Hopp til innhold

Tiltalt for ulovlig dumping av gift og falsk forklaring

Secora AS, Oslo Havn KF, Norges Geotekniske Institutt og fem ansatte i disse selskapene er tiltalt for ulovlig deponering av forurenset masse i deponiet ved Malmøykalven i Oslofjorden.

Forurensning
Foto: Rusten, Ole Berg / SCANPIX

I september 2005 fikk Oslo Havn KF tillatelse fra Statens forurensningstilsyn (SFT) til å deponere mudrede masser fra forskjellige steder i Oslofjorden. Oslo Havn KF har benyttet Secora AS til å gjennomføre selve deponeringen, mens de har latt NGI overvåke prosjektet.

Fire ansatte i Secora og én i Oslo havn er tiltalt. Tiltalen mot Oslo havn og NGI omfatter også falsk forklaring.

LES OGSÅ: Jubler over dumping-tiltaler

I tillatelsen fra SFT er det en rekke vilkår. Ifølge tiltalen er noen av disse vilkårene brutt fra deponeringen begynte i mars 2006, til desember 2007.

Etterforskningen viser at det skal ha vært deponert inntil 33 000 m3 masse i overflaten. Det er Oslo statsadvokatembeter som har tatt ut tiltale.

Dette er masser som det har vært problemer med å få deponert på lovlig måte. I tillegg skal halvparten av 1160 loggførte deponeringer være utført med manglende eller mangelfull overvåkning.

Alvorlig lovbrudd

- Dette er en alvorlig sak. Det er avgjørende for samfunnet at de som får en utslippstilatelse holder de vilkårene som blir stilt, sier politiadvokat Carl Graff Hartmann.

- Vet man hvor store skader dette kan ha påført fjorden?

- Det kan ha påført ulempe for dyrelivet i fjorden, sier Hartmann.

Strafferammen for lovbruddene er to års fengsel

Falsk forklaring

I tillegg er NGI og Oslo Havn KF tiltalt for falsk forklaring for offentlig myndighet.

I perioden fra januar 2007 til og med april 2007 avdekket NGI ifølge tiltalen at de ikke hadde mottatt inntil 49 av ca 200 målinger i tilknytning til deponering. Oslo Havn KF var kjent med den manglende loggføringen. Til tross for dette rapporterte man i månedsrapport til SFT at man hadde mottatt alle måledata for deponeringen.

Secora AS er også tiltalt for å ha pumpet ut kloakk fra sine skip i Oslofjorden til tross for at avstanden til land var under 300 meter.

Saken er etterforsket av Finans- og miljøkrimseksjonen

Les også: Leter etter slam i Oslofjorden

Avviser gift på avveie

Oslo Havn svarer

- Tiltalen refererer seg til forhold i 2006 og 2007 og som vi selv har bidratt til å få gransket og som vi har grundig redegjort for overfor SFT og offentligheten. En rapport fra et uavhengig forskningsinstitutt vurderte den gang at de miljømessige konsekvensene av den ureglementerte dumpingen var liten, sier havnestyreleder Bernt Stilluf Karlsen.

- Det er bra at politiet nå har kommet til en konklusjon, og vi tar til etterretning at den konklusjonen har endt med en tiltale. Vi registrerer at tiltalen opererer med et høyere mengdemål på den ureglementerte dumpingen enn det Veritas fant å kunne bekrefte i desember 2007. Vi stiller også uforstående til at en av våre ansatte blir personlig tiltalt når det vedkommende i praksis har gjort er å lede et kommunalt miljøprosjekt. Vi vil nå bruke litt tid på å vurdere hvordan vi skal forholde oss til dette videre, sier havnestyreleder Bernt Stilluf Karlsen.

Dypvannsdeponiet ved Malmøykalven
Foto: Ekkoloddkart: Secora


Flere nyheter fra NRK Stor-Oslo