NRK Meny
Normal

NSB får kritikk etter togbrann

Havarikommisjonen skryter av lokomotivføreren, men ber NSB skjerpe seg.

Brann i tog Bratsbergbanen

Passasjerene kom seg raskt ut da det begynte å brenne i togsettet.

Foto: MMS-tipser: Eva Kristin Aarbakk

Morgentoget mellom Notodden og Porsgrunn begynte å brenne 9. september i fjor. Toget ble stående på en øde strekning mellom Nisterud og Valeseter.

Den 48 år gamle lokomotivføreren evakuerte de 19 passasjerene før han forsøkte å slukke brannen.

Dette er et av punktene Statens havarikommisjon for transport peker på i sin rapport. Fordi det bare var én fører ombord i toget, rakk brannen å spre seg før den erfarne lokomotivføreren kunne begynne sluknings-arbeidet.

Les rapporten her

Geleidet ut

Det var heller ikke brannvarslinganlegg ombord. Togsettet på Bratsbergbanen har to motorer, en i hver ende. Da det tok fyr i den bakre motoren, tok det tid før føreren oppdaget dette.

Havarikommisjonen skryter av måten lokomotivføreren håndterte brannen på.

Eva Kristin Aarbakk

Eva Kristin Aarbakk oppdaget plutselig røyk inne i kupéen.

Foto: Tom Ole Buaas / NRK
Brann i tog på Bratsbergbanen

Toget ble etter hvert tauet til nærmeste stasjon.

Foto: Tom Ole Buaas / NRK

Eva Kristin Aarbakk satt på toget fra Notodden på vei til skolen i Porsgrunn da hun plutselig oppdaget at det kom røyk inn i toget.

– Jeg hadde satt meg midt i toget. Da vi hadde kommet mellom Nordagutu og Nisterud så ser jeg bare at det siver røyk ut fra en luke i midtgangen, fortalte hun til NRK.no. like etter at hun var kommet ut av toget.

Toget stoppet, og deretter prøvde Aarbakk å få flere ut av toget.

– Vi fant en nødutgang, og traff konduktøren og ble geleidet ut. Da vi kom ut så vi at hele toget var innhyllet i røyk.

– Har ikke lest rapporten

Lekkasje av motorolje fra en slange var en medvirkende årsak til brannen. Havarikommisjonen peker på at vedlikeholdet og kontrollen av eventuelle oljelekkasjer ikke har vært god nok.

Kommisjonen ber nå Statens jernbanetilsyn pålegge NSB å se på vedlikeholdsprogrammet sitt og regler for bemanning.

– NSB Øst har først fått rapporten fra Havarikommisjonen i dag, og har ikke fått tid til å gå gjennom den, sier sikkerhetsansvarlig John Ole Kanton til NRK.no.

– Vi kommer tilbake til hvilke tiltak vi skal sette i verk etter å ha gått grundig igjennom rapporten.

 • Taper penger på skog

  Skogeiere kan måtte hugge skogen 20 år for tidlig på grunn av tretoppknekk. Det sier markeds- og produksjonssjef Hans Erik Røra i AT Skog. Skogeiere sto i går frem på NRK1 og var bekymret for inntektstap fordi mye av skogen ødelegges av vind og tung snø.

 • Godtar anke

  Agder lagmannsrett må behandle straffeutmålingen i en voldtektssak fra Telemark på nytt. Det har ankeutvalget i Høyesterett bestemt. Påtalemyndigheten mener straffen mot en 23 år gammel mann fra Telemark, som ble dømt til fengsel i ett år for grov voldtekt, bør skjerpes.

 • Politiet pågrep «samuraimann»

  Politiet i Telemark har pågrepet en mann i 40-årene i Porsgrunn torsdag kveld. Det opplyser operasjonsleder Geir Kastmo til NRK. Pågripelsen skjedde i forbindelse med at en person ble kuttet i fingrene med et samuraisverd i Sandefjord i går.

 • Tre kunder uten strøm

  Torsdag kveld skal alle Skagerak Energis kunder få strømmen tilbake, opplyser kommunikasjonssjef Thor Bjørn Omnes. Bare tre kunder er nå uten strøm, men alle skal få det i løpet av kvelden.