Hopp til innhold

Til fjells for å bli norsk

Det er lettere å bli norsk om man går på tur sammen med nordmenn. Det mener Turistforeningen og Røde Kors. Nå samarbeider de i jakten på turvenner.

Saovalak Gudbrandsstuen og Siriwan

I juni deltok over 70 ivrige turgåere på Til Topps i Telemark. Saovalak Gudbrandsstuen hadde besøk av søsteren Siriwan fra Thailand, som for første gang i sitt liv så snø.

Foto: Bjørn Sodeland / Telemark Turistforening

De fleste nordmenn vet hvordan man pakker en tursekk, hva man skal kle seg i på tur eller hvordan man bruker kart og kompass. Nå jakter både Turistforeningen i Telemark og Røde Kors på folk med slik erfaring. Målet er å få utlendinger som ønsker det, ut i skog og mark. Prosjektet har de kalt Til Topps.

– Å komme ut i naturen gjør noe med mennesker, og nordmenn elsker å gå på tur. Derfor mener vi skog og fjell er en god arena for integrering, sier Sissel Mogård, prosjektleder for Til Topps i Telemark Turistforening.

Det blir månedlige treningsturer til lokale fjelltopper. Der vil det bli lagt vekt på naturopplevelser og norsktrening samt riktig bruk av skog og mark.

Ellen Haagenrud Grønlid i Telemark Røde Kors og Sissel Mogård i Telemark Turistforening

Ellen Haagenrud Grønlid i Telemark Røde Kors og Sissel Mogård i Telemark Turistforening signerte i forrige uke en formell avtale om å samarbeide om prosjektet Til Topps.

Foto: Bjørn Sodeland / Telemark turistforening

– Mange flerkulturelle sliter med å finne seg til rette i det norske samfunnet. De ønsker å lære språket, men har ingen å snakke med. Derfor handler mange av våre aktiviteter om nettopp å koble nordmenn og flerkulturelle på ulike arenaer. Er det noe som er typisk norsk er det fjellturer og turer i skog og mark. Vi mener Til Topps er et viktig prosjekt, sier Ellen Haagenrud Grønlid i Telemark Røde Kors.

Høyt mål

I tillegg til forberedelser og opplæring i bruk av skog og mark, har Røde Kors i år tatt initiativet til å sørge for at flest mulig av deltakerne på turene i 2016 kjenner til grunnleggende førstehjelp. I forrige uke holdt de derfor kurs for 12 elever ved voksenopplæringen i lokalene til Telemark Røde Kors.

Når alle treningsturene er gjennomført er det tid for den store finalen. Den går til Gaustatoppen.

Telemark Røde Kors sin rolle i prosjektet er å bidra med frivillige turvenner som kan delta både på treningsturene og på turen til Gaustatoppen. Selv om dette er første gang de to foreningene har inngått en skriftlig avtale om deltakelse i prosjektet, er det ikke første gang Røde Kors er med. Telemark Røde Kors og Telemark Turistforening har samarbeidet om Til Topps siden 2014. I juni var hele 22 frivillige og 53 flerkulturelle med på den avsluttende turen som på grunn av store snømengder på Gaustatoppen, gikk til Blefjell.

Heldigvis var det største problemet de støtte på i Telemark i løpet av årets Til Topps, gnagsår og våte sokker.

-Det er mye sant i uttrykket «det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær». Mange av dem som er med oss på tur mangler penger til å kjøpe seg ordentlig utstyr, derfor prøver vi å bidra med småting som tørre ullsokker, sitteunderlag og en varm kopp kakao når de når toppen. Dessverre har vi ikke midler til å finansiere sko og annet dyrere utstyr, sier Mogård. Men de tar gjerne imot gaver fra glade givere.

Gaustatoppen

Det store målet er Gaustatoppen.

Foto: Anne Lognvik / NRK