Hopp til innhold

Weng brukte briller og hansker i smittefrykt: Snakker ut om koronadrama i Canada

BEITOSTØLEN (NRK): Heidi Weng var én av to norske landslagsløpere som reiste til verdenscupavslutningen over Atlanteren i mars. Så stengte verden ned mens hun var i Canada. Landslagsstjernen er fortsatt preget av hendelsen.

z-k4vaHyBzM

PREGET AV SMITTEFRYKT: Heidi Weng, her underveis i pressetreffet på Beitostølen.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Jeg har ikke veldig lyst til å sette meg på et nytt fly nå. Vi visste nesten ikke om vi kom hjem en periode. Jeg er ekstra nervøs før denne sesongen. Jeg gleder meg til skirenn, men ikke til å sette meg på et fly og dra på tur, sier Weng til NRK.

Frykt på flyplassen

Historien bak dramaet i Canada er at Weng og Ragnhild Haga dannet Norges «fortropp» til verdenscupavslutningen i Quebec. Akkurat i det koronapandemien traff verden knallhardt.

Da duoen var på plass over Atlanteren i midten av mars, besluttet Norges Skiforbund å ikke sende noen flere utøvere ettersom smittesituasjonen stadig ble verre.

KxwtoB5SQgU

BRUKTE HANSKER: Heidi Weng, her inne i salen der hun gjennomførte en rekke intervjuer torsdag.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Tilbake satt Weng og Haga etterlatt for seg selv. Deretter ble rennene avlyst. Det startet en kamp for å komme seg hjem igjen. Noe de til slutt klarte. Men ikke uten å være sterkt preget.

På spørsmål om hvor redd hun er for å gjenoppleve følelsen fra Canada-turen, svarer Weng slik:

– Vi trodde det kunne ta flere måneder før vi kom oss hjem. Hvis man blir dødssyk vil jeg være hjemme i Norge, men den tid den sorg. På den turen var folk redde på flyplassen. Så blir man ekstra redd når folk er redde rundt deg. Den sitter litt i.

Hun gjentar senere at hun vil være hjemme dersom hun blir dødssyk og erkjenner at hun tenker mye på sånt.

Teipet igjen munnbind

Fredag til søndag er det langrennsåpning på Beitostølen. Med både sprint og to distanser på programmet. Før den tid viste Weng at hun går helt egne veier i frykt for koronasmitte. Hun hadde utrustet seg med både hansker og briller da hun torsdag stilte til pressetreff innendørs.

Derfor var også munnbindet teipet til ansiktet for å slippe dugg på brillene mens hun gikk fra intervju til intervju.

Den eneste gangen hun tok munnbindet av seg var i samtale med NRK, ettersom Weng satt i et eget rom og ble stilt spørsmål via en skjerm.

xv2LsnzIHYw

TRENTE I BEITOSTØLEN-LØYPENE: Heidi Weng, her under en økt tidligere denne uken.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Ukomfortabel med situasjonen

En som har snakket mye med Weng om situasjonen er landslagstrener Ole Morten Iversen. Han er klar på at utøverne selv må sette grenser for hva de synes er akseptabelt og at ingen blir tvunget til å være med på noe som helst.

cNmp5FSFbGU

FULL STØTTE TIL WENG: Landslagstrener Ole Morten Iversen, her under et pressetreff på Beitostølen torsdag.

Foto: Terje Pedersen / NTB

På spørsmål om Weng er ukomfortabel med å delta på det som kommer, svarer han slik:

– Hun er ukomfortabel med situasjonen, og det er hun ikke alene om. Av løperne er hun kanskje den som er i den ene enden av skalaen, og det må vi respektere. Det er en endring i vår arbeidssituasjon nå når vi skal begynne å konkurrere, så det at enkelte – og det er flere enn henne, om de ikke er bekymret, så er de skeptisk og usikker.

Er du sikker på at hun har lyst til å være med til verdenscupåpningen i Ruka?

– Det er jeg ikke sikker på. Sånne ting får hver enkelt finne ut av. Men hun har gitt uttrykk for at hun vil hoppe i det, og jeg tror at når hun først får prøvd Ruka og opplever at det er trygt, vil ting løse seg etter hvert, sier Iversen og legger til at det har ledelsen vært tydelige på.

– Og det håper jeg alle respekterer, at her er vi alle ulike, og hvis noen er ukomfortable med ting det forventes at de skal være ned på, er det fritt fram å si nei, og det har vi vært tydelig på på samling og alt. Jeg forstår henne godt, og det er mange som har de samme tankene. Hun er kanskje den som er flinkest til å si hva hun mener.

– Stusselig og trist

For Heidi Weng og flere av landslagsstjernene blir det trolig en vinter i ekstra tøff isolasjon. På spørsmål om hvordan akkurat dét blir, svarer Weng følgende:

– Vi er vant til å være med langrennsløpere og de vi bor med, men jeg vil si at det er litt stusselig. Det er stusselig og trist. Det er det for alle. Det er uvant å ikke ta på noen. Det er en helt annen verden.

– Det går over, men det tar tid. Håndball og fotball er mer på hverandre. Vi er alene ute i skogen. De tar på samme ball og alt sånn der. Vi er mer skjermet fra hverandre. Sprint er tettere, men det er tre minutter. Jeg tror det er ganske likt for mange andre som lever ganske isolert nå, sier Weng.

PS: Fredag venter sprint klassisk på programmet på Beitostølen. Prologen følger du på NRK1 og NRK.no fra klokken 09:50 til klokken 11:10. Sendestart for finalene er klokken 12:25 og varer frem til klokken 14:30.

Siste nytt

  • Forskere frykter hetebølge i Paris-OL

    Studier viser at det kan bli krevende temperaturer for utendørsutøverne i sommerens OL. Den norske troppen tar alle forholdsregler.

    Hanne Staff opplyser at det er tall og analyser som tilsier at det kan det bli varmere enn i Tokyo-OL for tre år siden.

    – Vi må virkelig ta det på alvor i forberedelsene, men jeg opplever at vi har lært mye fra Tokyo. Vi har lagt gode planer, sier Staff til NTB.

    Hun er leder for prestasjon og utvikling på Olympiatoppen.

    Tidligere i år ble det publisert en studie av tidsskriftet Npj Climate and Atmospheric Science, som undersøkte risikoen for at temperaturen i Paris kan overgå rekorden som ble satt i fjor. Den konkluderte med at det er en «ikke ubetydelig risiko». Franske helsemyndigheter har opplyst at hetebølgen i 2023 forårsaket 5000 dødsfall.

    Også det europeiske værbyrået ECMWF sine prognoser peker mot en varm sommer – muligens den varmeste siden 2017, ifølge instituttets april-prognose. Bakteppet er at 2023 var blant de varmeste årene noen gang registrert.

    En talsperson fra OL-arrangøren i Frankrike har tidligere uttalt til AFP at hetebølger og ekstremvær er faktorer de tar med i betrakningen og som de forbedereder seg så mye som mulig på for å iverksette nødvendige tiltak.

    Blant tiltakene er enten tidlig eller sent tidspunkt for konkurranser for å unngå den verste varmen. Det gjelder idretter som friidrett, sandvolleyball og tennis. (NTB)

    Hanne Staff på mediemøte 100 dager til OL
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Medaljesjanse glipper trolig for Norge i OL

    En medalje ville vært innen rekkevidde for Norge med Casper Ruud og Ulrikke Eikeri i mixed double i tennis i Paris-OL, men det ligger dårlig an.

    Utfordringen er at om man skal delta i mixed double, må man fra før være kvalifisert til enten single- eller doubleturneringen.

    – Det er en liten sjanse, men den er der, sier Fredrik Lovén til NTB.

    Han er landslagsansvarlig i Norges tennis- og padelforbund.

    For at Ruud/Eikeri skal bli en realitet i Paris, bør Eikeri spille seg til en plass innenfor topp ti på doublerankingen. Da vil hun umiddelbart være kvalifisert, men hun trenger da en landsvenninne innenfor topp 300 på en av rankingene.

    Malene Helgø er for øyeblikket på 388.-plass på singlerankingen. Etter det vil OL-plassene fordeles etter den kombinerte rangeringen til de to double-spillerne.

    31 år gamle Eikeri er for øyeblikket på 26.-plass på doublerankingen etter et knepent finaletap i Stuttgart søndag.

    I Tyskland pådro dessuten Eikeri seg en skade som gjør at hun blir på sidelinjen i en kort periode.

    Det er kun 16 lag som stiller i mixed double-turneringen i OL.

    – Ruud/Eikeri ville utgjort en stor medaljemulighet?

    – Ja. Det viste de i United Cup i desember (slo Kroatia). Casper spiller egentlig ikke double eller mixed spesielt ofte, men er man god i tennis, pleier det å fungere i double òg, sier Lovén.

    Eikeri har blant annet spilt finalen i Roland-Garros i mixed double. På WTA-touren har hun tre doubletitler.

    Verdensrankingen 10. juni bestemmer hvilke utøvere som kvalifiserer seg til sommerens leker.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: Erlend Havsgård Martinsen / NRK
  • Målfest da Leeds sikret viktige poeng i opprykkskampen

    Middlesbrough kjempet til siste minutt, men det endte til slutt 3-4 i favør Leeds i engelsk førstedivisjon. Sistnevnte kjemper om opprykk til Premier League, og ligger nå på andreplass på tabellen med én kamp mer spilt enn sine konkurrenter i opprykkskampen.

    Kampen på Riverside startet med et smell allerede etter syv minutter, da Isaiah Jones satte inn 1-0 for vertene. Syv minutter senere utlignet Crysencio Summerville og lagene var like langt. Snaue 20 minutter inn i kampen var kampen snudd, da Patrick Bamford fant nettmaskene til 21- for Leeds.

    Men lagene var langt fra ferdigscoret. Først utlignet Emmanuel Latte Lath til 2-2 for hjemmelaget, og like før pause satte Wilfried Gnonto inn 3-2 til gjestene, som også var stillingen inn til pause.

    Andreomgangen ble langt fra like målrik, men også her rullet ballen i mål et par ganger. Først Summerville med dagens andre, før også Lath satte sitt nummer to for kvelden og dermed ekstra press på gjestene. Men det ble også kampens siste.

    Leicester topper fremdeles tabellen med 91 poeng, foran Leeds med 90 poeng og én kamp mer spilt og Ipswich på tredje med 89 poeng.

    Championship - Leeds United v Hull City
    Foto: Craig Brough / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal