Hopp til innhold

Susann (23) ville legge opp - kvalifisert til OL

Da svømmeren Susann Bjørnsen fikk kyssesyken for andre gang i fjor, var hun møkk lei svømming og gikk ut av landslaget. Nå, ett år senere føles livet plutselig uvirkelig.

Susann Bjørnsen

TOK OL-KRAVET: Susann Bjørnsen har grunn til å smile. Lørdag svømte hun under kvalifiseringskravet til OL i Rio.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Jeg vurderte å slutte. Det var ikke verdt å bruke tid på noe jeg ikke fikk uttelling for på grunn av all sykdommen, sier Susann Bjørnsen til NRK.

Lørdag svømte 23-åringen derimot under OL-kravet på 50 meter fri i semifinalen i EM. Tiden 25,22 er faktisk seks hundredeler under kravet.

Kontrasten er stor fra motgangen for halvannet år siden.

– Jeg er jo litt sta, så jeg bestemte meg for å fortsette. Og dette er jo litt uvirkelig, sier Bjørnsen, som i tillegg til Henrik Christiansen, er den andre norske svømmeren som er kvalifisert til OL.

Bjørnsen 2

NY GIV: Susann Bjørnsen var på vei til å legge opp i fjor. Her fra VM i Barcelona i 2013.

Foto: MAJA SUSLIN / SCANPIX, Suslin, Maja / NTB scanpix
– Tett dialog med Olympiatoppen

30. mai gjør Olympiatoppen sitt første formelle uttak til Rio. Da regner Bjørnsen å bli en del av OL-troppen.

– Det er vel ikke ofte de sier nei når noen har vært under A-kravet til OL, sier hun.

– Så lenge hun holder seg frisk og er i trening, så er det mye som tyder på at hun vil bli tatt ut. Det håper vi. Vi har en tett dialog med Olympiatoppen om dette, sier landslagssjef Petter Løvberg til NRK.

Ut av landslaget

Da det så som mørkest ut i fjor, valgte jenta fra Setermoen i Troms å trekke seg ut av landslaget. Satsingen på egenhånd reddet karrieren for svømmeren, som er bosatt i Bergen, og trener med Bergenssvømmerne.

– Jeg var lei av all reisingen. Det har vært bedre for meg å være hjemme å trene her i Bergen. Jeg har fulgt mitt eget opplegg, sier Bjørnsen på telefon fra Vestlandets hovedstad.

– Det er ingenting som er viktigere enn ha det bra med seg selv. Motivasjonen er mye bedre, fortsetter Bjørnsen.

Etter at hun brøt med landslaget stod hun på bar bakke økonomisk. Redningen har vært foreldrenes sponsing.

– De har hjulpet til med å betale husleie. Jeg får månedlige penger av pappa slik at jeg kan overleve å handle mat, sier Bjørnsen, som ikke mottar støtte fra Olympiatoppen.

Håper på ny rekord

– Hadde det ikke vært for mamma og pappa hadde jeg ikke kunnet satse. Da hadde jeg vært nødt til å jobbe, og det hadde gått utover treningen, sier hun.

Får hun OL-plass, er målet å gjøre sine beste løp i karrieren. Under EM i London ble hun nummer 12, og mistet finalen.

– Det hadde vært gøy å sette personlig rekord i et så stort mesterskap. Tiden i helga hadde holdt til semifinale under OL i London i 2012. Men nivået er høyere nå. Jeg må svømme noen tideler raskere skal jeg klare semifinaleplass, sier Susann Bjørnsen.

Susann Bjørnsen klarte med sin norske rekord og 7. plass i EM og kvalifisere seg til OL i Rio.

VIDEO: Her svømmer Susann Bjørnsen inn til 25,22 og tar OL-kravet med god margin under EM i London.

Siste nytt

  • Tobias Foss på Ineos-laget i Giro d'Italia

    Tobias Foss (26) er blant åtte Ineos-ryttere som skal delta i årets Giro d'Italia.

    Det var ventet at Vingrom-mannen kom til å få plass på laget. Nylig viste han form i Tour de Alps, hvor han vant den første etappen.

    – Det hadde nok gått uansett, men denne seieren er nok spikeren i kista. Laget er riktignok ikke tatt ut ennå, sa Foss til NTB nylig etter triumfen på åpningsetappen i Nord-Italia.

    Giroen varer fra 4. til 26. mai. For tre år siden ble Foss nummer ni sammenlagt i Grand Tour-rittet.

    Hele laget til Ineos i Giro d'Italia: Thymen Arensman, Geraint Thomas, Filippo Ganna, Jhonatan Narváez, Magnus Sheffield, Ben Swift, Connor Swift og Foss. (NTB/NRK)

    Tobias Foss
    Foto: AFP
  • Landslagsspiller klar for finsk ishockey: – Enkelt valg

    Den norske landslagsspilleren Christian Kåsastul har skrevet under en kontrakt med den finske ishockeyklubben KooKoo.

    27-åringen bekrefter overgangen til TV 2.

    – Det var et enkelt valg. Jeg ville tilbake til Finland. Det er en topp liga i Europa. Det er fokus på struktur og det defensive spillet, og det passer meg godt, sier Christian Kåsastul til TV 2.

    FID276OpxVg
    Foto: NTB
  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal