Hopp til innhold

Weng brukte briller og hansker i smittefrykt: Snakker ut om koronadrama i Canada

BEITOSTØLEN (NRK): Heidi Weng var én av to norske landslagsløpere som reiste til verdenscupavslutningen over Atlanteren i mars. Så stengte verden ned mens hun var i Canada. Landslagsstjernen er fortsatt preget av hendelsen.

z-k4vaHyBzM

PREGET AV SMITTEFRYKT: Heidi Weng, her underveis i pressetreffet på Beitostølen.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Jeg har ikke veldig lyst til å sette meg på et nytt fly nå. Vi visste nesten ikke om vi kom hjem en periode. Jeg er ekstra nervøs før denne sesongen. Jeg gleder meg til skirenn, men ikke til å sette meg på et fly og dra på tur, sier Weng til NRK.

Frykt på flyplassen

Historien bak dramaet i Canada er at Weng og Ragnhild Haga dannet Norges «fortropp» til verdenscupavslutningen i Quebec. Akkurat i det koronapandemien traff verden knallhardt.

Da duoen var på plass over Atlanteren i midten av mars, besluttet Norges Skiforbund å ikke sende noen flere utøvere ettersom smittesituasjonen stadig ble verre.

KxwtoB5SQgU

BRUKTE HANSKER: Heidi Weng, her inne i salen der hun gjennomførte en rekke intervjuer torsdag.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Tilbake satt Weng og Haga etterlatt for seg selv. Deretter ble rennene avlyst. Det startet en kamp for å komme seg hjem igjen. Noe de til slutt klarte. Men ikke uten å være sterkt preget.

På spørsmål om hvor redd hun er for å gjenoppleve følelsen fra Canada-turen, svarer Weng slik:

– Vi trodde det kunne ta flere måneder før vi kom oss hjem. Hvis man blir dødssyk vil jeg være hjemme i Norge, men den tid den sorg. På den turen var folk redde på flyplassen. Så blir man ekstra redd når folk er redde rundt deg. Den sitter litt i.

Hun gjentar senere at hun vil være hjemme dersom hun blir dødssyk og erkjenner at hun tenker mye på sånt.

Teipet igjen munnbind

Fredag til søndag er det langrennsåpning på Beitostølen. Med både sprint og to distanser på programmet. Før den tid viste Weng at hun går helt egne veier i frykt for koronasmitte. Hun hadde utrustet seg med både hansker og briller da hun torsdag stilte til pressetreff innendørs.

Derfor var også munnbindet teipet til ansiktet for å slippe dugg på brillene mens hun gikk fra intervju til intervju.

Den eneste gangen hun tok munnbindet av seg var i samtale med NRK, ettersom Weng satt i et eget rom og ble stilt spørsmål via en skjerm.

xv2LsnzIHYw

TRENTE I BEITOSTØLEN-LØYPENE: Heidi Weng, her under en økt tidligere denne uken.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Ukomfortabel med situasjonen

En som har snakket mye med Weng om situasjonen er landslagstrener Ole Morten Iversen. Han er klar på at utøverne selv må sette grenser for hva de synes er akseptabelt og at ingen blir tvunget til å være med på noe som helst.

cNmp5FSFbGU

FULL STØTTE TIL WENG: Landslagstrener Ole Morten Iversen, her under et pressetreff på Beitostølen torsdag.

Foto: Terje Pedersen / NTB

På spørsmål om Weng er ukomfortabel med å delta på det som kommer, svarer han slik:

– Hun er ukomfortabel med situasjonen, og det er hun ikke alene om. Av løperne er hun kanskje den som er i den ene enden av skalaen, og det må vi respektere. Det er en endring i vår arbeidssituasjon nå når vi skal begynne å konkurrere, så det at enkelte – og det er flere enn henne, om de ikke er bekymret, så er de skeptisk og usikker.

Er du sikker på at hun har lyst til å være med til verdenscupåpningen i Ruka?

– Det er jeg ikke sikker på. Sånne ting får hver enkelt finne ut av. Men hun har gitt uttrykk for at hun vil hoppe i det, og jeg tror at når hun først får prøvd Ruka og opplever at det er trygt, vil ting løse seg etter hvert, sier Iversen og legger til at det har ledelsen vært tydelige på.

– Og det håper jeg alle respekterer, at her er vi alle ulike, og hvis noen er ukomfortable med ting det forventes at de skal være ned på, er det fritt fram å si nei, og det har vi vært tydelig på på samling og alt. Jeg forstår henne godt, og det er mange som har de samme tankene. Hun er kanskje den som er flinkest til å si hva hun mener.

– Stusselig og trist

For Heidi Weng og flere av landslagsstjernene blir det trolig en vinter i ekstra tøff isolasjon. På spørsmål om hvordan akkurat dét blir, svarer Weng følgende:

– Vi er vant til å være med langrennsløpere og de vi bor med, men jeg vil si at det er litt stusselig. Det er stusselig og trist. Det er det for alle. Det er uvant å ikke ta på noen. Det er en helt annen verden.

– Det går over, men det tar tid. Håndball og fotball er mer på hverandre. Vi er alene ute i skogen. De tar på samme ball og alt sånn der. Vi er mer skjermet fra hverandre. Sprint er tettere, men det er tre minutter. Jeg tror det er ganske likt for mange andre som lever ganske isolert nå, sier Weng.

PS: Fredag venter sprint klassisk på programmet på Beitostølen. Prologen følger du på NRK1 og NRK.no fra klokken 09:50 til klokken 11:10. Sendestart for finalene er klokken 12:25 og varer frem til klokken 14:30.

Sportsnyheter

Stortalentene fryktet for sesongen – tårene trillet etter medaljeklemmen

Mangekamptalentet Henriette Jæger (18) fikk OL-drømmen knust og har slitt med skader i et helt år. Møtet med venninnen Andrea Rooth (20) etter comebackene ble stort for begge.

Siste nytt

 • Koronautbrudd i Åsane – flere spillere smittet

  Dagen etter seieren mot Sandnes Ulf, har flere Åsane-spillere tirsdag fått påvist koronavirus. Nå tar 1. divisjonsklubben grep for å hindre et større utbrudd.

  Det bekrefter lagets trener Morten Røssland til BA tirsdag.

  – Foreløpig er det en situasjon vi kan håndtere, men det blir noen spennende dager fremover, sier Røssland til avisen.

  Flere spillere er nå tatt ut av trening i håp om at neste ukes kamp mot tabellnabo Fredrikstad ikke skal ryke. Treneren forteller videre at klubben foreløpig ikke har kontaktet NFF for å få kampen utsatt.

  Også mot slutten av 2020-sesongen opplevde klubben et virusutbrudd i laget. (NTB)

 • Kriserammede Vålerenga henter mental trener

  Det er tøffe tider i Vålerenga, og de ligger foreløpig på en 14.-plass i serien. Nå skal klubben ansette en mental trener, forteller trener Dag-Eilev Fagermo til NRK. Han understreker at de har jobbet lenge med å få det på plass, og klubben vil snart offentliggjøre hvem som ansettes.

  – Det er riktig og viktig inn mot en så stor spillergruppe med unge spillere. Det å få inn kompetanse på mental trening, er veldig positivt, sier Fagermo. På spørsmål om ansettelsen fremskyndes på grunn av den sportslige situasjonen, svarer han: – Ja, det kan du si.

  Fagermo
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Jervs cupkamp mot Odd utsatt

  Jerv fikk helgens kamp mot Molde i Eliteserien utsatt etter et smitteutbrudd. Nå har Grimstad-klubben også fått utsatt onsdagens kamp mot Odd i cupen.

  Det bekrefter Norges Fotballforbund tirsdag. Beslutningen kom kort tid etter at daglig leder i Jerv, Jon Ole Reinhardsen, overfor NTB bekreftet klubbens ønske om utsettelse.

  – For vår del, med så mange syke, og med flere hver dag, vil vi helst få kampen utsatt, sa han.

  Det foreligger ingen ny dato for oppgjøret foreløpig.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste