Hopp til innhold

Full forvirring i museumsdebatten

Forvirringen om hvor de ulike museène i Oslo skal ligge, er komplett. Nå er Tullinløkka ledig, og kan dermed utspille Kulturhistorisk museum i Bjørvika.

Kulturhistorisk museum
Foto: Dang Trinh / NRK

Å flytte Nasjonalmuseet til Vestbanen kan forpurre planene om et Kulturhistorisk museum i Bjørvika.

Kulturhistorisk museum har blitt en brikke i spillet om Nasjonalmuseet og kan ende opp på Tullinløkka i stedet.

LES OGSÅ: Uvisst for Kulturhistorisk museum

Skal samles i Bjørvika

De to momuntalbyggene på Tullinløkka huser i dag hvert sitt museum. Historisk museum på vestsiden er en del av Kulturhistorisk museum, som også omfatter Vikingskipsmuseet på Bygdøy. Planen er å samle alle deler av Kulturhistorisk museum i hjertet av middelalderens Oslo, i Bjørvika.

På østsiden av Tullinløkka ligger Nasjonalgalleriet, flaggskipet i det sammenslåtte Nasjonalmuseet for kunst, design og arkitektur. Et nytt Nasjonalmuseum på Tullinløkka har vært gjenstand for to arkitektkonkurranser, men det var før kulturminister Trond Giske fikk idéen om å bygge Nasjonalmuseum på Vestbanen i stedet.

Om det skjer, blir Tullinløkka ledig og et Kulturhistorisk museum her i stedet for i Bjørvika skal nå utredes, med vikingskip og det hele.

LES OGSÅ: Her er alternativene

- Et felles ansvar

Ansvarlig statsråd for dette museet er minister for forskning og høyere utdanning, Tora Aasland.

- Jeg tror vi alle, både staten og Oslo kommune, vil føle et ansvar for at Tunlinløkka blir vakker, tatt godt vare på og at man kan kombinere den med god kultur. Så jeg synes det er viktig at Tullinløkka er der, som et alternativ, sier Aasland.

Hun sier man har fått en ny situasjon å forholde seg til i museumsdebatten:

- Det at regjeringen bestemte at Nasjonalmuseèt skal til Vestbanetomta, det gjorde jo situasjonen litt annerledes. Vi sitter jo nå i fellesskap med et viktig ansvar, både for Kulturhistorisk museum, men også for at Tullinløkka blir det bra sted, sier hun.

- Planløs museumspolitikk

De andre alternativene er - i tillegg til Tullinløkka og Bjørvika - Bygdøy og Munchmuseums-tomta på Tøyen. En ytterligere kompliserende faktor er nemlig at Riksantikvaren vil at vikingskipene skal være der de er.

Bygdøy-alternativet innebærer at resten av Kulturhistorisk museum flytter til vikingskipene og ikke omvendt, mens Tøyen-alternativet i realiteten er en delt løsning der Vikingskipsmuseet forblir på Bygdøy.

I Østlandssendingen i morges kritiserte Venstres Trine Skei Grande regjeringen for en planløs museumspolitikk i hovedstaden:

- Det er fint at de utreder flere alternativer, og to hadde vært logisk. Men at man nå setter alle tenkelige tomter i spill, og bringer inn Bygdøy som et alternativ, når vi vet hvor trangt det er der, da virker det som om regjeringen ikke har noen gjennomtenkt politikk for hovedtsaden sin, sa Skei Grande.

Tar selvkritikk

Og Tora Aasland innrømmer at det hele kan virke noe kaotisk.

- Det kan jo virke slik. Men det er fordi det har vært mange forskjellige lokaliseringsbeslutninger her. Men jeg ønsker å holde i dette, på vegne av det som er Kulturhistorisk museum, og i universitetet i Oslos interesse. Men jeg ønsker også å ha god kontakt med Oslo kommune, slik at vi kan ha en fornuftig og konstruktiv prosess om best mulig plasseringer, sier Aasland.