NRK Meny
Normal

Går for gull i egen bakgård

Nora Andersen er bare 17 år, men har allerede drevet med wakeboard, snowboard og wakeskate i en årrekke. Nå er hun en av dem som skal representere Norge i verdensmesterskapet i wakeboard og wakeskate på Norsjø kabelpark i midten av august. Helt på hjemmebane.

Nora

17-åringen i luftig svev på wakeboard under trening i Norsjø kabelpark.

Foto: Privat

Nora

Nora på treningstur i Tyrkia forrige høst.

Foto: Privat

– Jeg er i hvert fall veldig vant med banen og elementene. Det er jo alltid en fordel å være på hjemmebane, sier Nora.

Nora Andersen er født og oppvokst et steinkast fra Norsjøs kabelpark i Sauherad. Siden hun var 10 år har hun drevet med ekstremsportene wakeboard og snowboard. Nå går hun VM i møte i egen bakgård, og det skal hjelpe henne mot pallplassering i disiplinen wakeskate.

..Som utøver så er jo gull alltid målet for alle, og det er selvfølgelig det for meg og når jeg stiller i et VM. Med mye hard trening resten av sommeren, så kanskje. - Nora

Fra Kroatia til Kina

Men den unge jenta er beskjeden når det kommer til å snakke om egne sjanser for seier i det prestisjetunge mesterskapet med deltakere fra land som De Arabiske Emirater, Israel, Kroatia, Kina, Sør-Afrika og Australia, for å nevne noen.


– Jeg vet ikke helt hvor god sjans jeg har. Nå skal jeg jo kjøre wakeskate, som er uten bindinger, og det er det jeg har minst erfaring med. Jeg er i grunnen mer opptatt av å kjøre og ha det gøy og se hva det fører til, smiler Nora.


– Så du tror ikke på seier?


– Det hadde jo vært drømmen. Som utøver så er jo gull alltid målet for alle vil jeg tro. Det er selvfølgelig det for meg og når jeg stiller i et VM. Med mye hard trening resten av sommeren, så kanskje, sier Nora beskjedent.

– Hun kan få en bra plassering

Andersen

Trond W. Andersen er sportslig ansvarlig for VM som i år arrangeres på Norsjø, og mener de norske representantene har gode sjanser.

Foto: Olav Stubberud

Trond W. Andersen er sportslig ansvarlig for VM i wakeboard 2014 på Norsjø i Sauherad fra 10. til 16. august, og han har troen på Nora og de øvrige norske deltakerne.

– Nora kan ha en sjanse. Hun har vist seg veldig god også på wakeskate, selv om hun dessverre har ødelagt kneet, så er det gull at hun har hatt dette i bakhånd og kan mestre begge disipliner. Det tror jeg var en smart vurdering og jeg tror hun kan få en bra plassering, sier han.

– Hva med de øvrige deltakerne?

– Vi stiller et ganske stort lag, og det er ikke alle som har like stor sjans. Vi har jo kortere sesong enn de fleste, men til gjengjeld så har vi folk som satser, og landslag som har vært i Tyrkia på treningsleir i vinter. Så vi har noen som kjører veldig mye, og i enkelte klasser så regner jeg med noen finaleplasser. Jeg tør å håpe på medaljer, sier Andersen.

– Intimt og koselig VM

Andersen

Trond W. Andersen har selv stor glede av kabelparken i Norsjø.

Foto: Bengt Thalberg

Selv er han spent å klar på å vise verden Norge, og Norge wakeboard.

– Jeg håper vi kan invitere hele verden til et lite intimt og koselig VM, og at vi får vist naturen her i Telemark og at folk koser seg. Og at vi samtidig klarer å vekke interessen i Norge og får masse besøkende. Litt "kollenstemning" hadde ikke gjort noe, sier Andersen.

Til tross for kort sommersesong har Andersen troen på Norge som fremtidig wakeboard-nasjon.

– Jeg har hele tiden sett et enormt potensial. Vi er så aktive på vinteren, men så har vi ikke noe motsvarende til ski på sommeren, og da er det sikkert mange kjeder seg, og det er det jo ingen grunn til! Og så håper jeg å kunne vise frem hvor langt sportene har kommet. Det er ikke bare å dingle etter en båt. Sporten i dag er veldig mye mer, sier han.

Les også:

Til tross for at det er en del som gjenstår før VM braker løs om seks uker med sponsorer, påmeldinger og generell organisering, er han selv overraskende rolig.

– Jeg tar det med ro og jobber trutt, da kommer man i mål til slutt, sier Andersen.

4. plass i Filipinene

Nora

Nora på wakeboard-trening.

Foto: Privat

I november i fjor ble Nora ble plukket ut til "landslaget", og både før og etter har hun deltatt og hevdet seg i flere konkurranser. Blant annet representerte hun Norge som eneste jente i VM i Filipinene for to år siden, og endte på en imponerende 4. plass. Hun er også med på talentlaget til junior jenter på snowboard, og Teletoppen, men ingenting har ikke kommet gratis.


– Det er jo veldig moro med mye trening, masse reiser og konkurransekjøring, men det er de dagene hvor jeg tenker at nå skal jeg slutte med det her. Men det er sikkert slike dager alle som driver med idrett har. Nå som jeg begynner å bli litt eldre er det jo mye trening som må til utenfor idretten også. Man må være sterk for å klare seg videre, sier Nora.

Nå, knappe seks uker til VM i Seljord er det få spor av nervøsitet å finne i stemmen til Nora, til tross for at hun mener hun er for dårlig forberedt.

Nora

Nora på pallen under Nordisk mesterskap i wakeskate.

Foto: Privat

– Jeg føler ikke jeg har trent nok, men jeg er egentlig ikke så nervøs. Nå starter jeg i wakeskate og jeg ville jo gjerne startet med wakeboard, men samtidig så har jeg alltid gjort det mye bedre på wakeskate tidligere. Så det får gå som det går, smiler hun.


– Blir du bitter hvis det ikke blir pallplass?

– Hvis jeg faller på noe jeg burde stått på, så blir jeg sur. Hvis jeg ikke gjør det bra plasseringsmessig, men gjør det godt kjøringsmessig og ikke føler jeg kunne gjort det noe bedre, da er jeg aldri bitter. Men jeg kan nok være litt hard mot meg selv, og prøve på triks som jeg egentlig ikke burde. Jeg har fått litt skader på grunn av det, innrømmer Nora.

Skal satse på snowboard

Til høsten flytter Nora til Geilo for å gå på snowboardlinjen til Norges Toppidrettsgymnas. Selv om tilstanden har vært hektisk til nå, vil det trolig kreve enda mer av ungjenta.

– Det blir en del. Jeg trener wakeboard hver dag, og så trener jeg en del utenom det, og så jobber jeg og går på skole i tillegg, sier Nora.

Hun roser støttende venner og familie som gjør livsstilen mulig.

– De støtter meg hele veien. Foreldrene mine er med og kjører meg rundt overalt. Uten dem hadde det ikke vært mulig, sier hun.

I fremtiden tenker Nora å satse enda mer på snowboard. Drømmen er å hevde seg i verdenstoppen slik som forbildene Lisa vik, Jamie Anderson (USA) og Silje Norendal.

 • Funnet i god behold

  Den sju år gamle jenta som var savnet i Skien er funnet i god behold. Jenta blir gjenforent med foreldrene. Politiet var i ferd med å trappe opp leteaksjonen, som nå blir avblåst ifølge politiet. Jenta ble funnet av en lærer som var ute og lette.

  Laster Twitter-innhold
 • Leteaksjon etter 7 år gammel jente

  Politiet kaller inn ekstra mannskaper i letingen etter ei 7 år gammel jente på Gulset i Skien. – Jenta kom ikke hjem som avtalt. Det er mørkt og kaldt og vi tar dette på største alvor når det gjelder ei så ung jente, sier Terje Pedersen i politiet.

 • 7 år gammel jente savnet på Gulset

  Politiet leter etter ei 7 år gammel jente på Gulset i Skien. Jenta dro hjemmefra klokke 14.15. Hun har lyst hår og er iført en blå vinterjakke med små grønne, lilla og røde prikker.

 • Spredt HSN skaper trøbbel

  Høgskolen i Sørøst-Norge har støtt på problemer med universitetssøknaden fordi de er lokalisert for mange steder. Rektor Petter Aasen er overrasket over at dette blir et tema og vil rydde opp i eventuelle misforståelser. Høgskolen holder til i Telemark, Vestfold og Buskerud.