Marit Bjørgen

TILBAKE: Marit Bjørgen på plass i Val Senales. Hun sier det har vært tøft å komme tilbake.

Foto: Cornelius Poppe, Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Det har vært noen tårer

VAL SENALES/OSLO (NRK): Lite søvn, skader og hensynet til sønnen Marius har fått Marit Bjørgen til å vurdere om hun skulle fortsette som langrennsløper.

– Alt blir snudd på hodet, sier Bjørgen om det å bli mor.

– Det har vært tøffere enn jeg hadde trodd.

NRK møter den populære langrennsprofilen i Val Senales. Bjørgen er på samling med resten av landslaget. Med seg har hun samboer Fred Børre Lundberg og Marius, som snart har rukket å bli 10 måneder gammel.

Marit Bjørgen

– Det er andre ting i livet som betyr noe nå, sier Bjørgen.

Foto: Anders Skjerdingstad

To personer som etter hvert har blitt de aller viktigste i livet til Marit Bjørgen.

– Det hadde vært steintøft for meg å være her på samling hvis Marius var igjen hjemme. Det hadde jeg ikke klart, jeg gleder meg til å komme hjem etter økt for å se det blide ansiktet hans. Det er godt når man har hatt en hard økt, forteller hun og smiler.

– Har vært sliten

Om ikke altfor mange uker tas de første stavtakene under åpningsrennet på Beitostølen, og langrennsløperen ser ut til å være på vei tilbake i god gammel form.

Bjørgen har begynt å glede seg til sesongstart nå.

Men veien tilbake har blitt tøffere enn det Bjørgen hadde forestilt seg. Det å få barn samtidig som man skal vende tilbake til tilværelsen som toppidrettsutøver er krevende nok.

To tretthetsbrudd i bekkenet på vårparten satte henne i tillegg tilbake og Bjørgen gikk glipp av verdifull trening.

– Så er det en utfordring å ha en liten en, innrømmer hun.

– Det har vært litt tøffere enn jeg hadde trodd. Ikke minst når det gjelder søvn. Jeg har ikke fått ham til å sove en hel natt ennå. Alt blir snudd på hodet. Det å venne seg til det har nok vært det vanskeligste.

– Det blir mindre søvn og mindre hvile. Å finne balansen mellom en god restitusjon og god utnytte av hver økt. Det har vært noen tårer, og jeg skal innrømme at jeg har vært sliten i noen perioder, sier Bjørgen.

bjørgen

Marit Bjørgen og sønnen får mye oppmerksomhet. Her fra en trilletur i Holmenkollen.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

Tunge dager

Samboer Fred Børre Lundberg bekrefter at det har vært noen tunge dager.

Dager da det ikke alltid var like enkelt å finne motivasjon til å fortsette treningen. Dager da hun stilte spørsmål ved det hun gjorde og om det var verdt det når hun samtidig hadde et lite barn å passe på.

– Jeg synes hun har vært utrolig flink. Det er en ny hverdag å få en liten en, det vet alle som har prøvd. Det har vært noen få tunge dager der livet har vært tøft, det har kommet noen tårer, men det har ikke vært mange.

– Jeg ville nesten vært mer bekymret om det ikke hadde vært noen slike dager. Hun har vært flink mamma og hun har passet godt på jobben, sier han.

– Det er klart det har vært mye hormonelt, men det har vært litt tårer, det har det. Men jeg har hatt gode venninner rundt meg som har støttet meg. Ikke minst Fred har støttet meg og tatt vare på Marius mens jeg har trent. Men jeg skal innrømme at det har vært tøft i perioder, sier Bjørgen.

– Tror hun gleder seg

Under oppholdet i Val Senales er Lundberg stadig å se med barnevognen, enten joggende eller i spasertempo.

– Alle sier jeg er her som barnepasser, men jeg er her som pappa, understreker han.

Det er en arbeidsfordeling de begge er fornøyd med.

– Min rolle er å være far mens mor er på jobb. Hun er innom rommet for å dusje etter trening. Vi er ute og går eller løper tur. Vi har det fint, forteller Lundberg.

At samboeren har bevart motivasjonen og konkurranseinstinktet er han ikke i tvil om. Det skjønte han da en treningslei Marit Bjørgen en regnfull dag satte seg på sykkelen og likevel gjennomførte en treningsøkt.

– Hun hater nemlig å sykle. Da visste jeg at hun var å regne med.

– Jeg tror hun er på et veldig bra nivå nå. Jeg tror at hun gleder seg til å komme i gang. Hun er like motivert som hun alltid har vært, sier den tidligere kombinertløperen.

Fred Børre Lundberg og sønnen Marius skal følge Marit Bjørgen rundt til vinteren.

SE VIDEO: Fred Børre Lundberg og sønnen Marius skal følge Bjørgen rundt i verdenscupsirkuset denne vinteren.

– Marit er en bauta

Landslagssjef Vidar Løfshus er blant dem som er svært glad for at Bjørgen ikke har mistet den motivasjonen. Etter hans mening betyr hun noe helt spesielt for det norske laget.

Ikke minst nå som Therese Johaug er suspendert etter å ha testet positivt på det forbudte stoffet clostebol og dopingmistankene henger over de norske langrennsløperne.

– Personlig savnet jeg Marit i fjor. Hun er en bauta i det laget og det føles veldig trygt å ha henne der.

– Hun bidrar med klokskap, gode refleksjoner rundt forskjellige emner og ikke minst at hun er den personen som hun er. Marit utstråler noe eget, sier han.

18. november på Beitostølen får det langrennsinteresserte Norge svaret på hvor mye som står igjen før Bjørgen er tilbake i den formen hun var før svangerskapet.

Ambisjonene er klare. Hun har allerede uttalt at målet er å ta gull i Lahti-VM neste år. Det blir i så fall hennes femtende.

– Jeg får veldig gode signaler fra trening og velger å tro at hun kommer på et veldig høyt nivå. Det vil nok variere mer enn tidligere, men jeg oppfatter det slik at hun trives godt og er glad for å være tilbake, sier Løfshus.

– Andre ting som betyr noe nå

Bjørgen har likevel allerede oppnådd alt en langrennsløper kan drømme om å oppnå i løpet av en karriere. Da hun endelig vant Tour de Ski i 2014/15 var listen komplett. Målene var nådd.

– Det nærmer seg slutten, vedgår hun.

Derfor blir tilbakemeldingene denne vinteren ekstremt avgjørende for Bjørgen. For som hun sier:

– Det er andre ting i livet som betyr noe nå, kommenterer hun og sikter til lille Marius.

Likevel, det å snakke om å gi seg byr henne imot. Det passer på en måte ikke inn i hennes verdensbilde.

– Vi får se hvordan det går i vinter. Så er det OL 2018 som jeg også har lyst å ha med meg, røper hun.

– Men etter det er det slutt?

– Det får vi får se, ler Marit Bjørgen.

Selv om Marit Bjørgen har funnet tilbake til konkurransegleden, selv om det har vært tungt.

SE VIDEO: Slik har Marit Bjørgen funnet tilbake til motivasjonen.