NRK Meny
Normal

Saltholmen som syngespill

Den er ikke lett å finne på kartet, men ifølge Odd Børretzen som har skrevet stykket, ligger øya Saltholmen litt øst for Bolærne.

Der levde det i 1920 rundt 200 mennesker da noe fantastisk og ganske rørende skjedde i april.I syngespillet Saltholmen treffer du øyfolket slik det var i tida før de lange bruene, tunnellenne og skjærgårdsjeepene var oppfunnet. I stykket blir vi kjent med blant andre noen fiskere, en blind skomaker, en handelsmann med frue av fin familie, en lærer og en halvgal oppfinner.

Inger Buresund, Teatersjef Teater Ibsen
Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

Teatersjef Inger Buresund ved Teater Ibsen, som for anledninga er regissør, liker helst å kalle forestillinga en kabaret med en rød tråd.

Italiensk rabalder

- Vi møter en rekke karakterer på Saltholmen, som er slik de fleste øysamfunn ofte er hvor det bor få mennesker. Øya er isolert, og det er lite besøk utenfra. Derfor skaper det så stort rabalder når det dukker opp en italiensk dame som er på jakt etter Kalle, sier Buresund.

Det oppdiktede øysamfunnet Saltholmen kunne ha ligget hvor som helst langt kysten Østafjells. Stykket skal framføres under Vestfoldfestspillene og settes opp på Fjærholmen på Nøtterøy og Fredriksvern i Stavern i begynnelsen av juli.

Musikken er av Olaf  "Knerten" Kamfjord og Jon Rosslund mens Margaret Skjelbred har skrevet sangtekstene - som blir sunget av skuespillerne Tora Augestad og Thomas Bye. De spiller henholdsvis Hun og Han.

Skuespillerne Tora Augestad og Thomas Bye
Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

Rørende kjærlighet

- Det er en rørende kjærlighetshistorie, forteller Tora Augestad. Dette skjer med oldeforeldrene våre og vi er fortellere. Det store øyeblikket er når denne italienske dama kommer til øya. Det oppstår kjærlighet og ingenting blir som før.

- Kjæresten er kommunist og Oslo-borger, sier Thomas Bye, som legger til at begge forresten er kommunister.

Men den begivenheten som fant sted i april måned det året, forandra samfunnet på Saltholmen fra å være et alminnelig øysamfunn, til å bli noe helt enestående.  

  • Pors vant og tapte

    Damelaget til Pors vant 25–24 borte mot Randesund i går. Det kom godt med ettersom de lørdag tapte 31–26 mot Våg.

  • Kolliderte med stjålne biler

    To unge menn er arrestert etter at de kolliderte med hver sin stjålne bil på Skotfoss. De to, en fra Skien og en fra Nome er tatt hånd om av politiet og bilene er tauet bort.

  • Leter etter savnet pasient

    En kvinne på 88 år som er pasient på Vessia i Porsgrunn er savnet. Politiet er ikke sikker på hva hun hadde på seg da hun forsvant. Likevel ber politiet folk om å ringe 02800 dersom de ser kvinnen.