NRK Meny
Normal

Ku og hest tar vare på landskapet

Hest og ku leies inn av Fylkesmannen for å gjøre jobben billigere og bedre enn det mennesker klarer.

Ku
Foto: BENNO GRIESHABER / AFP

Langs hele kysten blir kyr og hester nå leid inn av Fylkesmannen.

Tar vare på verneområder

De siste ukene har det blitt plassert ut storfe og hester langs Børsesjø i Skien. Fra før er det satt ut dyr i landskapsvernområder på Jomfruland, Langøya og på Heisad i Porsgrunn.

Odd Frydenlund Steen

Odd Frydenlund Steen hos Fylkesmannen i Telemark er svært fornøyd med at husdyr rydder kulturlandskapet.

Foto: Stine Hansen Bakkebø

Odd Frydenlund Steen ved Fylkesmannen i Telemark sier de betaler for transport og tilsyn med dyra. I tillegg dekker de inngjerding, men det er småpenger i forhold til jobben som dyra gjør.

– For å bevare det naturlige mangfoldet og hindre gjengroing av uønskede arter, er husdyr den beste og billigste måten å gjøre det på, sier Steen.

– Fint å se på

Flere steder har enkelte typer vegetasjon overtatt og kvalt andre vekster. Når husdyra kommer inn, har de tilbakeført vegetasjonen til slik det var for mange år siden.

– Det er jo ingenting som er så fint som å se husdyr på beite i disse områdene, sier Steen. Han sier Fylkesmannen har hatt et godt samarbeid med bøndene for å få dyra ut på sommerjobben.

I sommer vil det være 50 - 60 dyr som er ute på beite på oppdrag fra Fylkesmannen. Steen ser ikke bort fra at ordningen kan utvides i framtida.

  • Laster Twitter-innhold
  • Kvalifisering for Notodden

    Notodden gjorde jobben borte mot Byåsen med 0–1 seier, men dessverre for Notodden vant Nest-Sotra borte mot Hønefoss. Dermed ble det 2. plass og kvalifiseringsspill om opprykk for Notodden. I den kampen møter de Raufoss, som kom på 2. plass i sin avdeling.

  • Odd 2 tapte stort

    Det ble tennissifre i årets siste kamp i 2. divisjon for Odd 2, da de tapte 6–1 mot Fram Larvik. Dermed endte Odd 2 med 26 poeng i årets 2. divisjon, noe som var nok til å holde seg i divisjonen.

  • Dyr fyllekjøring

    En 49 år gammel mann fra Kragerø er dømt til å betale 87 000 kroner i bot etter å ha fyllekjørt. I tillegg til bota er mannen dømt til 15 dagers betinga fengsel, samt at han må klare seg uten førerkort i 14 måneder.