Hopp til innhold

Slik har pasientene fått mer matlyst

«Mat er medisin». Det er holdningen ved Sykehuset Telemark. For å få pasientene til å spise mer mat, bytter de nå ut frosne med ferske og friske grønnsaker.

Anne Margrethe Såstad Fure.

Anne Margrethe Saastad Fure lar seg friste av maten på pasienthotellet ved Sykehuset Teleamrk. Hun setter pris på friske grønnsaker.

Foto: Anette Dotseth Stensholt / NRK

Grønnsaker.

Grønnsakene står stablet på kjøkkenet i kjelleren på sykehuset.

Foto: Anette Dotseth Stensholt / NRK

Anne Margrethe Saastad Fure har vært pasient ved sykehuset i snart to uker, og hun kan bekrefte at det virker. Da hun begynte å få matlysten tilbake etter en hofteoperasjon, fristet det ekstra med ferske grønnsaker og frukt.

– Når en er operert og har vært litt nede, så trenger en mat for å komme seg igjen, sier hun og peker på et fruktfat i nærheten.

– Det er stort og innbydende hver dag. En kan ikke la være å ta en bit, for det ser så delikat ut, sier hun.

Hun mener det nye prosjektet til sykehuset er veldig viktig, både for trivselen blant pasientene og for helsa.

– Jeg spiser lite kjøtt og mye grønnsaker, og jeg mener at grønnsaker er alfa og omega. Helst så friskt og lite kokt som mulig.

Tomat og agurk.

I kantina på pasienthotellet forsyner pasientene seg av maten selv.

Foto: Anette Dotseth Stensholt / NRK

16 millioner på mat

Sykehuset bruker 16 millioner kroner i året på mat. Dermed mener lederen for matseksjonen, Ann Iren Skjemstad, at det er viktig at maten går ned i magen til pasientene, og ikke i søpla.

Ann Iren Skjemstad.

Ann Iren Skjemstad håper at fordommene mot sykehusmat er borte.

Foto: Anette Dotseth Stensholt / NRK

Wenche Kristine Røstad.

Wenche Kristine Røstad håper prosjektet vil redusere hvor mye mat som kastes.

Foto: Anette Dotseth Stensholt / NRK

– Det er viktig at de pengene blir brukt riktig, som ved å velge de beste råvarene. Et prosjekt som dette det koster, men det er verdt det. Mat er medisin og vi ønsker god behandling til våre pasienter, sier hun.

Skjemstad har sett at det økte fokuset på frukt og grønt har ført til at pasientene spiser bedre.

– I tillegg får de en god ernæring, sier hun.

– Vil se resultater neste år

Wenche Kristine Røstad er enhetsleder ved sykehuset. Hun har foreløpig ikke noe tall på hvor mye mindre mat som kastes, men hun sier at de skal begynne med søppelsortering neste år.

– Da vil vi få vite hvor mye som går ut. Vi håper at det ikke går mye i søpla, og at det heller går i magen på pasientene, sier hun.

Anne Margrethe Saastad Fure har tidligere jobbet som sykepleier ved sykehuset, der hun nå er pasient, i 28 år. Hun mener at mye er forandret.

– Blant annet så har maten blitt mye bedre, sier hun.

– Mer spenst i grønnsakene

Kokk Hilde Bauge Dale jobber på pasienthotellet ved sykehuset. Hun forteller om flere positive tilbakemeldinger fra pasientene.

– De sier at det er mer spenst i grønnsakene nå, sier hun og smiler.

Hilde Bauge Dale.

Hilde Bauge Dale serverer Kåre Grønvold. Hun forteller om positive tilbakemeldinger fra pasientene.

Foto: Anette Dotseth Stensholt / NRK

Bauge Dale syns det er veldig positivt at sykehuset setter fokus på friskere grønnsaker.

– Det er mye morsommere å jobbe med i forhold til å bruke frosne grønnsaker, for de blir fort visne. Maten ser bedre ut og er mer innbydende, og pasientene får lyst til å spise mer, sier hun, og legger til at det ikke kun skyldes maten.

– Det er en hyggelig atmosfære her, og når de koser seg, så spiser de mer. Så har det selvfølgelig mye å si at maten ser innbydende ut.

– Ikke like stor matlyst på sykehuset

Kåre Grønvold har vært pasient ved sykehuset i Skien i to uker. Nå holder han til på pasienthotellet. Han sier at prosjektet med å bytte ut frosne grønnsaker med friske, gir ham mer matlyst.

– Absolutt! Jeg liker maten her veldig godt.

– Det er veldig viktig å få i seg mat for å bli frisk igjen. Når en ligger på sykehuset så får en ikke opparbeidet samme matlyst som når man er frisk og beveger seg mer, legger han til.

Kjøkkenet ved Sykehuset Telemark.

Grønnsakene ble i dag brukt i en ertesuppe.

Foto: Anette Dotseth Stensholt / NRK