NRK Meny
Normal

– Tror vi vet mer enn voksne om FN

Stolte barn markerte FN-dagen med flagg og dans fredag. Men, mange voksne var ikke like oppmerksomme på hva som skjedde.

Barn ved Lunde barneskole

Elevene ved Lunde barneskole hadde med mange verdens flagg med til markeringa av FN-dagen i Skien sentrum.

Foto: Lorentz Berg / NRK

Lunde barneskole i Skien er en av mange skoler over hele landet som markerer FN-dagen 24.oktober. I år markerer dagen FNs 69-årsdag.

Barns rettigheter

Elevrådsleder Guro Larønningen Søvik fra 7. klasse sier at de den siste uka har lært mye om FN og om hvordan folk har det i andre land.

Guro Søvik

Guro Larønningen Søvik sier elevene ved Lunde barneskole har lært mye om FN og andre land i løpet av denne uka.

Foto: Lorentz Berg / NRK

– Vi har lært mye om FN og spesielt om barns rettigheter i FNs barnekonvensjon, sier Guro.

Hun forteller at elevene har hatt internasjonal uke og arbeidet for å samle inn penger til skoler i Kongo-Brazzaville den siste uka. Mange av barna har jobbet hjemme eller solgt kaker for å få inn penger.

Tror barna vet mest

Philip Berberg Stavnem i 5. klasse sier at de har øvd på sanger og danser, og lært spesielt mye om

Philip B Stavnem

Philip Berberg Stavnem mener elevene vet mer om FN enn det mange voksne gjør.

Foto: Lorentz Berg / NRK

Nord-Amerika foran dette årets markering.

– FN-dagen markeres fordi organisasjonen ble opprettet nettopp 24.oktober, sier han og er ganske sikkert at barna nå kan mye mer om FN enn det mange voksne gjør.

En rask spørrerunde på torvet i Skien tyder på at Philip har rett. De fleste voksne vil ikke snakke om FN-dagen eller hvorfor den markeres.

Glad for å se barna

Erlend Findal, Bjørn Kristian Kristoffersen og Kristoffer Strand Jensen sier de er usikre på hvorfor vi markerer FN-dagen, men er glade for å se barna ute på torget.

– Det er koselig å se barna. Bra at de kommer seg ut av klasserommet og gjør litt ut av det, sier Bjørn Kristian.

Erlend, Bjørn og Kristoffer

– Det er bra å se at barna kommer seg ut av klasserommet og markerer dagen, sier Erlend Findal, Bjørn Kristian Kristoffersen og Kristoffer Strand Jensen.

Foto: Lorentz Berg / NRK

Både utenriksminister Børge Brende og statsminister Erna Solberg deltok på et arrangement i regi av FN-sambandet i dag.

På Lunde barneskole i Skien avslutter dagen den internasjonale uka, hvor barna har lært om forskjellige land og regioner.

 • Elg måtte avlives

  Elgen som gikk gjennom isen i Vråvatn klarte å redde seg selv opp etter en lang stund i vannet. – Den kom seg opp på isen, hvor den sto oppreist en kort periode. Så la den seg ned. Viltnemnda måtte til slutte avlive den da den var kraftig nedkjølt, melder politiet.

  Elg gjennom isen i Vråvatn
  Foto: Politiet
 • Elg gjennom isen i Kviteseid

  En elg har gått gjennom isen 100 meter fra land på Vråvatn, cirka to kilometer fra Flatland. Viltnemnda og en patrulje fra politiet er på vei til stedet.

 • 119 uten strøm

  Søndag morgen er 119 av Skagerak Energis kunder i Telemark uten strøm. Det er innbyggere i Bamble, Siljan og Skien som er berørt. – Vi har mannskaper og helikopter ute for å rette feil alle steder, sier kommunikasjonssjef Thor Bjørn Omnes.

 • Mistet førerkortet etter ulykke

  En sjåfør har mistet førerkortet etter en ulykke i Meensvegen i Skien lørdag kveld. Fire personer i to biler var involvert i ulykken. Alle fire ble sjekket av lege på stedet.