Hopp til innhold

Hamsun bodde på Burger King

Det er 50 år siden bydelen Vaterland i Oslo ble revet. I dag er den erstattet med blant annet Oslo S, Oslo City og Postgirobygget.

Fasade Karl XIIs gate syd med Tomtestredet

Gatemiljø fra Vaterland, leiegårder fra 1800-tallet. Gateløpet ble bortregulert i saneringen av Vaterland 1960-årene under utbyggingen av tunnelbanen. Bildet er tatt i 1958.

Foto: Erik Næss/Oslo byarkiv

Vaterland er området mellom Jernbanetorget, Storgata, Brugata og Akerselva.

Navnet skal ha nederlandsk opphav, Waterland, som betyr vasstrukkent land. Vaterland kom i bruk på 1600-tallet under trelasthandelen med nederlenderne. Det kommer av at strandlinjen opprinnelig gikk mye høyere opp i Bjørvika.

– Strandlinjen gikk omtrent opp til oversiden av Jernbanetorget, og innover i gater som ikke lenger finnes, sier Ellen Røsjø, som er historiker ved Oslo byarkiv.

HØR: Lunsjgjest Ellen Røsjø om Vaterland

Tilfeldig utbygging

Opprinnelig var Vaterland en forstad til Christiania. Der var det ikke murtvang, derfor kunne man bygge hus i tre og bindingsverk. Det var også en billigere løsning.

– Dermed oppstod det en mer tilfeldig utbygging. Gatene var krokete og ble kalt ganger og stred, for eksempel Tomtestredet, forteller Røsjø.

Først i 1839 ble Vaterland innlemmet i byen.

I dag kan man se rester av bebyggelsen i Brugata. For eksempel i bakgården til Teddys softbar er det rester av en gammel bondehandelsgård.

Du kan lese mer om Vaterlands historie på Oslo byarkiv sine hjemmesider.

Hamsun på Burger King

Flere kjente personer har bodd på Vaterland. Forfatteren Knut Hamsun bodde der da han skrev romanen "Sult", som kom ut i 1890.

Da holdt han til i Tomtegaten 11. Den adressen finnes ikke lenger, men det sies at huset lå der Burger King i ankomsthallen på Oslo S ligger i dag.

Hamsun nevner adressen i "Sult", og han beskriver boken som en selvbiografisk roman. Blant annet beskriver han utsikten fra vinduet sitt i Tomtegaten i boken.

Andre kjente personer som har bodd på Vaterland:

  • Karl XII bodde i Vaterland under beleiringen av Akershus i 1716
  • Arne Garborg bodde i Vaterland den første tida han bodde og studerte i Christiania
  • Axel Paulsen, skøyteløper, var sønn av en kjøpmann i Vaterland, og drev selv handel her
  • Ólafía Jóhannesdóttir - islandsk kvinne som virket blant vanskeligstilte i Oslos slumkvarter
  • Tilla Valstad var lærerinne ved Vaterland skole 1898–1920
  • Oscar Mathisen, skøyteløper, bodde som barn en tid i Vaterland

Se gamle bilder av hvordan det så ut på Vaterland