NRK Meny
Normal

Få vil være politikere i Telemark

Arbeidet med å få partilistene klare til høstens valg er godt i gang. Men det er ikke lett å få folk til å engasjere seg, særlig ikke i små kommuner.

Sveinung Leikvoll

Fylkessekretær Sveinung Leikvoll i Senterpartiet i Telemark prøver å finne ordførerkandidaten først før resten av lista.

Foto: Tinn Senterparti

Partiene jobber nå med å lage partilister i de ulike kommunene. Selv om mange partier til slutt klarer å stille liste i de fleste kommunene i fylket, blir ikke partikontorene rent ned av folk som vil engasjere seg i politikken. Og utfordringene er størst i de små kommunene, sier fylkesordførerkandidat og fylkessekretær i SV, Ådne Naper.

Ådne Naper

Ådne Naper, fylkesordførerkandidat og fylkessekretær i SV, sier det er vanskeligst å fylle lista i små kommuner.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

– I mange små partier er det noen få ildsjeler som har gått foran i flere perioder, og det har fungert bra, men de trenger avløsning. Politikk er frivillighetsarbeid.

Fire av sju trekker seg

Ei undersøkelse NRK har gjort i Sauherad kommune viser at bare to av sju førstekandidater fra forrige valg ønsker å fortsette. Fire av sju trekker seg, mens en fortsatt er i tenkeboksen. Situasjonen i Sauherad kan være representativ for også andre små kommuner, sier fylkessekretær for Arbeiderpartiet Odin Adelsten Bohmann. Han sier det er ei utfordring å få unge voksne til å engasjere seg i politikken.

Odin Adelsten Bohmann er rørt og glad.

Odin Adelsten Bohmann i Arbeiderpartiet mener hovedproblemet er at det er for mange over 40 år på listene.

Foto: Anne Cathrine Syversen / NRK

– Det er kanskje hovedproblemet på listene, at den stort sett består av mennesker over 40 år. Det å få representative folkevalgte forsamlinger er en utfordring.

Høyre sliter også med å få folk til å stille på listene. Fylkessekretær Ole Espen Strand sier flere lokallag i mange år har blitt reddet av såkalte "Tordenskiolds soldater". Dette er en gruppe som kan virke stor, men der det i realiteten er få personer som dekker mange oppgaver.

– Unge bare opptatt av èn ting

– Det kan være en utfordring der vi har hatt Tordenskiolds soldater over lang tid. Når de gir seg, kan det være problemer med å få toppkandidater. Det kan skyldes at enkelte Tordenskiolds soldater ikke har vært flinke nok til å rekruttere unge som kan overta.

– Hva skyldes det at rekrutteringa er så vanskelig?

– Rekruttering av unge mennesker er vanskelig i dag uansett. Unge mennesker er opptatt av bare èn ting og ikke de store tinga, og da er det ikke alltid lett å få dem med.

Partia har frist til 31. mars med å ha listene klare.

 • Elg måtte avlives

  Elgen som gikk gjennom isen i Vråvatn klarte å redde seg selv opp etter en lang stund i vannet. – Den kom seg opp på isen, hvor den sto oppreist en kort periode. Så la den seg ned. Viltnemnda måtte til slutte avlive den da den var kraftig nedkjølt, melder politiet.

  Elg gjennom isen i Vråvatn
  Foto: Politiet
 • Elg gjennom isen i Kviteseid

  En elg har gått gjennom isen 100 meter fra land på Vråvatn, cirka to kilometer fra Flatland. Viltnemnda og en patrulje fra politiet er på vei til stedet.

 • 119 uten strøm

  Søndag morgen er 119 av Skagerak Energis kunder i Telemark uten strøm. Det er innbyggere i Bamble, Siljan og Skien som er berørt. – Vi har mannskaper og helikopter ute for å rette feil alle steder, sier kommunikasjonssjef Thor Bjørn Omnes.

 • Mistet førerkortet etter ulykke

  En sjåfør har mistet førerkortet etter en ulykke i Meensvegen i Skien lørdag kveld. Fire personer i to biler var involvert i ulykken. Alle fire ble sjekket av lege på stedet.