NRK Meny
Normal

Matteus (5) fikk telefonen familien ventet på

PORSGRUNN (NRK): Ordføreren i Porsgrunn avlyste dyr studietur etter klage fra blant andre familien Kolaas. Nå kan familien med to autistiske barn endelig puste lettet ut.

Matteus Kolaas

URETTFERDIG: Familien fikk ikke støtte til skoleplass for autistiske Matteus (5). Samtidig planla politikerne i Porsgrunn dyr studietur, noe som møtte stor motstand.

Foto: Anne Lognvik

Lørdag 6. februar: Mange sperrer opp øynene da ordfører i Porsgrunn Robin Kåss skriver på facebooksiden sin at han avlyser den lenge planlagte studieturen til Brussel. Familien Kolaas var av dem som reagerte sterkt da de hørte at turen kostet 200.000 kroner, samtidig som deres autistiske sønn ikke fikk skoleplass.

Torsdag 31. mars: Helene Tofthedahl Kolaas spiser formiddagsmat med venninnen Eline hjemme i Porsgrunn. Plutselig ringer telefonen.

– Rektor ved Borge skole ringte og sa at det er gjort et nytt vedtak i saken vår. Vi har fått skoleplass til Matteus.

Dette er en enorm lettelse.

Helene Toftedahl Kolaas

– Enorm lettelse

Helene Toftedahl Kolaas, Lars Alvsåker Kolaas , Matteus Toftedahl Kolaas og Rebekka Toftedahl Kolaas

Familien Toftedahl Kolaas kan puste lettet ut, etter at sønnen i familien endelig fikk skoleplass.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Familiens historie vakte oppsikt da de stod fram på Lørdagsrevyen i NRK. Fem år gamle Matteus har en form for autisme som gjør at han trenger tett oppfølging hele tiden.

Samtidig som familien fikk avslag på skoleplass ved spesialavdelingen ved Borge skole, planla altså politikerne å dra på studietur til Brussel. Protester, blant annet fra Matteus og moren, fikk ordfører Robin Kåss til å snu.

– Vi har omdisponert noen rom, derfor har vi klart å gi familien skoleplass, sier kommunalsjef Torleif Stensrud.

– Dette er rett og slett en enorm lettelse. Ungene mine er begge autister, så det er viktig at det er gode mennesker rundt dem med riktig kompetanse, sier Helene Tofthedahl Kolaas.

Møt familien her:

Matteus (5) fikk endelig skoleplass
 • 119 uten strøm

  Søndag morgen er 119 av Skagerak Energis kunder i Telemark uten strøm. Det er innbyggere i Bamble, Siljan og Skien som er berørt. – Vi har mannskaper ute for å rette feil alle steder, sier kommunikasjonssjef Thor Bjørn Omnes.

 • Mistet førerkortet etter ulykke

  En sjåfør har mistet førerkortet etter en ulykke i Meensvegen i Skien lørdag kveld. Fire personer i to biler var involvert i ulykken. Alle fire ble sjekket av lege på stedet.

 • Vold mot dørvakt

  En mann ble satt i arresten etter at han var voldelig mot en dørvakt ved et utested i Bø i natt. Mannen ville heller ikke si hva han het, og blir anmeldt for begge forholdene.

 • Tre over E18

  TA skriv at det ligg tre og tunge greiner i vegen fleire stader langs E18 ved Kragerø. Vegtrafikksentralen oppmodar folk til å køyre forsiktig.