NRK Meny
Normal

Skiensleger: – Vi vil stoppe snylterne

SKIEN (NRK): For mange bilister har handikapkort uten at de har krav på det. Det vil leger i Skien gjøre noe med.

Vegard Høgli

REAGERER: Kommunelegen i Skien Vegard Høgli vil snylterne til livs. Bilister som ikke er bevegelseshemmede skal ikke få handikapbevis, sier han.

Foto: Thor Øistein Eriksen / NRK

– De bilistene som kjører rundt med handikapkort uten at de har krav på det, må levere kortene tilbake, sier Vegard Høgli, kommunelege i Skien.

Resultatet fra et legemøte i Skien er at legene nå vil bli strengere når pasientene ber om handikapbevis.

Lønnsomt med kort

Noe av det mest lønnsomme du kan skaffe deg som bilist er et kort som gir gratis parkering på kommuneplasser og gratis passering gjennom bommene i Grenland. Og det er spesielle regler for å bli tildelt et slikt kort. Du må ha et handikap som gjør at du har vanskelig for å bevege deg og dermed problemer med å gå fra parkeringsplassen inn til for eksempel butikken.

Stadig flere i Skien har etter hvert fått slike kort etter å ha fått en erklæring fra sin primærlege. Kommunelege Vegard Høgli oppdaget at det er mange bilister i Skien som kjører rundt med handikapbevis, uten at de har problemer med å bevege seg.

– Det måtte vi gjøre noe med, sier Høgli. Det er rett og slett ikke riktig at de som virkelig har behov for slike kort ser at bilister som ikke har problemer med å bevege seg parkerer på handikapplassene og passerer gjennom bommene gratis.

Vil stoppe snylterne

Kommunelegen innkalte derfor legene i Skien og ba om felles regler for hvem som skal få slike bevis, og hvem som ikke skal få det.

– Vi vil stoppe snylterne, sier Høgli, som legger til at 20 leger møtte opp og ga uttrykk for at de ønsker en mer rettferdig praksis.

– Betyr det at mange nå må levere kortene tilbake?

– Det betyr det, sier kommunelege Vegard Høgli i Skien.

Til høsten får Grenland 14 bomstasjoner. I likhet med hva som skjedde i Tønsberg, venter legene i Skien mange pasienter som gjerne vil ha et slikt bevis for å passere gratis gjennom bommene.

Blå bil med handicap-bevis i Munkegata i Trondheim

Det er også noen som kjører rundt med falske handikapbevis. Denne bilen ble fotografert i Trondheim sentrum. Kortet som ble brukt i dette tilfelle var falskt.

Foto: Trondheim parkering
 • Meir i tilskot i ny kommune

  Bøndene på Hjuksebø kan få over ein halv million kroner i auka tilskot dersom bygda skulle bli ein del av Notodden kommune. Grunnen er at Notodden ligg i ei anna tilskotssone enn Sauherad.

 • Meir regn i vente

  Det kjem meir regn i Sør-Noreg dei neste dagane.

  Laster Twitter-innhold
 • E18 open for fri trafikk

  E18 mellom Kragerø og Arendal er no opna for fri trafikk. Store nedbørmengder og flaum var årsak til at vegen var stengt fram til klokka 0330 natt til i dag. Stian Molteberg ved Vegtrafikksentralen seier at det ikkje er meldt om andre problem på vegane i Telemark.

 • Mistanke om køyring i rus

  Politiet stoppa ein mann i 50-åra frå Skien som køyrde bil på Skjerkøya i natt. Politiet mistenker at han har køyrd i narkorus. Han har aldri hatt førarkort. Det var ikkje ansvarsforsikring på bilen, og den vart avskilta på staden.