Hopp til innhold

Ikke for sent å planlegge påskeferien

Har du fortsatt ikke bestemt deg for hvor du vil reise i påsken? Det meldes om flotte forhold, både på fjellet og i lavlandet. Kom deg ut på tur, er beskjeden fra Turistforeningen.

Christina Stenbek, Halldis Watson, Halvor Sagvolden

Man trenger ikke alltid reise langt for å oppleve påskestemning, sier Halldis Watson. Her sammen med datteren, og faren Halvor Sagvolden i skogen på Borgeåsen.

Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK

Det masse snø på fjellet generelt på hele Østlandet. Løypene er stikka og det fortsatt ledige hytter, så det er ingen grunn til å la være å reise, forteller Halldis Watson i Telemark Turistforening.

I dag er hun på besøk i skogen ved Borgeåsen. Over bålet henger den gamle kaffekjelen, og det er på tide å ta fram appelsiner og Kvikk Lunsj.
Det er noe spesielt med påske, en tid mange gleder seg til når den begynner å nærme seg

– Den perfekte påsken for meg er hvite fjellvidder, strålende sol og ei turisthytte, smiler Watson.

Les også:

Inkluder barna i planleggingen

Det blir ofte en del planlegging når man først skal ut å reise. Men Watson understreker at det ikke alltid skal så mye til for å skape en hyggelig påskestemning.

Christina Stenbek og Halldis Watson

Halldis Watson i Telemark Turistforening oppfordrer folk til å bruke naturen i påskeferien.

Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK

– Det viktigste er å ta det med ro. Gjør noen forberedelser på forhånd slik at dere unngår stress. Bestem dere for et sted dere virkelig har lyst til å reise. Her i Telemark har vi mange muligheter nå, enten man vil stå på ski eller vil ta seg en tur til fots. Det er veldig fint langs kyststien nå som påsken kommer seint, sier Watson.

Hun forteller videre at dersom man har med seg barna på tur, er det viktig å tenke på ulike hensyn som må tas under ferien.

La barna være med å bestemme og fortell dem på forhånd hvor dere skal reise. Man trenger heller ikke reise så langt. Ta med frokosten eller kveldsmaten ut, eller reis til nærmeste skogholt.

Barn aktiviserer seg veldig lett når de er ute i naturen, og ifølge Watson trenger man ikke ha så mye mer i sekken enn litt ekstra varme klær.

– Og litt rosiner man kan lokke med når det kommer en oppoverbakke da, sier hun og ler.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Gaustablikk skisenter

Det er fortsatt mye snø på fjellet, som her på Gaustablikk og Gaustatoppen

Foto: Gaustablikk skisenter

Knallforhold på fjellet

Den Norske Turistforening melder at 4300 kilometer med skiløyper er ferdig merket, og påskefjellet er dermed klart for storinnrykk. Det er opptil tre meter snø i fjellet, og det som faller som regn i lavlandet denne uke blir til fin nysnø i fjellet, skriver Turistforeningen i en pressemelding.

Ikke pakk skiene vekk for tidlig, det er i denne perioden du kan få de flotteste fjellskiturene. I april kan det være ekstra flott i fjellet, det blir lengre lyse dager og solen kan ofte varme skikkelig, sier generalsekretær i DNT, Nils Øveraas.

Videre skriver foreningen at de har hatt dugnadsrekord for å gjøre klar både løyper og hytter.

– Bare det siste året har vi hatt en oppgang på 30 000 dugnadstimer, til over 500 000 timer, opplyser Øveraas.

Og skal vi tro Turistforeningen, er fjellpåske fortsatt det som er mest populært. Solbrente fjes, skiturer iført røde anorakker og spise kvikklunsj foran bålet, er tradisjoner som står sterkt for det norske folk. Og er du fortsatt i tenkeboksen, er det i hvert fall ikke nødvendig å legge vekk skiene for sesongen.

Nei, det er det ikke. Selv på Svanstul er det nå én meter med snø, så man trenger ikke reise langt for oppleve flotte påskeforhold. Den seine påska byr på mange forskjellige turmuligheter, sier Halldis Watson.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark