Susann Bjørnsen
Foto: Carl Groth

Endringen som gir håp om semifinale i OL

For ett år siden felte Susann Bjørnsen flere tårer enn hun tok svømmetak. Derfor endret hun helt på treningsfilosofien. Nå går hun for semifinale i OL.

Hun er OL-debutant, men drar ikke til Rio uten ambisjoner. Susann Bjørnsen (23) kvalifiserte seg overraskende til OL under EM i mai, etter å ha endret fullstendig på treningsopplegget.

Færre timer, høyere intensitet og færre reisedøgn har gjort at jenta fra Troms, som til vanlig trener i Bergen, har tatt enorme steg som svømmer det siste året, steg som sender henne inn i kampen om en meget god plassering i OL.

Men ting kunne fort sett annerledes ut.

– Jeg hadde ikke trodd det. Jeg var så nær å slutte i fjor. Jeg var så langt nede. Jeg har slitt lenge med motivasjonen, men jeg visste det kom til å gå over, sier Susann Bjørnsen.

For nøyaktig ett år siden dro hun hjem fra NM i svømming med tanken om at hun skulle legge opp. Hun hadde gitt beskjed til landslagsledelsen at hun ikke kom til å være en del av landslaget det neste året.

– Det her gidder jeg ikke mer

For etter lang tid med sykdom og skader var det ikke lenger gøy å være i svømmehallen. Lukten av klor ga ikke lenger den gode, forventningsfulle følelsen.

Treningsleirer og stevner tok så mye tid at hun knapt var hjemom i Bergen før hun dro ut på en ny tur.

Den enorme treningsmengden gjorde ikke situasjonen noe bedre.

– Svømming var så langt oppe i halsen på meg. Jeg satt mer på kanten og gråt enn jeg svømte. Jeg sa at det her gidder jeg ikke mer. Jeg hadde planer om å slutte etter langbane-NM, sier Bjørnsen.

– Jeg måtte gå i meg selv og være ærlig med meg selv. Kanskje var det ikke riktig å være på landslaget.

Frem til NM for et år siden var hun en del av landslaget. De siste forberedelsene til mesterskapet gjorde hun på høydeleir sammen med sine landslagskollegaer.

I NM ble det ett gull og to sølvmedaljer. Gullet kom på 200 meter medley, mens sølvene kom på 50 og 100 meter fri.

Susann Bjørnsen

PÅ PALLEN: Susann Bjørnsen har de siste årene vært en av Norges beste sprintere. Her står hun på pallen under NM i Drammen i 2014.

Foto: Carl Groth

Endret treningsfilosofien

Etter NM var altså planen å legge badedrakten på hylla. Allikevel hadde hun et lite håp om at gleden med svømmingen skulle komme tilbake.

– Det siste jeg sa til de andre var: «vi ses til høsten. Uansett hvor vondt det gjør skal jeg komme tilbake», forklarer Bjørnsen.

– Jeg visste at hvis jeg tok en pause, kom jeg ikke tilbake i vannet.

Da høsten kom, dukket hun opp på treninger. Hun var smertelig klar over at det bare var 12 måneder til OL i Rio, og at dette sannsynligvis var hennes siste mulighet til å kvalifisere seg til de olympiske leker.

– Jeg følte jeg hadde mye ugjort. Jeg var liksom ikke ferdig med svømminga. OL har alltid vært en drøm.

Susann Bjørsen

SKUFFELSE: VM i Barcelona i 2013 ble ikke helt som Bjørnsen hadde håpet. Tiden 26.09 holdt bare til 34. plass.

Foto: MAJA SUSLIN / SCANPIX, Suslin, Maja / NTB scanpix

Men endring måtte til. Treningsfilosofien var ikke til å kjenne igjen.

Hun satset alt på én øvelse: 50 meter fri. Mengdetrening ble byttet ut med eksplosivitet og sprint. Hun har nesten droppet alt som heter mengdetrening.

Målet var at hun skulle klare å holde maks intensitet i 25 sekunder.

– Vi har gjort det meste annerledes. Jeg har svømt færre meter. Jeg har tenkt kvalitet foran kvantitet, sier Bjørnsen.

Droppet å puste

Planen med treningen var enkel. Hun skulle bli enda mer eksplosiv, samtidig som hun skulle unngå å stivne i løpet av de 25 sekundene en 50 meter tar.

Før hadde Bjørnsen pustet én gang i løpet av 50 meter. Nå skulle hun puste null.

Når du gjør maksimal, eksplosiv innsats uten oksygen, produserer kroppen melkesyre.

Målet var å trene kroppen på en slik måte at den utsatte melkesyreproduksjonen, samtidig som man ble flinkere til å tolerere melkesyre.

– I starten av høsten var det tungt. Men så kom jeg inn i den nye rytmen og treningsopplegget vi hadde lagt opp til. Plutselig var det gøy igjen. Jeg likte den formen for trening, forklarer Bjørnsen.

Samtidig legger hun ikke skjul på at det også har vært tøffe tider det siste året.

– Jeg har tvilt underveis. Jeg har sagt til treneren min at jeg ikke har sett fremgang, at jeg ikke har sett hvordan dette skal gå.

Etter at hun kuttet ut det ene pustet, sluttet hun å merke melkesyra.

Følelsen av at kroppen var full av syre, kom ikke før hun pustet etter løpet.

– Jeg har vært flinkere på styrkerommet, jobbet mye med styrken og eksplosivitet, sier hun om endringene.

Ett år uten toppform

Med mindre, men hardere trening, samt færre reisedøgn, snudde det for Susann Bjørnsen.

Motivasjonen kom gradvis tilbake, men hvor godt kroppen reagerte på den nye treningen fikk hun ikke svar på med det første.

– Jeg toppet ikke formen i fjor høst. Heller ikke til NM i mars. Planen var å toppe til EM i mai, hvis jeg ble tatt ut dit. Hvis ikke skulle jeg toppe formen til et stevne i Bergen i slutten av mai, sier hun.

Susann Bjørnsen - april 2016

LANGT BAK KRAVET: I slutten av april stilte Bjørnsen til start på et stevne i Drammen. Der svømte hun 50 meter fri på tiden 25.80. Kun uker senere svømte hun nesten seks tideler raskere.

Foto: Carl Groth

Med andre ord var hun ikke i toppform fra hun startet sesongen i august, til hun stupte i vannet i London i midten av mai.

– Det hjalp å ha is i magen, smiler hun.

For EM i London ble som kjent en gedigen opptur. Da hun slo inn i semifinalen, på tiden 25.22 sekunder, var hun OL-klar og hadde svømt mer enn to tideler raskere enn hun noen gang hadde gjort. Det var også norsk rekord med nesten to tideler.

– Det har vært riktig valg. Det jeg og Finn (treneren, red. anm.) har gjort hjemme har funket. Jeg har hatt det bedre med meg selv, sier Bjørnsen.

Artikkelen fortsetter under videovinduet.

Susann Bjørnsen klarte med sin norske rekord og 7. plass i EM og kvalifisere seg til OL i Rio.

VIDEO: Susann Bjørnsen slo inn på tiden 25.22 under EM i London i mai. Det var norsk rekord med 19 hundredeler.

Semifinale er innenfor rekkevidde

Den 12. august svømmer Susann Bjørnsen det som kanskje er de 25 viktigste sekundene i vannet til nå i hennes liv. Da går 50 meteren i det olympiske bassenget i Rio.

Etter NM i Bergen i fjor så det ikke ut som om jenta fra Troms skulle være der hun er i dag.

Hadde du i din villeste fantasi trodd at dette var mulig?

– Nei, svarer hun kontant.

– Men motivasjon er noe som kommer og går. Det var bare å gå «all in» og gjøre et ærlig forsøk.

Det ærlige forsøket betalte seg. Et helt års forberedelser ender med 25 sekunder i bassenget i Rio den 12.august.

– Jeg har lyst til å svømme fortere enn i EM. Det er det jeg jobber for. Klarer jeg å droppe et tidel eller to til hadde det vært kult. Da er også en semifinale innenfor rekkevidde, mener hun.

Forrige OL skilte det et halvt sekund fra finaleplass til dårligste tid i semifinalene. Marginene er ørsmå på så korte distanser. Hennes norske rekord på 25.22 hadde holdt til semifinaleplass.

– Jeg ser egentlig ikke noen finale. Men alt er mulig, smiler Bjørnsen.

Så får vi håpe hun smiler også den 12.august.