NRK Meny
Normal

Vil ha nytt liv i Morgedal

Morgedal skal rustes opp, og bygda ber om millioner i støtte.

Morgedal - skisportens vugge
Foto: Scanpix

Morgedal vil puste nytt liv inn i bygda.

For å trekke skientusiastene til stedet søker de nå støtte til finansiering av Morgedal-prosjektet, som skal gå over tre år.

Pengene skal gjøre Morgedal til et reisemål folk vil komme langveis fra for å besøke.

For skielskere

For mange er ski og Sondre Norheim det første en tenker på når man hører Morgedal. Men det kan virke som norsk skihistorie og Sondre Norheim er glemt.

Derfor har Morgedal-prosjektet som målsetting å lokke til seg skientusiastene som leter etter Sondre Norheims gamle skispor.

Det er pilgrimsturistene som skal trekkes til bygda, men for å få det til trengs det finansiering. Prosjektgruppa har søkt om finansieringsstøtte, og det totale budsjettet er på 2,7 millioner kroner.

Pengene skal gå til ansettelse av prosjektleder, men også til fristelser for skielskere.

- Landskapsmessig skal vi forsøke å få frem igjen de gamle løypene. Når det gjelder infrastrukturen må vi få til turtiltak, kanskje vi trenger en snøkanon, og lage et skilekanlegg, sier Tarjei Gjelstad i Morgedal-prosjektet.

Når alt er på plass håper han å kunne tilby blant annet kjøring i gamle skiløyper og telemarkskjøring. Men det er også snakk om et skimakerprosjekt, hvor planen er at turistene skal kunne lage sine egne ski.

- Det viktige med prosjektet er å skape aktivitet. Det skal ikke bli et planleggings-prosjekt, men et aktivitetsprosjekt.

Trenger penger

For å få til en varig karakter over prosjektet har det til nå blitt etablert et AS, med 30 eiere og en aksjekapital på 170 000 kroner.

- Det er bygdefolk, lag og organisasjoner som har tegnet aksjer. Og det er ment at dette skal drive prosjektet videre, forteller Gjelstad.

- Det skal være en paraplyorganisasjon som legger tilrette ting, og som kan hjelpe frem private med gode ideer.

Gjelstad forteller at det er et godt engasjement bak Morgedal-prosjektet, og det har vært det siden starten.

Engasjement er dessverre ikke nok i seg selv. Tarjei Gjelstad sier finansieringsstøtten er viktig for å puste videre liv i prosjektet.

- Vi er avhengige av å finansieringsstøtten slik at vi kan drive prosjektet videre. Vi trenger å lønne stillingene, og vi trenger tilsagn for å komme i gang med aktiviteter.

Gjelstad mener Morgedal-prosjektet ikke bare vil være bra for Morgedal, men for hele regionen.

- At vi kan profilere Morgedal som ski-sportens vugge fremover, det er viktig for regionen i tiden fremover.

 • Kjørte dobbelt så fort

  En bilfører i Skien fikk førerkortet beslaglagt og er anmeldt etter å ha kjørt i 79 km i timen i en 40-sone på Ulefossveien. Politiet stoppet føreren klokka 17.10.

 • Nesbø fjerna som produsent

  Forfatter Jo Nesbø står ikke lenger oppført som produsent av «Snømannen», skriver VG. Sammen med agenten Niclas Salomonsson ble navnene fjerna som produsenter fra filmdatabasen IMDb. Filmen er blant annet filmet på Rjukan, men har fått dårlige kritikker.

  Snømannen
  Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK
 • Felles legevakt bør ligge i Skien

  Det mener det politiske flertallet i hovedutvalg for helse og velferd i Skien, skriver Varden. Flertallet mener også en felles legevakt for Stor-Grenland bør ligge - om ikke akkurat der dagens legevakt er, men ved Sykehuset Telemark i Skien.

  Telemark sykehus
  Foto: Lars Tore Endresen / NRK
 • Byggebransjen i vekst

  Byggebransjen i Telemark har hatt en solid vekst.
  Det viser tall SSB har lagt ut for 3. termin i år. Omsetninga innenfor byggebransjen har økt med 13 prosent sammenligna med samme periode i fjor. Det tilsvarer 250 millioner kroner.

  Byggebransjen
  Foto: HENNING TVEITO / NRK