NRK Meny
Normal

Skiensleger: – Vi vil stoppe snylterne

SKIEN (NRK): For mange bilister har handikapkort uten at de har krav på det. Det vil leger i Skien gjøre noe med.

Vegard Høgli

REAGERER: Kommunelegen i Skien Vegard Høgli vil snylterne til livs. Bilister som ikke er bevegelseshemmede skal ikke få handikapbevis, sier han.

Foto: Thor Øistein Eriksen / NRK

– De bilistene som kjører rundt med handikapkort uten at de har krav på det, må levere kortene tilbake, sier Vegard Høgli, kommunelege i Skien.

Resultatet fra et legemøte i Skien er at legene nå vil bli strengere når pasientene ber om handikapbevis.

Lønnsomt med kort

Noe av det mest lønnsomme du kan skaffe deg som bilist er et kort som gir gratis parkering på kommuneplasser og gratis passering gjennom bommene i Grenland. Og det er spesielle regler for å bli tildelt et slikt kort. Du må ha et handikap som gjør at du har vanskelig for å bevege deg og dermed problemer med å gå fra parkeringsplassen inn til for eksempel butikken.

Stadig flere i Skien har etter hvert fått slike kort etter å ha fått en erklæring fra sin primærlege. Kommunelege Vegard Høgli oppdaget at det er mange bilister i Skien som kjører rundt med handikapbevis, uten at de har problemer med å bevege seg.

– Det måtte vi gjøre noe med, sier Høgli. Det er rett og slett ikke riktig at de som virkelig har behov for slike kort ser at bilister som ikke har problemer med å bevege seg parkerer på handikapplassene og passerer gjennom bommene gratis.

Vil stoppe snylterne

Kommunelegen innkalte derfor legene i Skien og ba om felles regler for hvem som skal få slike bevis, og hvem som ikke skal få det.

– Vi vil stoppe snylterne, sier Høgli, som legger til at 20 leger møtte opp og ga uttrykk for at de ønsker en mer rettferdig praksis.

– Betyr det at mange nå må levere kortene tilbake?

– Det betyr det, sier kommunelege Vegard Høgli i Skien.

Til høsten får Grenland 14 bomstasjoner. I likhet med hva som skjedde i Tønsberg, venter legene i Skien mange pasienter som gjerne vil ha et slikt bevis for å passere gratis gjennom bommene.

Blå bil med handicap-bevis i Munkegata i Trondheim

Det er også noen som kjører rundt med falske handikapbevis. Denne bilen ble fotografert i Trondheim sentrum. Kortet som ble brukt i dette tilfelle var falskt.

Foto: Trondheim parkering
 • 71-åring kan bli ildsjel

  71 år gamle Ingar Clausen fra Porsgrunn kan få avisa Dagens hederspris. Han er en av fem nominerte. Clausen er initiativtaker til nettstedet spør-bestefar.no, der unge mennesker kan spørre om hva som helst. Prisen er på 25.000 kroner og deles ut i april.

  Ingar Clausen
  Foto: Lars Tore Endresen / NRK
 • Pågrep etterlyst mann

  Politiet pågrep lørdag ettermiddag en 23 år gammel mann fra Skien. Han var etterlyst for å ikke ha møtt opp til soning av en dom. Han er dømt for promillekjøring, og i tillegg skulle han sone en subsidiær straff for en ilagt bot.

 • Møster Haugen på 12

  Amund Møster Haugen fra Tinn endte på en 12. plass i herrenes sprint i Telemarkkjøring på Rjukan lørdag.

  Amund Møster Haugen
  Foto: Tom Ole Buaas / NRK
 • Bekkevold støtter forslag

  KrFs Geir Bekkevold støtter forslaget om ny jobb for Listhaug. – Å gi Sylvi Listhaug en ny statsrådpost er en mulig løsning, skriver han i en tekstmelding til NTB. Han understreker at han kun uttaler seg på vegne av seg selv og at dette ikke er drøftet i partiet.

  Geir Bekkevold
  Foto: Sven Håkon Kulbeck / NRK