Hopp til innhold

Her finkjemmer de ransbilen for DNA-spor

Politiet saumfarte i dag den utbrente Audien som ble brukt under det brutale gullsmedranet på Grønland. Koblingen til Sverige er styrket.

Krimteknikere leter etter DNA-spor i ransbil

SAUMFARER UTBRENT BIL: Alle rutene i bilen er knust og mesteparten av interiøret har brent helt opp.

På et hemmelig sted utenfor Oslo, står fire krimteknikere i et hvitt telt. De studerer bilen som ble brukt under gullsmedranet på lørdag. Målet er å finne spor som kan knytte gjerningspersonene til ranet.

På høylys dag, midt i lørdagsrushet på travle Grønland, stormet ranerne inn i lokalene til Sheikh Enterprises, knuste monterne med brekkjern og rasket med seg gullsmykker. Da de løp ut, avfyrte de skudd, med skrekkslagne vitner rundt seg.

Nå håper politiet at ranerne har lagt igjen biologiske spor. Det har hatt avgjørende effekt tidligere.

Geir Skauge, krimtekniker

Ransbilen ble påtent etter at ranerne fortsatte flukten i en annen bil, men krimtekniker Geir Skauge mener brannvesenets raske tilstedeværelse gir større håp om å finne spor.

Foto: Susanna Alicia Taylor / NRK

– Av erfaring vil det alltid være mulig å finne spor. Vi har tidligere saker, blant annet NOKAS-ranet, hvor vi fant DNA. Og vi håper jo på slike ting her også, sier krimtekniker Geir Skauge.

Han er ansvarlig for undersøkelsene av bilen.

Ranerne forsvant fra åstedet i en sort Audi. Bilen ble senere funnet utbrent i Heimdalsgata.

– Når bilen er brent er det mindre sjanse for å finne spor som blant annet fingeravtrykk. Men brannvesenet kom fort til stedet, så vi fikk reddet en del, sier Skauge.

Har gjort interessante funn

Einar Aas i Oslo politidistrikt

FUNNET NY BIL: Einar Aas, leder i seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt er fornøyd med funnet av ny bil.

Foto: Andreas Sundby

Politiet bekrefter at de har gjort interessante funn i etterforskningen, og mener teorien om at ranerne har tilknytning til Sverige er styrket.

I går sa politiet til NRK at norsk politi samarbeider med svenske myndigheter, fordi de hadde opplysninger som tydet på at ranerne kunne ha forbindelse til Sverige. Krimekspert Johnny Brenna har også underbygget denne teorien. Metoden og typen ran er mer vanlig i vårt naboland enn her, sier han.

– Det er utrolig hva krimteknikere kan finne med tanke på tause vitner. I stor grad lever politiets etterforskning av motpartens tabber, og som regel blir det gjort noen av dem. Vi har gjort interessante funn i etterforskningen og har progresjon. Arbeidsteorien som peker i retning Sverige er noe styrket, sier Einar Aas, leder i oslopolitiets seksjon for organisert kriminalitet.

Vil unngå smitteeffekt

– Dette er en type ran som svenskene har opplevd i en annen skala enn oss.

Ifølge Aas er det mange år siden sist det var et væpnet ran av denne typen i Norge.

– Når vi legger inn mye ressurser i etterforskningen, er det naturligvis for å unngå smitteeffekt så vi ikke får flere ran av denne typen.

Krimtekniker Skauge er sparsommelig med detaljer rundt funn, men påpeker at en grundig undersøkelse tar tid.

– Dette kommer til å ta flere dager, kanskje opp mot en uke. Vi må saumfare bilen fra ytterst til innerst og øverst til nederst, sier Skauge.

Created by InfoDispatcher

Videoen over viser sjokkerte forbipasserende og en vekter som blir truet med våpen av en av ranerne.