Hopp til innhold

Dramatisk terrorøvelse

Det har ikke vært et organisert terrorangrep mot tre steder i Oslo. Det bare ser sånn ut.

Den dramatiske terrorøvelsen i Oslo er i full gang.

Blodige lik, lemlestede passasjerer og vrakrestene av transportmidler var synet som møtte politi og redningsmannskaper da de tirsdag kom til Oslo sentrum åsted for tidenes største og mest realistiske terrorøvelse i Norge.

På et foreløpig oppsummeringsmøte kaller de ansvarlige øvelsen for vellykket. Men ikke alt har gått etter planen.

Direktør Jon Lea i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) leder øvelsen. 

- Vi ser oss fornyd med spillet så langt, men vi kan ikke konkludere før etter øvelsen. Det har vært endel uforutsette hendelser, det vi vi se på når vi samkjører innsatsen, sier Lea.

"Skadd" i terrorøvelse
Foto: Stig Sulland/NRK

30 timers terrorøvelse

Tidenes største sivile katastrofeøvelse i en by avvikles i Oslo tirsdag og onsdag denne uka.

Terroranslagene mot mål i Madrid og London danner bakgrunnen for katastrofeøvelsen.

I 30 timer sammenhengende skal 3.000 nøkkelpersoner teste kriseberedskap og evne til krisehåndtering i kjølvannet av terroranslag mot tre ulike mål i Oslo. Rundt 2000 er med som ulike markører, media og pårørende.

Stortinget T-banestasjon, tog på Oslo S og Harald Hårdrådes plass er rammet av terroren.

Politiet sperret av et område i sentrum og brukte gassmasker. Det er meldt om eksplosjoner ved Stortinget T-banestasjon og Oslo sentralbanestasjon.

Terrorøvelse i Oslo
Foto: Morten Holm / SCANPIX

Mange blir berørt

På Harald Hårådes plass eksploderte en buss, og når journalistene kom til stedet lå blodige passasjerer både i og utenfor bussen.

Det tok rundt 10 minutter før ambulanser kom til stedet. Flere ambulanser var på vei til Oslo S da de kjørte forbi ulykkesstedet, men de kjørte videre for å hjelpe til med skadene på togstasjonen.

Mange i Oslo har i dag hørt smell og sett skadde, så redningsmannskapet har måttet svare på mange spørsmål fra forbipasserende.

Selv om T-banen hadde lovet at passasjerene i liten grad skulle bli skadelidene, har det vært store forsinkelser på T-banetrafikken i dag. I rundt en time var det full stans i sentrum, og fremdeles er trafikken ikke i rute.

Enormt apparat

Lea sier øvelsen er unik, fordi den tar sikte på å trene hele kjeden av aktører, fra politi og operative redningsmannskaper til strategiske beslutningstakere i departementene med justisministeren og statsministeren i spissen.

- Vi øver for å bli bedre. Skal vi dra nytte av den gode beredskapen, så er det nødvendig å øve, sier Lea.

Det er en fiktiv terrororganisasjon fra et oppdiktet land som står bak terrorangrepet.

- Det er uinteressant for øvingsledelsen hvem som kan tenkes å stå bak anslagene. Det viktige med øvelsen er å trene håndtering av store og sammensatte katastrofer, sier han.

Knut Storberget og Sylvia Brustad på terrorøvelse
Foto: Morten Holm / SCANPIX

På tett hold

I tillegg til DSB-direktøren fulgte flere samfunnstopper øvelsen på tett hold, blant dem justisminister Knut Storberget (Ap), helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad (Ap), statssekretær Espen Barth Eide (Ap) i Forsvarsdepartementet og fylkesmannen Hans J. Røsjorde i Oslo og Akershus:

- Terrornivået er lavt i Norge, men det er ikke usannsynlig at slikt som dette kan skje. Derfor øver vi, sa Storberget mens han interessert fulgte med i redningsmannskapenes aksjon blant bussrester og bombeofre på Harald Hårdrådes plass i Oslo sentrum.

Justisministeren ønsket der og da ikke å røpe om han hadde avdekket svakheter i beredskapen og krisehåndteringen. Evalueringen av øvelsen får vi ta i etterkant, sa han.

40 organisasjoner

Justis- og politidepartementet har bedt DSB gjennomføre øvelsen, som har vært planlagt i lang tid. Den involverer 40 organisasjoner og avsluttes onsdag ettermiddag.

Som del av opplegget spiller 500 frivillige personer rollene som pågående journalister.

De har en eneste oppgave: Å gi aktørene en mest mulig realistisk følelse av å jobbe under høytrykk ved å press dem kontinuerlig for opplysninger og informasjon.

Også ansvarlige instansers evne til å informere pårørende om hva som har eller kan ha skjedd med deres kjære, skal testes i løpet av øvelsen.

Et stort antall personer er satt til å spille rollene som pårørende med et umettelig behov for informasjon om hva som skjer og vil skje med deres kjære.

Ikke helt fornøyd, men...

DSB-direktør Lea og fylkesmann Hans J. Røsjorde var i formiddagstimene tirsdag ikke helt fornøyd med forløpet av øvelsen på Oslo S, der et tog på spor 16 ble sprengt med mange døde passasjerer som resultat.

Verken Jernbaneverket eller redningsmannskaper var raskt nok på plass, sa de to til NTB.

Men Lea understreker samtidig at øvelsen Oslo 2006 ikke er iverksatt for å vise hvor flinke vi er, men for å avdekke hvor og hvordan ting kan gjøres bedre.

Flere nyheter fra NRK Stor-Oslo