Eliteserieklubbene gjorde som varslet – viste støtte til breddefotballen

Breddefotballen holdes fortsatt igjen, og før torsdagens runde i Eliteserien viste flere av klubbene sin solidaritet ved å holde frem og ha på seg drakter fra ulike breddeklubber.

Eliteseriekamp 2021: Viking - Mjøndalen

STØTTER BREDDEN: Viking-spillerne hadde tatt på seg draktene til ulike breddeklubber før kampen mot Mjøndalen.

Foto: Carina Johansen / NTB

Både Bodø/Glimt, Lillestrøm, Odd, Strømsgodset og Viking markerte sin støtte til breddefotballen før eliteserierunden satte i gang torsdag kveld.

Eliteserien i fotball 2021: Strømsgodset - Tromsø

Strømsgodset var en av klubbene som viste sin støtte til breddefotballen.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

Lagene holdt opp drakter og skjerf fra ulike breddeklubber. Viking-spillerne hadde tatt på seg breddedraktene før kampen mot Mjøndalen.

– Først og fremst må vi åpne bredden for folkehelsa. Det er både for den fysiske og mentale helsa til folk at vi kommer i gang snart, sier Glimt-spiller Vegard Leikvoll Moberg til Bodø/Glimts nettside.

Også Molde-fansen markerte med banner og pyro.

Det er fortsatt ikke åpnet for unntak fra enmetersregelen i breddefotballen, og nå har det gått langt over et år siden bredden fikk spille kamper og gjennomføre vanlige treninger.

Det har ført til massiv misnøye og kritikk landet rundt.

Eliteserien i fotball 2021: Molde - VÂlerenga.

Banneret til Molde-fansen snakker for seg.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Sendte oppfordring til klubbene

Torsdag sendte Norsk Toppfotball (NTF) ut en oppfordring til alle klubbene i Eliteserien, førstedivisjon og Toppserien om å kopiere Stjørdals-Blinks stunt fra forrige kamp mot Jerv i førstedivisjon.

Da gikk trønderne ut på banen med 11 ulike breddedrakter fra nærområdet for å vise sin solidaritet.

Rosenborg er blant klubbene som kommer til å følge oppfordringen.

– Støtter selvfølgelig dette

Før søndagens kamp mot Stabæk skal de gjøre en lignende draktmarkering, og Lerkendal-klubben har allerede begynt å samle inn aktuelle drakter.

– Vi vil markere at vi selvfølgelig støtter dette og jobber for å få bredden i gang. Dette er viktig både for fotballen, rekruttering og det helsemessige aspektet, sier RBKs daglige leder Tove Moe Dyrhaug til NRK.

Hun beskriver det som meningsløst at bredden ikke får lov til å spille kamper.

– Hva håper dere en markering kan bidra til?

– Selvfølgelig at breddeklubbene ser at toppfotballen støtter dem, men også at det bidrar til at det åpnes slik at de kan konkurrere igjen, sier RBK-lederen.

Pål Breen

Pål Breen i NTF.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Ifølge Pål Breen i Norsk Toppfotball kommer også NFF til å gjennomføre en markering i den kommende landslagspausen

Han forteller at initiativet fra NTF kommer som en følge av forespørsler fra flere klubber om hva Klubb-Norge kan gjøre sammen for å vise støtte.

– Vi ønsker å sette søkelyset på at de ikke har kommet i gang. Vi sitter med rapporter som sier at utendørsidrett bidrar til minimalt med smitte. Når man ser på hva man ellers har åpnet, så synes vi det er veldig merkelig at ikke 22 spillere kan møtes i kamp. Bredden kunne hatt like strenge protokoller som toppen når det kommer til reise og ingen publikummere, sier han.

Han berømmer Stjørdals-Blink som startet det hele mot Jerv.

– Dette er først og fremst en markering til og for bredden. Vi ser jo at frafallet kan bli ekstremt stort om de ikke kommer i gang, mener Breen.

Bekymret for mental helse

Også Bodø/Glimt markerte sin støtte til bredde, det meldte de på egen hjemmeside i forkant av hjemmekampen mot Haugesund på Aspmyra.

Glimt-spiller Vegard Leikvoll Moberg sier han er bekymret for hva nedstengingen gjør med den fysiske og mentale helsa til folk.

– Jeg debuterte ikke i Eliteserien før jeg var 25 år. Jeg kom ikke så langt fordi jeg hele tiden jaget etter å bli best mulig. Mitt jag handlet om å ha det gøy og være god når jeg spilte fotball med mine kompiser, sier han i en uttalelse.

«FK Bodø/Glimt støtter Leikvoll Moberg og alle andre som mener at breddefotballen bør åpnes. I kveld, etter innmarsjen kommer vi til å markere vårt standpunkt i saken. » skriver Glimt på sin hjemmeside, uten at de avslører hva markeringen vil dreie seg om.

Vegard Leikvoll Moberg

Vegard Leikvoll Moberg mener breddefotballen må få komme i gang.

Foto: Glimt.no

Klubber med sivil ulydighet

Misnøyen med restriksjonene er så stor at flere klubber i Norge har varslet at de vil bevisst bryte reglene og gjennomføre fullkontakttreninger i tiden som kommer.

Helseminister Bent Høie forventer at idretten tar grep overfor klubber i breddefotballen som nå bryter nasjonale smittevernanbefalinger.

– Min forventning er at Norges idrettsforbund rydder opp i det umiddelbart hvis de avdekker den type forhold, sa Høie til NTB.

Regjeringen har altså besluttet at breddeklubbene kan trene med kontakt igjen tidligst 17. juni i det som blir trinn tre i gjenåpningsplanen, skriver NTB.

Regjeringens anbefaling nå, der det ikke er iverksatt lokale tiltak som er strengere, er at voksne kan drive organisert aktivitet så lenge de kan holde minst én meters avstand.

Det gjelder for 3. divisjon herrer og nedover, samt 2. divisjon for kvinner og nedover.

Sportsnyheter

Treneren knakk fullstendig sammen etter sensasjonell seier – to nordmenn på pallen

34 år gammel skulle Dave Ryding bli før han tok sin aller første verdenscupseier. Det fikk treneren hans til å bryte sammen i snøen.

VM snøsport for parautøvere

Vilde Nilsen cruiset inn til nytt VM-gull: – Jeg har jobbet hardt mentalt

Vilde Nilsen sikret sitt andre gull i VM, da hun spurtet inn til seier på lørdagens klassiske sprint.

Siste nytt

 • Norge klar for VM i curling

  Norge slo Latvia 8-6 i den avgjørende omspillskampen i VM-kvalifiseringen og sikret seg plass i mesterskapet i Canada i mars.

  Seieren satt på det andre av to forsøk på å sikre seg en VM-billett i omspillet. Norge vant alle kampene i grunnspillet, men tapte tidligere lørdag 6-7 for Danmark.

  Dermed måtte de gjøre opp om den andre tilgjengelige VM-plassen mot latvierne.

  Foruten skip Marianne Rørvik spiller Mille Haslev Nordbye, Eirin Mesloe og Martine Rønning for Norge. (NTB)

 • Rubljov ute av Australian Open

  Marin Cilic nådde finalen i Australian Open i 2018, men var underdog mot Andrej Rubljov i årets tredje runde. Det endte likevel med seier til kroaten.

  24 år gamle Rubljov er nummer fem på verdensrankingen, men skulle få slite mot sin langt mer meritterte motstander.

  Cilic, som vant US Open i 2014, slo Rublev med settsifrene 7-5, 7-6 (7-2), 3-6, 6-3. Han avanserer til fjerde runde. Der venter canadiske Felix Auger-Aliassime.

  Cilic er rangert som nummer 29 på ATP-rankingen, men var helt oppe på 3.-plass i 2018 etter å ha nådd finalen i Australian Open. Den endte med tap for Roger Federer, i sveitserens hittil siste Grand Slam-seier.

  Australian Open Tennis
  Foto: Andy Brownbill / AP
 • Hovland i tetkampen

  Viktor Hovland gikk lørdagens runde i Abu Dhabi-mesterskapet på to slag under par. Den norske golfstjernen ligger tre slag bak lederen i europatourturneringen.

  Nordmannen er med i seierskampen foran siste dag i Abu Dhabi. Han ligger på delt 4.-plass med totalt åtte slag under par, mens Jamieson er elleve under og duoen Shane Lowry og Thomas Pieters ligger to slag foran Hovland.

  Vinneren av turneringen i Abu Dhabi stikker av med en premiesjekk på 11,8 millioner kroner. (NTB)

Sendeplan

Kl. Program Kanal