NRK Meny
Normal

Gråtass i ny drakt

Det er kort tid til generalprøven på årets Gråtass-forestilling. Dag Vågsaas og resten av gjengen gleder seg til å ta i mot publikum. I år med ny musikk.

Grynet og Goggen
Foto: Helena Rønning / NRK

Det er sjette året skuespillet om Gråtass settes opp i Norge, og det er andre året traktoren får spille seg selv på sitt eget tun i Svarstad i Vestfold. Som i fjor dukker alle de kjente personene opp. Men noe er nytt forteller regissør, tekstforfatter og skuespiller Dag Vågsaas.

- Vi prøver jo å legge til noe nytt. Manus er jo omarbeidet sånn ca. tjue prosent, sier han.

Nye sanger og tekster

 

Goggen og Grynet
Foto: Helena Rønning / NRK

Den største forandringen i år er at musikk og tekster er nye.

- Det blir litt overraskelser og litt smell også, smiler Vågsaas. Men han understreker at de også må være litt forsiktig, fordi små barn ofte blir fort skremt.

Ole Kristian Lima har spilt Goggen siden starten, men sier han ikke føler at han har flyttet inn i rollen.

- Det har ikke blitt noen vane. Jeg synes det er et kick å stå foran publikum uansett om de er barn eller voksne. Det er veldig veldig trivelig, sier Lima.

Bruker barn som unnskyldning

-Det hender jo at det kommer en fem-seks voksne som har fått tak i et barn, og bruker det som unnskyldning for å se forestillingen, ler Vågsaas.

Ekte Gråtass-fans kan høre at musikken er ny i år, og er komponert av Svein Gundersen. Han har blant annet laget musikken til Olsen-banden Junior.

- Alle i stykket er jo ulike personligheter, så jeg har tatt utgangspunkt i hvem jeg ser dem som. For eksempel gamlefar i stykket har fått en gammel revyvise.. Grynet, som er en barnslig liten knott, har fått barnslige sanger, forteller Gundersen.

Premieren på forestillingen om Gråtass er 8.juli.

 

 • Barnas stortingsrepresentant

  Åslaug Sem-Jacobsen (Sp) og Geir Jørgen Bekkevold (KrF) blir barnas stortingsrepresentanter. På oppdrag fra barneombudet har alle partiene pekt ut hver sin representant. De får et særlig ansvar for å se politikken med barnebrillene på.

  Åslaug Sem-Jacobsen på Stortinget
  Foto: Ragne Borge Lysaker
 • Omtales som villdyr

  Politiet vurderer fremdeles å avlive hunden, som fredag gikk til angrep på en 3 år gammel gutt i en barnehage i Skien. Hunden omtales av eksperter som et villdyr. Inntil videre er den på kennelen til Magne Henne. Han mener rasen ikke skulle vært her i landet.

 • Kåra til årets folkemusikar

  Folkemusikaren Anders Røine busett i Bø fekk i helga prisen " Årets Folkemusiker" på Folkelarm i Oslo, skriv Varden. I tillegg fekk Anne Hytta soloprisen for sitt hardingfelespel på hennar nye album "Strimur".

 • Skrapa ikkje is på bilen

  Ein mann i 60-åra har fått førarkortet beslaglagt av ein UP-patrulje. Mannen hadde ikkje skrapa vindauga på bilen fri for is før han køyrde på Gulset. UP blei oppmerksam på dette fordi sjåføren køyrde urytmisk og var over i motgåande køyrefelt.