Hopp til innhold

Billettløse busser

Unibuss må finne en løsning på pengehåndteringen.

Unibuss
Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Bussjåfører frykter for sin egen sikkerhet etter flere bussran den siste tiden.

Nå sier Unibuss at de ikke er fremmed for å skaffe et alternativt betalingssystem på bussene sine.

Arbeidstilsynet har pålagt Unibuss å fjerne pengehåndteringen, hvis de ikke gjennomfører fem sikkerhetstiltak.

Fristen er satt til 15. oktober, men det er usikkert om kravene oppfylles til da.

Sikkerheten skal ivaretas

Det er bussjåførenes sikkerhet som skal ivaretas. Hvis ikke buss-selskapet Unibuss gjennomfører Arbeidstilsynets sikkerhetskrav, får man ikke lenger kjøpe enkeltbilletter på bussen. Administrerende direktør i Unibuss, Helge Leite, sier de jobber med saken.

– Vi mener at på de aller fleste punkter så har vi gjennomført tiltak og vi er i ferd med å gjennomføre tiltak. Vi har også redegjort overfor arbeidstilsynet både det vi har gjort og de planene vi har for videre tiltak fremover.

Nytt utstyr

Blant annet er bussene nå utstyrt med GPS, som viser sentralen hvor bussene er til en hver tid, og et alarmsystem er på vei. Men på grunn av ransfaren ser sjåførene på pengehåndteringen som den største risikoen, og Leite tror det blir vanskelig å gi sjåførene full assistanse med å passe pengevesken.

– At sjåførene ikke skal ha noe form for ansvar for oppbevaring av kassene sine, det er vanskelig å få til. Når man har spisepauser og slike ting så må man ta vare på kassa si på en eller annen måte.

Hvis ikke Unibuss finner en løsning på pengevoktingen, brytes ett av Arbeidstilsynets sikkerhetspunkter. Dermed er man et skritt nærmere kontantfri buss og da kan et elektronisk billettsystem bli løsningen.

– Det ligger jo masse muligheter der, både å betale med elektronisk kort, med kredittkort, med mobiltelefon og slike ting, sier Leite.

Ruter må på banen

Men Unibuss kan ikke innføre det alene, da må også Ruter på banen. Informasjonssjef i Ruter, Gry Isberg, sier de ikke kan avgjøre noe ennå.

– Det første skrittet nå vil være å slutte og selge flexikort og kupongkort fra 1. mars. Og så vil vi ha videre møter hvor vi diskuterer mulige løsninger fremover for å se på hva slags løsninger som eventuelt kan komme på plass i forhold til dette med kontantsalg. Nå har vi ikke kommet frem til noe konkret, så dette må vi komme tilbake til senere, sier Isberg.

Tross for løsningsorientert møtevirksomhet, tar det trolig tid før alle sikkerhetstiltak er på plass.

Flere nyheter fra NRK Stor-Oslo