NRK Meny
Normal

Saltholmen som syngespill

Den er ikke lett å finne på kartet, men ifølge Odd Børretzen som har skrevet stykket, ligger øya Saltholmen litt øst for Bolærne.

Der levde det i 1920 rundt 200 mennesker da noe fantastisk og ganske rørende skjedde i april.I syngespillet Saltholmen treffer du øyfolket slik det var i tida før de lange bruene, tunnellenne og skjærgårdsjeepene var oppfunnet. I stykket blir vi kjent med blant andre noen fiskere, en blind skomaker, en handelsmann med frue av fin familie, en lærer og en halvgal oppfinner.

Inger Buresund, Teatersjef Teater Ibsen
Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

Teatersjef Inger Buresund ved Teater Ibsen, som for anledninga er regissør, liker helst å kalle forestillinga en kabaret med en rød tråd.

Italiensk rabalder

- Vi møter en rekke karakterer på Saltholmen, som er slik de fleste øysamfunn ofte er hvor det bor få mennesker. Øya er isolert, og det er lite besøk utenfra. Derfor skaper det så stort rabalder når det dukker opp en italiensk dame som er på jakt etter Kalle, sier Buresund.

Det oppdiktede øysamfunnet Saltholmen kunne ha ligget hvor som helst langt kysten Østafjells. Stykket skal framføres under Vestfoldfestspillene og settes opp på Fjærholmen på Nøtterøy og Fredriksvern i Stavern i begynnelsen av juli.

Musikken er av Olaf  "Knerten" Kamfjord og Jon Rosslund mens Margaret Skjelbred har skrevet sangtekstene - som blir sunget av skuespillerne Tora Augestad og Thomas Bye. De spiller henholdsvis Hun og Han.

Skuespillerne Tora Augestad og Thomas Bye
Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

Rørende kjærlighet

- Det er en rørende kjærlighetshistorie, forteller Tora Augestad. Dette skjer med oldeforeldrene våre og vi er fortellere. Det store øyeblikket er når denne italienske dama kommer til øya. Det oppstår kjærlighet og ingenting blir som før.

- Kjæresten er kommunist og Oslo-borger, sier Thomas Bye, som legger til at begge forresten er kommunister.

Men den begivenheten som fant sted i april måned det året, forandra samfunnet på Saltholmen fra å være et alminnelig øysamfunn, til å bli noe helt enestående.  

 • Åpner for grågås-jakt

  Grunneiere på Jomfruland har fått ekstraordinær fellingstillatelse på Grågås til og med 8 april. Grågåsa spiser opp vinterforet som ligger ute, og er også upopulær blant hytteeiere fordi den skitner til området.

  Grågås
  Foto: Åsmund Asphaug
 • Fartskontroll

  Politiet har hatt fartskontroll på fylkesveg 37 ved Mæl i Tinn i dag. 6 bilførere ble tatt for å kjøre for fort. Alle ble målt til over 80 km i 60-sonen melder politiet, den høyeste hastigheten var 84 kilometer i timen.

  Politi
  Foto: Eilif Aslaksen / NRK
 • Åpner FV651

  Klokken 10.00 i dag åpnes Fylkesveg 651 mellom Tuddal og Rjukan. Veien over fjellet mellom Tinn og Hjartdal er åpen i påska fra fredag 23. mars kl. 10 til tirsdag 3. april. Vegen vil være nattestengt alle dager. Etter påske dvs. 3. april stenger veien igjen, slik at den tørker opp før ordinær åpning.

 • Ikke Porsgrunns ansvar

  Ordfører i Porsgrun, Robin Kåss, sier til NRK at han tar avstand fra Bakkens påstander, og påpeker at kommunen i utgangspunktet ville ha veien et annet sted, og at Porsgrunn ikke er involvert i Statens vegvesens tomtekjøp.

  Ordfører Robin Kåss i Porsgrunn
  Foto: Anne Lognvik / NRK