– Den viktigste globale møteplassen

– Arctic Frontiers er blitt den viktigste globale møteplassen for arktiske spørsmål. Det sa utenriksminister Børge Brende da han kom til Tromsø i dag.

Arctic Frontiers

Konferansen Arctic Frontiers er nå i gang i Tromsø. Mer en tusen deltakere fra hele verden er kommet til byen. Her er prins Albert av Monaco på på åpningen søndag kveld.

Foto: Bjørnbakk, Jan Morten / NTB scanpix

Konferansen Arctic Frontiers er nå i gang i Tromsø. Mer en 1400 delegater fra 30 nasjoner er på plass i byen, og hele uka skal man diskutere en rekke tema av betydning for folk i denne delen av verden.

Den viktigste møteplassen

– Denne konferansen er blitt den viktigste globale møteplassen for arktiske spørsmål. Det sa utenriksminister Børge Brende da vi møtte han i morges.

Børge Brend

Utenriksminister børge Brende mener at Arctic Frontiers er blitt den viktigste møteplasen for å utforme politikk for arktis.

Foto: Hege Iren Hansen/NRK

– Her skapes ideer som kommer til å få betydning for denne regionen i mange år framover, sier Brende.

Brende legger vekt på at det kommer høytstående politikere fra store deler av verden til konferansen, og ikke minst fra Asia.

– At land som Singapore og Kina er her, viser at denne delen av verden får stadig større oppmerksomhet, sier utenriksministeren.

– Verden ser nordover, slår Brende fast.

Et område for samarbeid

Børge Brende understreker at Arktis har vært et område der mange stater, også stormakter, har samarbeidet godt.

– Her spiller FN-avtaler og øvrig folkerett en hovedrolle, og vi må sørge for at dette fortsetter, sier Brende.

– Dersom vi får alle involverte til å akseptere at denne regionen også framover skal domineres av fred og samarbeid, så har vi gjort en god jobb, sier utenriksminister Børge Brende.