NRK Meny
Normal

Vant over staten - får posten på døra

Harald Omnes og de sju andre beboerne i Nome vant over Posten også i Borgarting lagmannsrett. Dermed slipper han en kjøretur på fem kilometer for å hente avisa.

Harald Omnes og Johan Henrik Frønes

Etter nær fire års kamp er det endelig slått fast. Harald Omnes kan få posten hjem i postkassa. T.h. advokat Johan Henrik Frønes

Foto: Roald Marker / NRK

Det har tatt fire år og to runder i rettsapparatet før de vant kampen, men i dag er Harald Omnes bare glad.

– Det betyr at jeg sparer fem kilometer hver dag, men det er ikke bare meg det gjelder. Det gjelder faktisk hele Distrikts-Norge. Og det har vært noe av drivkraften min, nemlig at det gjelder mange andre, sier Omnes.

Det er advokat Johan Henrik Frøstrup som har ført saken både i Oslo tingrett og Borgarting lagmannsrett.

Dom postkassesak

I dommen står det svart på hvitt. Harald Omnes har rett til å få posten på døra.

Foto: Roald Marker / NRK

– Det har vært juridisk interessant, men krevende. Derfor er det ekstra tilfredsstillende å vinne i to rettsinstanser.

Gjelder mange

Det er en måneds ankefrist. Men blir dommen rettskraftig får det stor betydning. Frøstrup anslår at flere tusen postmottakere over hele Norge blir berørt av dette.

– Vi har et godt begrunnet anslag på at dette gjelder mellom 20–30 000 husstander i landet. Og Posten har en konsesjonsplikt til å levere post til alle. Derfor er denne dommen viktig, slår Frøstrup fast.

Les også:

Dommen vurderes

NRK har vært i kontakt med Posten Norge, men de ønsker ikke å stille opp til intervju før dommen er studert. Rent juridisk er saken ført av Samferdselsdepartementet som eier av posten. Men Posten har sendt en skriftlig redegjørelse på mail:


På samme måte som i Tingrettens dom, står det klart at Postens praksis ikke er i strid med konsesjonen – det er vi glade for. Saken faller dermed på at det aktuelle unntaket i konsesjonen er i strid med loven. Dette må Samferdselsdepartementet svare på. Dommen gjennomgås nå og vurderes i samråd med Samferdselsdepartementet.


Den tolkningen er Frøstrup helt uenig i.


–Jeg mener at dommen slår fast at Postens praksis er vilkårlig og at det er tilfeldig hvordan Posten organiserer sine postruter. Og det er nettopp denne vilkårligheten som gjør at Posten har tapt saken.

Dette er historien om David mot Goliat nok en gang, men Johan Henrik Frøstrup har en overraskende konklusjon etter at de vant saken.

Harald Omnes

Da Harald Omnes fikk vite at han måtte kjøre til sammen fem km for å hente posten, bestemte han seg for å anlegge sak. Det er det nå fire år siden

Foto: Christer Karlsen / NRK


– Det er heldigvis sjelden at den lille mann vinner mot Staten. I det legger jeg at statsforvaltningen i Norge stort sett oppfører seg redelig og at det sjelden begås overgrep.

Var skummelt i starten


Årsaken til at Frøstrup og Omnes fant sammen og reiste saken er litt tilfeldig. Frønes hadde ført en lignende sak noen år tidligere. Da Harald Omnes fikk vite at han måtte flytte postkassa, tok han kontakt med Frønes. De gikk gjennom saken og Frønes mente de hadde en mulighet til å vinne frem.

– Men jeg advarte dem på forhånd om det er høyt opp og langt frem, men jeg tror vi har en sak.


– I dag fikk dere rett, Harald. Dere hadde en sak.


–Ja, heldigvis, men jeg trodde hele tiden at jeg hadde loven på min side. Men det er mange muligheter for tolkninger og skjønn, så det var jo den skumle delen av det, sier han og smiler til Frøstrup.

Se video fra Borgarting lagmannsrett

10 000 husstander kan få lang vei til postkassa si, dersom staten og posten vinner fram i ankesaken i lagmannsretten denne uka. Posten og 8 innbyggere i Nome strides om posten kan la være å levere direkte der de bor.

Kostbart for Staten


Ved et enkelt regnestykke går det fram av dommen at dette har vært dyrt for Staten. Advokat Frøstrup legger fort sammen:


– Dersom dommen blir stående må Staten ut med 464 194 kr i saksomkostninger.


– Det koster å få rett i Norge i dag, sier Harald Omnes.

Men han løp heldigvis ikke en stor økonomisk risiko ved å reise saken. Han og de sju andre hadde heldigvis en garanti.


– Vi hadde en garanti fra kommuner i Vest-Telemark og Telemark fylkeskommune på til sammen 350 000. Dersom vi tapte saken, ville de betale saksomkostningene.

– Hvorfor tror du de stilte en slik garanti?


– Det hadde jo vært tøft for meg dersom det hadde blitt tap. Dessuten er det viktig for Distrikts-Norge å vise at man får posten på døra, selv om man bor i grisgrendte strøk
.


Advokat Frøstrup legger til:


– I rettferdighetens navn: Posten gjorde det klart før ankesaken at de ikke ville tillegge motparten saksomkostninger, altså oss, dersom vi tapte, så der har de opptrådt redelig.

Skal spandere kaffe

De fikk begge forkynt dommen via mail på formiddagen og det var smil og glede da de møtte hverandre fredag ettermiddag i NRKs lokaler i Porsgrunn. Spørsmålet nå er om Harald Omnes fremdeles er venn med det lokale postbudet?


– Å, ja. Flere av dem skammer seg over ledelsen i Posten og tar gjerne en tur opp til meg.


– Fordi de alltid får en kopp kaffe?


– Det skal de få nå i hvert fall.

 • Kolonnekjøring over Haukelifjell

  Det er innført kolonnekjøring på E134 over Haukelifjell som følge av uvær, melder Vegtrafikksentralen.

 • Som lyn fra klar himmel

  Tinn kommune fikk beskjed fra UDI om at asylmottaket på Mandheimen skal legges ned bare 15 minutter før neste års budsjett skulle behandles. Det forteller ordfører Bjørn Sverre Birkeland. Nedleggelsen får store konsekvenser for kommuneøkonomien og budsjettmøtet ble utsatt i en uke.

  Bjørn Sverre Birkeland
  Foto: Roald Marker / NRK
 • Trailere står fast

  Flere trailere står på tvers i vegbanen på E134 mellom Åmot og Høydalsmo. Det er ikke meldt om personskade, men det skal være svært glatt på stedet, melder politiet.

 • Enig om revisor

  Telemark kommunerevisjon blir revisor for den nye regionen når Telemark og Vestfold blir slått sammen. Det ble bestemt på et felles fylkestingsmøte i Tønsberg i dag.