NRK Meny
Normal

Tjuvraid i kjent tegneseriestil

I kjent B-gjengstil ble det stjålet for store verdier ved et innbrudd i Kviteseid bygdetun.

Innbruddstyv

Illustrasjonsfoto

Foto: Arkivfoto: Scan-Foto / Scanpix

Unike kulturhistoriske klenodier verdt store penger ble stjålet ved et innbrudd i Kviteseid bygdetun. Og tyvene må ha vært helt klare på hva de ville ha med seg.

Tyvene har bare tatt med seg det mest verdifulle, blant annet fikk de med seg en gammel Kleppo-fele og gammelt draktsølv fra 1700- og 1800-tallet. Det er gjenstander som ikke er mulig å få nye av.

- Dette er uerstattelige gjenstander, så det er et stort tap for hele regionen, sier driftsansvarlig ved Vest-Telemark Museum, Halvor Nordal.

Tapet over alarmen

Det var museumsvakt Åshild Emma Breidalen som oppdaget innbruddet. Hun forteller at tyvene mest sannsynlig har planlagt brekket svært godt.

- Tyvene plasserte en stige oppå et bord ute, klatra opp og knuste vindusglasset for å komme inn. De må ha hatt med seg verktøy, for pleksiglasset på monteren var skrudd ut.

Alarmen har sannsylingvis blitt deaktivert i åpningstiden, og det synes Breidalen er ubehagelig.

- De må ha vært veldig kalde og tapet over sensoren på alarmen mens vi så en annen vei. Jo, mer jeg tenker på det, jo eklere er det.

Profesjonelle

Tyvene har kun tatt med seg de minste, og mest verdifulle tingene, så det er tydelig at de har hatt en agenda. Breidalen er redd gjenstandene er på vei ut av landet.

- Jeg har hørt at det er veldig vanskelig å omsette sakene i Norge. Dessuten er det bare små ting de har tatt. De kunne for eksempel tatt et veggskap, men det var nok for stort.

Museumsvakta er fortsatt veldig overraska, for hun har aldri før opplevd tjuveri mens hun har vært på jobb.

- Det er syvende sommeren jeg jobber her, og det har aldri før vært tatt så mye som en is.

Ingen mistenkte

Lensmannen i Kviteseid har ingen mistenkte etter innbruddet, men konstituert lensmann Leif Theodor Moen etterlyser eieren av en mørk kassevogn som er observert i området onsdag ettermiddag.

Undersøkelser på museet har gitt noen teknsike spor, men lensmannen håper på hjelp fra publikum.