NRK Meny
Normal

Ineos-direktør skuffet over statsbudsjettet

BAMBLE (NRK): – Det blir ingen store investeringer med dette statsbudsjettet, sier Ineos-direktør. Han mener statsbudsjettet er lite proaktivt.

Ineos

Plastråstoff-produsenten Ineos i Bamble får ikke pengene de hadde håpet på i neste års statsbudsjett. Nå må planer om milliardinvesteringer settes på vent.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

Administrerende direktør i Ineos, Magnar Bakke, er skuffet over at regjeringen ikke legger opp til en tiltakspakke til industrien i neste års statsbudsjett.

Ineos ønsker å investere for flere milliarder i Bamble, men planene er foreløpig satt på vent. Heller ikke statsbudsjettet ga noe nytt håp.

Raser over regjeringens avslag til Ineos

Vil at staten skal gi lånegaranti

Fordi det er vanskelig å få et stort nok lån av banken, med tanke på rentene det vil gi, har Ineos bedt staten om å stille som lånegarantist for investeringer på åtte milliarder kroner. Staten har foreløpig sagt nei.

– Jeg forventet ikke at det skulle komme en lånegaranti fra staten, men det er klart jeg håpet på det. Det som er underlig, er at det har tatt et år å si nei, sier Bakke.

Magnar Bakke

Administrerende direktør i Ineos, Magnar Bakke, er skuffet over statsbudsjettet.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Bakke mener det ikke bare var Ineos som savnet et løft eller signal om å satse mer på industrien i statsbudsjettet. Ineos-direktøren tror hele den norske industrien, NHO og mange småbedrifter hadde ønsket mer støtte i statsbudsjettet for neste år.

– Det er ikke veldig proaktivt akkurat, sier han om budsjettet som ble lagt fram onsdag formiddag.

Nå må planer om milliardinvesteringene i Bamble fortsatt ligge på vent.

– Det er synd at slike megainvesteringer skal være så vanskelig å få til, sier Bakke.

Hadde et håp om en tiltakspakke

Håpet til Ineos-direktøren var at det nå skulle komme en tiltakspakke gjennom statsbudsjettet. Samtidig er Bakke klar på at en tiltakspakke ikke nødvendigvis er ensbetydende med at det vil ende opp med å bli en megainvestering.

– Jeg har alltid sagt at selv om det finnes en lånegarantiordning for megainvesteringer, så betyr ikke det at vi får den investeringen hit, men det øker definitivt sannsynligheten for at vi får den hit, sier han.

Nytt håp med ny industrimelding

Til neste år skal det komme en ny industrimelding, og når den legges frem kan det bety at en ny mulighet åpner seg for Ineos og lignende industrier. Men Bakke vil være forsikt med å håpe på for mye.

Likevel er han klar på hva han selv mener er løsningen.

– Vi må få på plass en lånegaranti. Noen land har faktisk direkte støtteordninger for industrien. Det ser man ikke så mye av her, sier Bakke.