på Haiti. Jeg lurer på hvem som ønsker å bli etter dette, sier Konradsen Ceide.