Hopp til innhold

Flere vil kaste ut leieboerne sine

Bygårdeiere vil kvitte seg med leieboere - og betaler hundretusener for å sette dem på gata.

Sverdrups gate

Stadig flere bygårdeiere forsøker å kaste ut leieboerne sine. Illustrasjonsfoto.

Foto: Arill E. Andersen/Kvasir bildesøk

Stadig flere gårdeiere forsøker å kaste ut leieboere i regulerte bygårder på ulovlig vis. Det viser en gjennomgang fra Leieboerforeningen.

Noen utleiere forsøker til og med å kjøpe ut leieboerne med store pengebeløper.

- Oppussing gir ikke gyldig oppsigelse

Gårdeierne må få ut gamle leieboere for å kunne kreve full markedspris for leiligheten - men måten de gjør det på er ofte ulovlig, ifølge advokat i Leieboerforeningen, Per Oddvar Pallum:

- Mange prøver å få ut leietakerne med den begrunnelse at gården trenger oppussing og rehabilitering. Det er etter vår oppfatning ingen gyldig oppsigelse, sier han til NRK Østlandssendingen.

De regulerte bygårdene i Oslo er en levning fra den gang myndighetene styrte prisene - det sikret folk tak over hodet.

- Protestér på oppsigelsen!

Som vi fortalte i går, oppheves reguleringen ved nyttår 2010, og deretter må leieboerne betale markedspris - noe som vil tvinge mange til å flytte.

Les mer: - Flere hundre tvinges til å flytte

Men stadig flere gårdeiere synes 2010 er for langt frem.

Mange vil kvitte seg med leieboerne. Selv med forholdsvis få regulerte bygårder, er over halvparten av utkastelses-klagene foreningen får, klager nettopp herfra.

- Det er alfa omega - protestér på oppsigelsen! Hvis du ikke protesterer ansees det for å være en aksept av oppsigelsen, opplyser advokaten.

- Kjøpes ut med hundretusener

Pallum mener det ikke er rart at gårdeiere prøver noen snarveier. For hvis man får ut leieboeren blir boligen automatisk deregulert - og eieren kan ta full markedspris.

Men derfor kan det lønne seg desto mer å protestere:

- Etter at de har protestert på oppsigelsen, opplever mange at utleieren kommer med sjekkheftet og forsøker å kjøpe ut leietakeren. Og da snakker vi om beløper i klassen mange hundretusener, sier Pallum.

Flere nyheter fra NRK Stor-Oslo