Hopp til innhold

Eliteserieklubbene gjorde som varslet – viste støtte til breddefotballen

Breddefotballen holdes fortsatt igjen, og før torsdagens runde i Eliteserien viste flere av klubbene sin solidaritet ved å holde frem og ha på seg drakter fra ulike breddeklubber.

Eliteseriekamp 2021: Viking - Mjøndalen

STØTTER BREDDEN: Viking-spillerne hadde tatt på seg draktene til ulike breddeklubber før kampen mot Mjøndalen.

Foto: Carina Johansen / NTB

Både Bodø/Glimt, Lillestrøm, Odd, Strømsgodset og Viking markerte sin støtte til breddefotballen før eliteserierunden satte i gang torsdag kveld.

Eliteserien i fotball 2021: Strømsgodset - Tromsø

Strømsgodset var en av klubbene som viste sin støtte til breddefotballen.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

Lagene holdt opp drakter og skjerf fra ulike breddeklubber. Viking-spillerne hadde tatt på seg breddedraktene før kampen mot Mjøndalen.

– Først og fremst må vi åpne bredden for folkehelsa. Det er både for den fysiske og mentale helsa til folk at vi kommer i gang snart, sier Glimt-spiller Vegard Leikvoll Moberg til Bodø/Glimts nettside.

Også Molde-fansen markerte med banner og pyro.

Det er fortsatt ikke åpnet for unntak fra enmetersregelen i breddefotballen, og nå har det gått langt over et år siden bredden fikk spille kamper og gjennomføre vanlige treninger.

Det har ført til massiv misnøye og kritikk landet rundt.

Eliteserien i fotball 2021: Molde - VÂlerenga.

Banneret til Molde-fansen snakker for seg.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Sendte oppfordring til klubbene

Torsdag sendte Norsk Toppfotball (NTF) ut en oppfordring til alle klubbene i Eliteserien, førstedivisjon og Toppserien om å kopiere Stjørdals-Blinks stunt fra forrige kamp mot Jerv i førstedivisjon.

Da gikk trønderne ut på banen med 11 ulike breddedrakter fra nærområdet for å vise sin solidaritet.

Rosenborg er blant klubbene som kommer til å følge oppfordringen.

– Støtter selvfølgelig dette

Før søndagens kamp mot Stabæk skal de gjøre en lignende draktmarkering, og Lerkendal-klubben har allerede begynt å samle inn aktuelle drakter.

– Vi vil markere at vi selvfølgelig støtter dette og jobber for å få bredden i gang. Dette er viktig både for fotballen, rekruttering og det helsemessige aspektet, sier RBKs daglige leder Tove Moe Dyrhaug til NRK.

Hun beskriver det som meningsløst at bredden ikke får lov til å spille kamper.

– Hva håper dere en markering kan bidra til?

– Selvfølgelig at breddeklubbene ser at toppfotballen støtter dem, men også at det bidrar til at det åpnes slik at de kan konkurrere igjen, sier RBK-lederen.

Pål Breen

Pål Breen i NTF.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Ifølge Pål Breen i Norsk Toppfotball kommer også NFF til å gjennomføre en markering i den kommende landslagspausen

Han forteller at initiativet fra NTF kommer som en følge av forespørsler fra flere klubber om hva Klubb-Norge kan gjøre sammen for å vise støtte.

– Vi ønsker å sette søkelyset på at de ikke har kommet i gang. Vi sitter med rapporter som sier at utendørsidrett bidrar til minimalt med smitte. Når man ser på hva man ellers har åpnet, så synes vi det er veldig merkelig at ikke 22 spillere kan møtes i kamp. Bredden kunne hatt like strenge protokoller som toppen når det kommer til reise og ingen publikummere, sier han.

Han berømmer Stjørdals-Blink som startet det hele mot Jerv.

– Dette er først og fremst en markering til og for bredden. Vi ser jo at frafallet kan bli ekstremt stort om de ikke kommer i gang, mener Breen.

Bekymret for mental helse

Også Bodø/Glimt markerte sin støtte til bredde, det meldte de på egen hjemmeside i forkant av hjemmekampen mot Haugesund på Aspmyra.

Glimt-spiller Vegard Leikvoll Moberg sier han er bekymret for hva nedstengingen gjør med den fysiske og mentale helsa til folk.

– Jeg debuterte ikke i Eliteserien før jeg var 25 år. Jeg kom ikke så langt fordi jeg hele tiden jaget etter å bli best mulig. Mitt jag handlet om å ha det gøy og være god når jeg spilte fotball med mine kompiser, sier han i en uttalelse.

«FK Bodø/Glimt støtter Leikvoll Moberg og alle andre som mener at breddefotballen bør åpnes. I kveld, etter innmarsjen kommer vi til å markere vårt standpunkt i saken. » skriver Glimt på sin hjemmeside, uten at de avslører hva markeringen vil dreie seg om.

Vegard Leikvoll Moberg

Vegard Leikvoll Moberg mener breddefotballen må få komme i gang.

Foto: Glimt.no

Klubber med sivil ulydighet

Misnøyen med restriksjonene er så stor at flere klubber i Norge har varslet at de vil bevisst bryte reglene og gjennomføre fullkontakttreninger i tiden som kommer.

Helseminister Bent Høie forventer at idretten tar grep overfor klubber i breddefotballen som nå bryter nasjonale smittevernanbefalinger.

– Min forventning er at Norges idrettsforbund rydder opp i det umiddelbart hvis de avdekker den type forhold, sa Høie til NTB.

Regjeringen har altså besluttet at breddeklubbene kan trene med kontakt igjen tidligst 17. juni i det som blir trinn tre i gjenåpningsplanen, skriver NTB.

Regjeringens anbefaling nå, der det ikke er iverksatt lokale tiltak som er strengere, er at voksne kan drive organisert aktivitet så lenge de kan holde minst én meters avstand.

Det gjelder for 3. divisjon herrer og nedover, samt 2. divisjon for kvinner og nedover.

Siste nytt

 • Ødegaard og Arsenal skal ha ventet fem timer på flyplassen

  Først sent mandag kveld kom Martin Ødegaard og resten av Arsenal-leiren seg av gårde til Frankrike. Dårlig vær forsinket avreisen kraftig.

  Opprinnelig skulle Premier League-lagets fly ha tatt av klokken 16.15 britisk tid, men det tok fem timer før det faktisk skjedde. Det melder Arsenal-kjenneren Kaya Kaynak i Football.London.

  Ettermiddagen og kvelden ble tilbrakt på flyplassen i Luton. Forsinkelsen førte til at Arsenals obligatoriske pressekonferanse dagen før mesterligakampen mot franske Lens måtte avlyses.

  Heldigvis for Arsenal-leiren skulle de ikke ut på en langtur. Selve flyreisen til Lille ble gjort unna på under tre kvarter.

  Arsenal fikk en pangåpning på Champions League-comebacket etter over seks år utenfor turneringen. PSV Eindhoven ble knust 4-0 i den første puljekampen. Lens og Sevilla er de to andre lagene i gruppen.

  Martin Ødegaard
  Foto: HENRY NICHOLLS / AFP
 • FIS øker premiepotten for langrenn

  Det skal lønne seg å delta i flest mulig verdenscuprenn. Pengepremiene for de beste sammenlagt i langrenn økes.

  – Potten til de beste i sammendraget går opp. De får mer penger. Dette gjøres for å stimulere til best mulig deltakelse gjennom vinteren, sier Ulf Morten Aune til NTB.

  Han er medlem av verdenscupkomiteen i langrenn i Det internasjonale skiforbundet (FIS).

  Pengespørsmålet var et tema under møtene til både verdenscupkomiteen og langrennskomiteen i FIS i Zürich fredag.

  I langrennskomiteen er Espen Bjervig Norges representant.

  Pengepremiene i hvert enkelt verdenscuprenn økes også. Her er det derimot beløpet for dem mellom seks og 20 på resultatlisten som heves. For de fem beste beholdes summen fra sist sesong.

  – Dette gjøres etter ønske fra løperne, sier Aune.

  Heretter blir det også delt ut premiepenger til de ti beste lagene i lagøvelser. Her var det bare belønning til de seks beste fra før. (NTB)

  Verdenscup langrenn, sprint prolog og finaler i World Cup Drammen
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Annullert mål og tverrliggertreff for Strand Larsen

  Jørgen Strand Larsen var uhyre nær scoring da Celta Vigo røk 1-2 i bunnkampen mot Las Palmas i spansk fotball mandag. Kampen ble avgjort langt på overtid.

  Scoringen til grekeren Anastasios Douvikas midt i annen omgang så en stund ut til å ha avgjort kampen i Celtas favør. Seks minutter før full tid utlignet imidlertid Jonathan Vieira for vertene.

  Sju minutter på overtid var snuoperasjonen så et faktum for vertene. Vieira gjorde forarbeidet da Marc Cardona avgjorde kampen.

  Før scoringene kunne Jørgen Strand Larsen ha scoret både én og to ganger.

  Etter en drøy halvtimes spill i første omgang rundet østfoldingen Las Palmas-keeper Alvaro Valles og satte ballen i tomt mål. Scoringen ble imidlertid annullert etter VAR-sjekk.

  Videodommerne fant en situasjon i forkant av målet som etter gjentatte repriser ble vurdert til å kvalifisere til et frispark for hjemmelaget.

  Strand Larsen hamret også ballen i tverrliggeren før pause da han fikk sjansen til å avslutte fra god posisjon. (NTB)

  F8GWKNM8BDs
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste